Σε μία σημαντική αποκάλυψη για το μέγεθος του φιάσκου που υπέστη το Ισραήλ με την επίθεση της Χαμάς  και τις ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών και του ισραηλινού στρατού, προχωρούν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί για το σχέδιο της Χαμάς να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ, πάνω από ένα χρόνο πριν, αλλά θεώρησαν το σενάριο μη ρεαλιστικό, με βάση απόρρητα έγγραφα.

Το απόρρητο έγγραφο για άνευ προηγουμένου επίθεση

«Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της ένα έγγραφο περίπου 40 σελίδων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που περιγράφει, σημείο προς σημείο, μια τεράστια επίθεση όπως αυτή που διέπραξαν κομάντος στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών με την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς», δεν προσδιόριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά όριζε ακριβή σημεία για να εξουδετερωθεί το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας και στη συνέχεια να εκδηλωθεί επίθεση σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις.

«Το απόρρητο έγγραφο αναφέρει ένα μπαράζ ρουκετών, drones που καταστρέφουν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα αμυντικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητές να περνούν το τείχος με αλεξίπτωτο πλαγιάς, με αυτοκίνητα και πεζοί, όπως συνέβη στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εγγραφο του ισραηλινού στρατού που έλαβαν οι NYT αναφέρει επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί» εάν αυτό το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς και πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί στην πράξη».

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, ένας αναλυτής από την ελίτ μονάδα Πληροφοριών «8200« προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική άσκηση που μόλις είχε πραγματοποιήσει η Χαμάς έμοιαζε σε πολλά σημεία με το σχέδιο επίθεσης που σχεδιάστηκε στο έγγραφο «Τείχος της Ιεριχούς». Αλλά ένας συνταγματάρχης στο στρατιωτικό τμήμα που είναι υπεύθυνος για τη Γάζα απέρριψε αυτό το σενάριο, αποκαλώντας το «εντελώς φανταστικό».

Διαβάστε ακόμη: