Περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Μποριάνα Κρίστο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Τον Δεκέμβριο, η Αντιπρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) είχε προαναγγείλει ότι θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης, η οποία θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη 15η Δεκεμβρίου, χορηγήθηκε στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο έλαβε την υποστήριξη 23 εκ των 42 βουλευτών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η συγκρότηση της Βουλής και ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστέρησε, λόγω των περίπλοκων διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπροσώπηση των εθνοτικών ομάδων.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη κυβερνάται με δυσλειτουργικό σύστημα, κληρονομιά της συμφωνίας ειρήνης του Ντέιτον, που έθεσε «τέλος» στον πολυαίμακτο πόλεμο (100.000 νεκροί), το 1995. Η χώρα είναι μοιρασμένη στη «Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα» (Σερβική Δημοκρατία) και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία, οντότητες συνδεδεμένες με την αδύναμη συλλογική προεδρία, που όμως, είναι συχνά «παραλυμένη».

Ο Πρόεδρος της HDZ, Ντράγκαν Κόβιτς, χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό την 61άχρονη Κρίστο, τονίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως «υπάρχει εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη».

Διαβάστε ακόμη: