Ο βιολογικός και ο θετός πατέρας στη Βουλγαρία θα δικαιούται δίμηνη άδεια για την ανατροφή του παιδιού του, ηλικίας μικρότερης των 8 ετών, βάσει τροπολογιών του Εργατικού Κώδικα που εγκρίθηκαν οριστικά χθες (28/07).

Η άδεια μπορεί να ληφθεί εφάπαξ ή τμηματικά, υπό την προϋπόθεση ότι ο πατέρας δεν την έχει χρησιμοποιήσει ήδη για την ανατροφή παιδιού ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, ενώ θα υπολογίζεται ως προς τη διάρκεια της ανταποδοτικής υπηρεσίας ενός ατόμου. Ισχύει για άτομα που έχουν κοινωνική ασφάλιση και θα ορίζεται αποζημίωση, κάθε χρόνο.

Οι τροπολογίες αφορούν, επίσης, τη μεταφορά δύο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις διαφανείς και προβλεπόμενες συνθήκες εργασίας και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις δώδεκα χώρες παγκοσμίως με νομική ισότητα ανδρών – γυναικών

Τον Απρίλιο, η χώρα μας βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των δύο φύλων, σύμφωνα με την έκθεση για τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας απέναντι στο νόμο της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο “Women, business and the Law” για το 2022.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, ο Κανάδας, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ελλάδα απαρτίζουν τις δώδεκα χώρες παγκοσμίως που συγκέντρωσαν το 100% της βαθμολογίας στον δείκτη για την νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η μεταρρύθμιση που έκανε την διαφορά ήταν η εξίσωση των γονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία, για παράδειγμα, θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών μετ’ αποδοχών.

«Στόχος των νέων αδειών (όπως η άδεια πατρότητας ή η γονική άδεια ως ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα) είναι ο ισομερής καταμερισμός των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Δε θέλουμε το βάρος της οικογένειας να πέφτει μόνο στις γυναίκες. Αν οι άνδρες συμμετέχουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις, διευκολύνουμε τις γυναίκες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση», είχε επισημάνει η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, στην ατζέντα της οποίας εντάσσονται τα ζητήματα ισότητας των φύλων.