Σχολιάζοντας το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία που κατέληξε στον θάνατο ενός Βούλγαρου αστυνομικού, ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Ιβάν Ντεμερτζίεφ, ανέφερε σήμερα το πρωί (08/11) ότι οι δράστες ήταν παράτυποι μετανάστες.

«Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οιονδήποτε απειλεί τη ζωή ή την ευημερία των αστυνομικών μας, στα σύνορα», υπογράμμισε, σύμφωνα με το BTA.

«H κατάσταση του συνοριακού φράγματος και ο τεχνικός εξοπλισμός των περιπολιών στα σύνορα βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί για την ασφάλεια των συνόρων από τεχνολογικής πλευράς. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, ακολουθούμε ένα σχέδιο», τόνισε εν συνεχεία.

Όπλα θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους συνοριοφύλακες όσο και το στρατιωτικό προσωπικό, προσέθεσε, ενώ, διευκρίνισε ότι οι συνοριοφύλακες θα είναι εξοπλισμένοι με πολύ ισχυρότερα όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά όταν υπάρχουν υποψίες πως απειλείται η ζωή ενός μέλους της αστυνομίας των συνόρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η βιντεοεπιτήρηση στην περιοχή δε βοήθησε, γιατί τη νύχτα οι κάμερες μπορούν να καταγράφουν μόνο φιγούρες. Δεν υπήρχαν παρόμοιες περιπτώσεις εδώ και πολλά χρόνια και η Διοίκηση της συνοριακής αστυνομίας δεν μπορεί να επικριθεί για το περιστατικό».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Πέταρ Τοντόροφ, υποστήριξε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου να εγγυάται η ασφάλεια των αστυνομικών.

Οι βουλγαρικές αρχές ήλθαν αμέσως σε επαφή με τις αρμόδιες της Τουρκίας, που υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να συλλάβουν τους δράστες και να τούς οδηγήσουν στη δικαιοσύνη. Ο κ. Τοντόροφ επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

Ο Ντεμερτζίεφ αποσαφήνισε ότι «εάν συλληφθούν, θα δικαστούν στην Τουρκία. Θα ζητήσω από την Τουρκία να εξαρθρώσει τα δίκτυα των διακινητών. Υπέβαλα παρόμοια αιτήματα στη Europol και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Διαβάστε ακόμη: