Σήμερα (04/11), το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας άναψε το «πράσινο φως» για την αγορά δεύτερης παρτίδας οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F–16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία συμφωνία ύψους περίπου 1.3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που είχε παραγγείλει οκτώ αεριωθούμενα F–16 της εταιρίας Lockheed Martin το 2019, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά MiG–29 και να βελτιώσουν τη συμβατότητα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ήδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει την ενδεχόμενη πώληση.

Η συμφωνία προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βουλή, όπου δύο –φιλικά προς τη Ρωσίακόμματα εναντιώθηκαν στην αγορά, εκφράζοντας ανησυχίες για τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και για το γεγονός ότι η χώρα της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη παραλάβει αεροσκάφη βάσει του πρώτου συμβολαίου.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας, Ντιμίταρ Στογιάνοφ, υποστήριξε την αγορά, με τις πληρωμές να καταβάλλονται σε δόσεις για δέκα χρόνια.

«Χρειαζόμαστε τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών. Τα πρώτα οκτώ F–16 δε θα είναι καθόλου αρκετά για να διεξαγάγουμε τα καθήκοντα αεροπορικής αστυνόμευσης», τόνισε ο κ. Στογιάνοφ στη Βουλή.

Η Βουλγαρία διεξάγει, επίσης, συνομιλίες με την Πολωνία για την αγορά οκτώ κινητήρων, προκειμένου ο στόλος από μαχητικά MiG να παραμείνει επιχειρησιακός, έως τα τέλη του 2023.

Καθώς τα πρώτα F–16 αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία το 2025, η χώρα επιδιώκει, παράλληλα, να μισθώσει άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, ώστε να καλύψει το αναμενόμενο κενό και να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

Διαβάστε ακόμη: