Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι τα δύο κράτη θα «επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις, με κοινές προσπάθειες», σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, KCNA.

Ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι στενότεροι δεσμοί θα ήταν προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο και την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ασίας, επισημάνθηκε στην επιστολή, επ’ ευκαιρία της επετείου απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι η φιλία μεταξύ των δύο εθνών είχε αναπτυχθεί από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη νίκη επί της Ιαπωνίας, ενώ, προσέθεσε ότι η «συντροφική μας φιλία, θα δυναμώσει».

«Η στρατηγική και τακτική συνεργασία, υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είχαν τεθεί σε νέο υψηλό στάδιο, στο κοινό μέτωπο για την απογοήτευση της στρατιωτικής απειλής και πρόκλησης των εχθρικών δυνάμεων», επεσήμανε εν συνεχεία.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν προσδιόρισε ονομαστικά τις εχθρικές δυνάμεις, ωστόσο, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Βόρεια Κορέα για να αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τους συμμάχους.

Η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε, κάποτε, σημαντικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, προσφέροντας οικονομική συνεργασία, πολιτιστικές ανταλλαγές και κάθε είδους στήριξη.

Ωστόσο, η σχέση, η οποία υπέστη κρίση κατά την κατάρρευση του Σιδηρούν Παραπετάσματος, ανακάμπτει με σταθερά βήματα, μετά τη σταδιακή αποξένωση της Ρωσίας από τη Δύση, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα ήταν μόλις η τρίτη χώρα, η οποία αναγνώρισε επισήμως ως ανεξάρτητα κράτη τις δύο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» της ανατολικής Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Η αποκαλούμενη «πρεσβεία» του Ντονέτσκ στη Μόσχα είχε δημοσιεύσει φωτογραφία από μία τελετή, όπου ο πρεσβευτής της Βόρειας ΚορέαςΣιν Χονγκ–Τσόι, παρέδωσε ένα «πιστοποιητικό αναγνώρισης» στην «πρέσβειρα» του ΝτονέτσκΌλγα Μακέγιεβα.

Η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη ρωσική πρωτεύουσα πόλη επιβεβαίωσε το γεγονός, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκφράσει και την υποστήριξή της στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.