Συγκεκριμένη πρόταση προς την αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης πραγματοποιώντας ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη της απαραίτητης συναίνεσης που θα εξασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πλήρη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να μετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού και για την κατοχύρωση συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών από τον απόδημο ελληνισμό με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Ο υπουργός τόνισε δε, ότι είναι διατεθειμένος να διακόψει τη συζήτηση στη Βουλή ώστε να υπάρξει διακομματική συζήτηση για τη διαμόρφωση των τεχνικών λεπτομερειών ενός νέου σχεδίου, θέτοντας όμως δύο απαρέγκλιτες προϋποθέσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πει ξεκάθαρα «ΝΑΙ».

Την αποδοχή άρσης και των δύο περιορισμών που θέτει ο υφιστάμενος νόμος για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους (2 έτη παραμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία, ύπαρξη φορολογικής δήλωσης το εκλογικό έτος)

και την προσμέτρηση της ψήφου τους στο σύνολο της επικράτειας, ώστε να μην υπάρχουν ψηφοφόρου δύο ταχυτήτων.

«Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Εγώ είμαι εδώ. Θέλετε να συζητήσουμε για εκλογικές περιφέρειες και πόσους θα εκλέγουν; συζητάμε; Για τον τρόπο εκλογής; Το συζητάμε.

Δύο πράγματα πρέπει να πείτε καθαρά: ότι δεν θέλετε περιορισμούς – θεωρώ είναι – αλλά πρέπει να συνδέεται αυτό και με το ότι δεν θα έχουμε διαφορετική αποτίμηση της ψήφου. Δύο ψήφους διαφορετικής βαρύτητας. Κάποια που θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά και κάποια που δεν θα μετράει

Αν μου πείτε ότι είστε σύμφωνοι και στο δεύτερο η συζήτηση σταμάτησε εδώ και ξεκινάμε την τεχνική συζήτηση που προφανώς θα είναι διακομματική. Αλλά για τα τεχνικά ζητήματα υλοποίησης αυτών των καθαρών στόχων.

Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία μην την υποτιμάτε Η συζήτηση δεν είναι προσχηματική, αλλά ουσιαστική. Αποσαφηνίζει θέσεις κομμάτων. Όλοι παίρνουν πλέον τις ευθύνες τους, όλες οι θέσεις είναι καθαρές και αυτό γίνεται αντιληπτό στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και των εντός και των εκτός επικρατείας» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της διαδικασίας έπαιξαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ομογενειακών σωματείων που τάχθηκαν υπέρ του προωθούμενου κυβερνητικού νομοσχεδίου και ζήτησαν από το σύνολο των κομμάτων να καταργήσουν τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.