Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία, αφότου γειτονικές χώρες με τη Σερβία έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για το αεροσκάφος του, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πηγή επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ σερβικών μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Μόσχας στο Βελιγράδι τη Δευτέρα.

«Η διπλωματία μας δεν έχει ακόμη την ικανότητα της τηλεμεταφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.  Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει το Reuters.

Στενοί δεσμοί Βελιγραδίου – Μόσχας

Η Σερβία, η οποία έχει στενούςδεσμούς με τη Ρωσία, έχει ανισταθεί στην πίεση να πάρει θέση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Άλλωστε, την ώρα  που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία και να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα, η Σερβία ενισχύει τις σχέσεις της με την Μόσχα μέσω συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση εδώ και δέκα χρόνια, αλλά διατηρεί στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.  Το Βελιγράδι καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ουκρανίας από την Ρωσία, αλλά αρνείται να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων εξασφάλισε «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου για τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο περιορίσθηκε να δηλώσει ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να προμηθεύει την Σερβία με φυσικό αέριο χωρίς διακοπή», αλλά ο Σέρβος πρόεδρος επέμεινε θριαμβολογώντας ότι είναι «μακράν η καλύτερη συμφωνία στην Ευρώπη».

«Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα ως προς την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο», είπε προβλέποντας ότι ο λογαριασμός θα είναι 10 έως 12 φορές μικρότερος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.