Οι φόβοι για την επικείμενη ύφεση και τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν όλο και περισσότερο το κλίμα για τα assets της Ευρωζώνης, την ώρα που η HSBC προειδοποιεί τους επενδυτές να μείνουν μακριά.

Το ευρώ σημείωσε νέο χαμηλό 20ετίας και οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων (bund) άγγιξαν το 2% για πρώτη φορά από το 2013. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως και τα 0,9772 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς bund σταθεροποιήθηκε γύρω στο 1,95%, αφού είχε διαπραγματευτεί έως και το 2,01%.

Το κλίμα επιδεινώθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα στον απόηχο του guidance της Fed των ΗΠΑ, ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και το επόμενο έτος, κλιμακώνοντας την πίεση στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν τα χνάρια της ή να διακινδυνεύσουν μια ταχεία υποτίμηση των νομισμάτων τους.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας, η ελβετική SNB και η Norges Bank στη Νορβηγία προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων. Είχαν προηγηθεί αυξήσεις από την σουηδική Riksbank και βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναπόφευκτη η ύφεση

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στη διάρκεια της εβδομάδας ότι τα σημάδια της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να διολισθήσει σε ύφεση πολλαπλασιάζονται ραγδαία, ενώ η Ιζαμπέλ Σνάμπελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε στην T-Online ότι η Γερμανία είναι πιθανό να πληγεί περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρωζώνη από την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. “Μια ύφεση μπορεί δυνητικά να είναι αναπόφευκτη”, δήλωσε η Schnabel.

Πολιτική αβεβαιότητα με το «βλέμμα» στην Ιταλία

Στην αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη έρχεται να προστεθεί η προοπτική των ιταλικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα επαναφέρουν μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος Fratteli di Italia της Τζόρτζια Μελόνι, σημειώνει το Reuters.

Τα πιθανά μέλη του συνασπισμού έχουν μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά παραμένουν αμφιβολίες για το αν θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να εξασφαλίσει ότι η Ιταλία θα λάβει δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από την ΕΕ για την ανάκαμψή της από την πανδημία.

Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η νέα ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να δυσκολευτεί να τονώσει την ανάπτυξη, ιδίως σε ένα περιβάλλον απότομα αυξανόμενων επιτοκίων που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του τεράστιου βάρους του χρέους της. Η απόδοση του 10ετούς χρέους της Ιταλίας έχει ήδη αυξηθεί πάνω από το 4,20%.
Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αγγίζει το 2% για 1η φορά από το 2013, καθώς το ευρώ δέχεται περαιτέρω πιέσεις.

Η προειδοποίηση της HSBC  για την Ευρώπη

Οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες, προειδοποίησε την Παρασκευή η HSBC, σε ανάλυσή της, καθώς οι διαταραχές στον εφοδιασμό και οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων εξακολουθούν να καταπνίγουν την ανάπτυξη και να αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

«Θα προειδοποιούσα κατά της αγοράς ευρωπαϊκών assets, λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των κινήσεων των επιτοκίων», δήλωσε αναλυτής της HSBC.

Διαβάστε ακόμη: