Τη θερμή τους συμπαράσταση στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με το οποίο επιχειρείται η άρση των περιορισμών που υφίστανται στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, εξέφρασαν ομόφωνα οι οργανώσεις της Διασποράς που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση των φορέων που διεξήχθη την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
« Έλληνες στα ξένα και ξένοι στην Ελλάδα»
Στο σύνολό τους οι Έλληνες του εξωτερικού υποστήριξαν με ατράνταχτα επιχειρήματα το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο κατοικίας τους, θέτοντας παράλληλα μετ’ επιτάσεως και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, το οποίο ισχύει στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών του δυτικού πολιτισμού.
Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Βασίλη Ματαράγκα ο οποίος, αφού πρώτα τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις εκλογές, εν συνεχεία σημείωσε ότι δεν γίνεται οι ομογενείς να είναι « Έλληνες στα ξένα και ξένοι στην Ελλάδα».
«Βέλη» κατά της Αριστεράς
Παράλληλα, οι οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού έστρεψαν από κοινού τα «βέλη» τους κατά των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας την μικροκομματική τους προσέγγιση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο, όπως επεσήμαναν, συνιστά αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα.
Επιπλέον, οι απόδημοι επεσήμαναν τα σημαντικά γραφειοκρατικά προσκόμματα που θέτει ο ισχύων νόμος και ζήτησαν να αρθούν οι περιορισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να επανασυνδεθούν και ουσιαστικά με την πατρίδα τους.
Εξάντληση κάθε δυνατότητας διαλόγου
Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε συγκλονιστική τη συμμετοχή των Ελλήνων απανταχού της γης στην κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία, όπως είπε, καταδεικνύει την οικουμενικότητα του Ελληνισμού και γεννά την υποχρέωση διατήρησης της εθνικής ενότητας καθώς επίσης και την υποχρέωση του κράτους να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο τους Έλληνες απόδημους στη διευκόλυσνη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο υπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στις παραινέσεις των Ελλήνων του εξωτερικού προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην φοβούνται την ψήφο τους και να μην τους μεταχειρίζονται ως πολίτες δεύτερης διαλογής, χαρακτηρίζοντάς αυτή την κριτική «παρακαταθήκη προβληματισμού». Τέλος, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου με τα άλλα κόμματα προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.