Αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων προωθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εκμεταλλευόμενος τις σχετικές δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είναι αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Η προαναγγελία Βορίδη έχει ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, καθώς δεν είναι σαφές εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι ενήμερη για την τοποθέτηση Τζάκρη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε το πρωί στο Mega ότι σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για να ασκηθεί το εκλογικό δικαίωμα των απόδημων θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι, αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα τους καταργήσει.

Τι δήλωσε η Θ. Τζάκρη

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να συναινέσει στην άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί στην ψήφο των κατοίκων του Εξωτερικού και οι οποίοι θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών η Θεοδώρα Τζάκρη απάντησε:

Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής “ελίτ” που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία.

Πελώνη: Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική

Στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για πρώτη φορά, οι εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της κατοικίας τους.

Για να ψηφιστεί, ωστόσο, ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν -με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ– περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Και αυτό σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας που ήταν -και παραμένει- ξεκάθαρη: Δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται προς κατάργηση η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

«Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί.
Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Λαγός της ΝΔ η κ. Τζάκρη

Για πολιτικά παιχνίδια κάνει λόγο το ΚΚΕ και τονίζει ότι η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε «λαγό» της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων »τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ουσιαστικά» συνεχίζει το ΚΚΕ «η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή.

Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη… ».

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.