Η σουηδική βότκα, Absolut, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο Pernod Ricard, διακόπτει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία. Η εταιρεία είχε προχωρήσει διακριτικά στην επανάληψη των εξαγωγών, προκαλώντας κίνημα μποϊκοτάζ του προϊόντος, αλλά και τις επικρίσεις του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Η Absolut Company, που παράγει μία από τις δημοφιλέστερες βότκες στον κόσμο, «αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Ρωσία», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της εταιρείας.Ο όμιλος επικαλείται την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων και των συνεργατών της, «έναντι πάσης φύσεως μαζικών επικρίσεων».

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Οι κυρώσεις μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία»

Στις 29/03, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι οι διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, «μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα στην εθνική οικονομία», έχοντας, ωστόσο, περηφανευθεί τους τελευταίους μήνες για την προσαρμογή της Ρωσίας απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση.

«Οι επιβεβλημένες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία μεσοπρόθεσμα μπορούν πραγματικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο», προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με την κυβέρνηση, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Αποτελεί την πρώτη φορά, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχεται δημοσίως ότι το «κύμα» διεθνών κυρώσεων, που πλήττουν πολλούς τομείς της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων και εκείνον των υδρογονανθράκων, επηρεάζουν την εθνική οικονομία.

Έναν χρόνο και πλέον, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο», στο 3.6% και «στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 4%», αφού «εκτοξεύθηκε» κοντά στο 20% την περασμένη άνοιξη, σημείωσε.

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί. Η επιστροφή σε μία “τροχιά” ανάπτυξης δεν πρέπει να μάς προκαλέσει χαλάρωση», τόνισε προς τα μέλη της κυβέρνησης, ζητώντας «εγγυήσεις για την οικονομική κυριαρχία» της Ρωσίας.

Ακόμη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία, να «διασφαλίσουν τη γρήγορη έναρξη νέων έργων στις μεταποιητικές βιομηχανίες, κυρίως στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», κλάδο που έχει πληγεί από την αποχώρηση πολλών ειδικών στο εξωτερικό.

«Το χρηματοοικονομικό μας σύστημα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ώστε να απαντήσουμε στις ανάγκες των εξαγωγέων. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τις επιχειρήσεις της Δύσης, που εργάζονταν σε αυτό τον τομέα», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη: