Διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, υπέγραψε τη Δευτέρα η Ρωσία.

Οι φόβοι για το ξέσπασμα μίας παγκόσμιας διατροφική κρίσης κορυφώνονται, καθώς Ρωσία και Ουκρανία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών του πλανήτη.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλοι εξαγωγείς αραβοσίτου,  κριθαριού και άλλων σιτηρών στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του κόσμου για την παραγωγή τροφίμων. Το σιτάρι μόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ανθρώπινης κατανάλωσης θερμίδων

Καθησυχάζουν οι Ρώσοι την εγχώρια αγορά

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ρωσική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει (…) κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα», δήλωσε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν αξίζει να αυξάνουμε τεχνητά τη ζήτηση με αγορές για το μέλλον», πρόσθεσε.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει μέτρα για να προστατεύσει την αγορά τροφίμων της.

Σε ελεύθερη πτώση… bulkers και τάνκερς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία