«Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υφιστάμενες επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σήμερα στη Βουλή, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κ. Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με τον προγραμματισμό για την υλοποίηση της δημογραφικής πολιτικής.

 

«Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε, δε, ότι «τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους».

«Κάποια από αυτά τα μέτρα αναφέρονται ήδη στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό Πρόβλημα», απάντησε η κ. Συρεγγέλα στο ερώτημα του κ. Χαρακόπουλου αν θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, «οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής αναμφισβήτητα θα ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη της δημογραφικής πολιτικής, καθόσον στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρώπης, που, μέσω των πολιτικών που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, βλέπουν σήμερα πιο θετικά αποτελέσματα στα δημογραφικά μεγέθη τους».