Στέκονται πάντα δίπλα στον πρόεδρο της Ρωσίας και πολλές φορές διακριτικά στις συναντήσεις του, σχηματίζουν μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω του. Τα μάτια τους άγρυπνα ερευνούν όλες τις κινήσεις στον χώρο και εάν αντιληφθούν το παραμικρό ύποπτο δεν διστάζουν να πυροβολήσουν.

Είναι τα μέλη της FPS, της προσωπικής ασφάλειας του Ρώσου προέδρου που έχουν ορκιστεί να τον προστατεύσουν ακόμη και εάν χρειαστεί να βάλουν το κορμί τους ανάμεσα σε αυτόν και στη σφαίρα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι οι δυο καλύτερα φυλασσόμενοι άνθρωποι στον κόσμο. Στην κυριολεξία δεν περνάει κουνούπι εάν η ασφάλεια τους δεν το εγκρίνει.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η επίλεκτη προσωπική φρουρά του Ρώσου Προέδρου

Federal Protective Servise

Ποιοι είναι όμως οι άνδρες της FPS; Πρόκειται για άνδρες που δεν είναι ούτε αστυνομικοί ούτε χρειάζεται εμπειρία από πεδίο μάχης. Όπως άλλωστε είχε πει και ένα μέλος που συνταξιοδοτήθηκε: «Δεν πρόκειται να οργανώσει ενέδρα ή να χρειαστεί να πηδήξει με αλεξίπτωτο από κάπου. Είναι χρήσιμα αυτά, αλλά δεν είναι εφαρμόσιμα σε αυτό που κάνουμε. Στον πόλεμο επιτίθεσαι. Εδω εμείς προστατεύουμε τον πρόεδρο από κάποιον… αόρατο. Η δουλειά μας δεν είναι η σύλληψη των δραστών, αλλά η προστασία του προέδρου».

Για να μπει κάποιος στην ομάδα και να ακολουθήσει το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πρέπει να μπορεί να μελετά τον χώρο και να προβλέπει τις απειλές. Πρέπει να έχει ύψος πάνω από 1.82 να ζυγίζει από 75 μέχρι 90 κιλά και να ξέρει πως όταν θα φτάσει στα 35 χρόνια του θα φύγει αναγκαστικά από εκεί και κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση του. Το ηλικιακό όριο είναι τα 35 έτη. 

Δεν είναι απαραίτητο να είναι «φουσκωτός» με τεράστια μπράτσα. Είναι όμως απαραίτητο να είναι αποφασισμένος, έξυπνος (περνάνε ειδικά τεστ), να γνωρίζει τουλάχιστον 3 γλώσσες, να έχει πείσμα και αντοχή και… να μην ιδρώνει στη ζέστη.

Οι χαρτοφύλακες

Πριν επισκεφτεί ένα μέρος ο Ρώσος πρόεδρος τα μέλη της υπηρεσίας έχουν ήδη φτάσει, έχουν ελέγξει το χώρο και έχουν φτιάξει και σχέδια για το πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης ή ακόμη κινδύνου του προέδρου έστω και από φυσική καταστροφή. 

Είναι όλοι τους εφοδιασμένοι με τις τελειότερες ηλεκτρονικές συσκευές και συσκευές επικοινωνίας και φυσικά κρατάνε όλοι τους από έναν χαρτοφύλακα. Δεν είναι ένας κοινός χαρτοφύλακας. Πρόκειται για ειδικούς αλεξίσφαιρους χαρτοφύλακες που σε περίπτωση έκρηξης ή επίθεσης θα γίνουν η ασπίδα του Ρώσου προέδρου. Μάλιστα μέσα στους χαρτοφύλακες αυτούς, υπάρχουν ειδικά ηλεκτρονικά αντίμετρα για να μπλοκάρουν τον τηλεχειρισμό σε περίπτωση έκρηξης. 

Τα όπλα που έχουν κάτω από το σακάκι τους είναι πιστόλια Gurza των 9 χιλιοστών. Τα πιστόλια αυτά μπορούν να ρίξουν μέχρι και 40 σφαίρες το λεπτό με τέτοια δύναμη που η σφαίρα διαπερνά πανοπλία από μεγάλη απόσταση. 

Μετά τη δηλητηρίαση του Λιτβινένκο με ραδιενεργό τσάι το 2006, ή την περίπτωση του Σεργκέι Σκριπάλ, ο Πούτιν εμπιστεύεται τις διατροφικές του συνήθειες μόνο στους άνδρες της ασφάλειας του. Οι μάγειρες του Ρώσου προέδρου είναι μέλη της προσωπικής του φρουράς.

Αποστάσεις ασφαλείας

Ο Πούτιν τώρα που είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και παίρνει μέτρα για τη ζωή του. Όπως για παράδειγμα ότι ακόμη και όταν συναντιέται με ξένους ηγέτες, έχει πάντα μια απόσταση ασφαλείας. 

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει όριο σε όσους τον πλησιάζουν. Ακόμη και οι σύμβουλοι του και οι στενοί του συνεργάτες πρέπει να κρατούν απόσταση 6 μέτρων. Όλοι εκτός από τους άνδρες της φρουράς του.

Πάντως όταν πρόκειται να περπατήσει έξω ο Ρώσος πρόεδρος η ασφάλεια του δεν είναι όλη συγκεντρωμένη γύρω του. Δημιουργούν 4 ομόκεντρους κύκλους (με κέντρο τον πρόεδρο) και καλύπτουν ο ένας τον άλλον. Μάλιστα στους δυο εξωτερικούς κύκλους τα μέλη της ασφάλειας δεν φοράν το κλασσικό μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και γραβάτα, ακουστικά στα αυτιά και μαύρα γυαλιά. Όσοι βρίσκονται στους 2 εξωτερικούς κύκλους είναι ντυμένη όπως όλος ο κόσμος ακριβώς για να αναμειγνύονται με τον κόσμο και να γίνονται αόρατοι.