Απειλές εναντίον των τριών χωρών του ΝΑΤΟ που εμπόδισαν τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, να επισκεφθεί τη Σερβία εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος «Roscosmos», Nτμίτρι Ρογκόζιν υποστηρίζοντας ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εκτοξεύσει τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Satan-2».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία αφού η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο -τρεις χώρες του NATO γύρω από τη Σερβία– έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του, γεγονός που εξόργισε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν έβαλε όμως στο στόχαστρο και τη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο μπορούσαν να σταματήσουν το αεροπλάνο του Λαβρόφ, δεν θα σταματήσουν έναν πύραυλο Sarmat 208 τόνων- γνωστό και ως Satan-2.

Σε μήνυμά του στο Twitter, έγραψε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι είναι τόσο καλό για τον «Sarmat» (βαλλιστικό πύραυλο); Δεν θα ζητήσει πτητική άδεια από δειλούς Βούλγαρους, εκδικητικούς Ρουμάνους και Μαυροβούνιους – που πρόδωσαν την κοινή μας ιστορία».

Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για τους Σουηδούς που ετοιμάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο διευθυντής της «Roscosmos».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας έγινε πυρ και μανία αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεν κατάφερε να φθάσει στο Βελιγράδι όπου είχε προγραμματίσει συνομιλίες με αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι, η Σερβία είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία από τότε που ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Satan2

Ο ICBM Sarmat έχει μήκος περίπου 116 πόδια, ζυγίζει 220 τόνους και μπορεί να φέρει 15 ελαφρές πυρηνικές κεφαλές ταυτόχρονα, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles – MIRVs), που σημαίνει ότι ένας μόνο πύραυλος μπορεί να πλήξει μια σειρά στόχων ταυτόχρονα.

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε ως διάδοχος του αρχικού ICBM “Satan” (intercontinental ballistic missile – διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), γνωστού και ως R-36 ή Voevada, ο οποίος χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και μπορούσε να μεταφέρει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές και να καλύψει βεληνεκές 6.340-9.940 μιλίων, σε σύγκριση με το ανώτερο 6.200-11.180 μίλια του Satan-2, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Δημοσίευμα του independent αναφέρει πως η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του Satan-2 στις 20 Απριλίου, εκτοξεύοντάς τον από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στα βόρεια και δηλώνοντας ότι οι «κεφαλές άσκησης» του έπληξαν καθορισμένους στόχους στο πεδίο δοκιμών πυραύλων Kura στη χερσόνησο Καμτσάτκα.