Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα παρερμηνειών που άνοιξε η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.

Ο κ. Βορίδης, λαμβάνοντας τον λόγο στην έναρξη των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής τα μέλη της οποίας θα επεξεργαστούν τις ρυθμίσεις του προωθούμενου πολυνομοσχεδίου, εξήγησε ότι  η εξαίρεση του αδικήματος της παραβίασης του απόρρητου των πληροφοριών από το συνολικό πλαίσιο νομικής προστασίας των στελεχών των ανεξάρτητων αρχών θα αφαιρεθεί καθώς καλύπτεται από την γενική αναφορά σε αδικήματα που τελέστηκαν με δόλο.

«Θα κατατεθεί νομοθετική βελτίωση με την οποία θα αφαιρείται το εδάφιο “παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών”. Αλυσιτελώς έχει τεθεί, καλύπτεται η παραβίαση αυτή από την αναφορά στον δόλο. Η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου. Περιορίζεται λοιπόν το ακαταδίωκτο για την εκ δόλου ενέργεια» πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης συμφώνησε ότι η αναφορά ήταν «αλυσιτελής» και έπρεπε να αφαιρεθεί ενώ έσπευσε να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εκφοβίσει τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.

Αλλαγή στη διάταξη για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Η διάταξη που σχετίζεται με τις Ανεξάρτητες Αρχές και συμπεριελήφθη στο τελευταίο –κατά τα φαινόμενα– νομοθέτημα της παρούσας κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε φωτογραφική ρύθμιση σε άρθρο για τις Ανεξάρτητες Αρχές, το οποίο προστέθηκε λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και δεν υπήρχε κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει το «επίμαχο σημείο». Η διάταξη (άρθρο 43) προέβλεπε ότι τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών δεν διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρά μόνον στην περίπτωση που «ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Η διατύπωση που αφορά τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εκτιμήθηκε από την αντιπολίτευση ως φωτογραφική ρύθμιση που αφορά την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών), και τα ευρήματα της Αρχής σε σχέση με τις υποκλοπές.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι η φασαρία που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξαίρεση, που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της ευθύνης των μελών των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών, είναι παροιμιώδης.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φέρει στη Βουλή δύο νόμους για τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο, δηλαδή με καθολική ευθύνη για παραβίαση του απορρήτου».

Διαβάστε περισσότερα