Το 51.74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48.26% άνδρες, ενώ, 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η πλειονότητα των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Δύο κύριες συμμαχίες κομμάτων μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση:

  • Το «συντηρητικό» μέτωπο (με τα «Αδέλφια της Ιταλίας», τη «Λέγκα» και τη «Φόρτσα Ιτάλια»).
  • Το «προοδευτικό» μέτωπο (Δημοκρατικό Κόμμα, «Περισσότερη Ευρώπη», «Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς» και «Επιλογή Πολιτών»).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη λαμβάνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα «Πέντε Αστέρων», ενώ, τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα «Ζωντανή Ιταλία» και «Δράση», τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Εκλογικός νόμος και exit poll

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο διεξάγεται η σημερινή αναμέτρηση εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 2018 και βασίζεται κατά 2/3 στην απλή αναλογική.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα κυριότερα Μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll. Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το πρωί (26/09).

Τουλάχιστον στο 1/3 της γείτονος χώρας, σχεδόν κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: