Η κυβέρνηση δείχνει να έλαβε το μήνυμα και κινείται άμεσα μετά τις γιορτές, φέρνοντας και νέες διατάξεις για την αντιμετώπιση της «πειρατείας» επί των προγραμμάτων της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το φαινόμενο επηρεάζει ακόμη και την ύπαρξη της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνέπειες για την οπτικοακουστική παραγωγή και τον αθλητισμό. Τα χρήματα που χάνονται στη μαύρη αγορά δεν πηγαίνουν για την απόκτηση δικαιωμάτων αθλητικών αναμετρήσεων και την παραγωγή νέων σειρών και ταινιών. Όμως, μετά από πολλά χρόνια, στην Ελλάδα υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η συνεργασίας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις πλατφόρμες Nova και Cosmote TV έχει φέρει θετικά αποτελέσματα σε μια «αγορά» όπου τα παράνομα έσοδα υπερβαίνουν, σύμφωνα με ήπιες εκτιμήσεις, τα 150 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2023 έγιναν επτά αστυνομικές επιχειρήσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πελοπόννησο, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Κρήτη, Εύβοια), εκδόθηκαν δέκα εντάλματα σύλληψης και έγιναν 30 συλλήψεις. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον 50.000 τελικοί απλοί χρήστες είναι υπό διερεύνηση, με σημαντικότερες υποθέσεις, μεταξύ άλλων, επ’ αυτοφώρω συλλήψεις τελικών χρηστών από την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, που πήγαιναν να πληρώσουν παράνομες συνδρομές σε κατάστημα στον Πειραιά την ώρα της εφόδου.

Η πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) σχετικά με την απάτη περιεχομένου αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα του παράνομου οικοσυστήματος IPTV.

Υπάρχει ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο μη εξουσιοδοτημένων παρόχων περιεχομένου, χονδρεμπόρων και μεταπωλητών, καθώς και διάφοροι παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων νομικών προσώπων) που, εν γνώσει ή εν αγνοία τους, υποστηρίζουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας.

Διαβάστε ακόμη: