Κολυμπούν για να σωθούν και ανεβαίνουν στις στέγες των σπιτιών, όπως δείχνουν τα πλάνα της ιταλικής τηλεόρασης εστιάζοντας στις προσπάθειες των κατοίκων που βρίσκονται αντιμέτωποι από χθες με σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, στα βόρεια της χώρας.

Από χθες το βράδυ, οι αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε «κόκκινο συναγερμό» καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον οχτώ ανθρώπων, θα συνεχιστούν και σήμερα. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι καθώς σημειώνονται κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις σε 12 ποταμούς και χειμάρρους κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

«Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Επιχειρούν πάνω από 700 πυροσβέστες

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τη σορό μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

«Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από 700 πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Οι διασώστες συνδράμουν με φουσκωτές λέμβους ή ακόμη και με ελικόπτερα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

Τα σχολεία σε πολλές περιοχές της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια παραμένουν κλειστά, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

Σε πολλές περιοχές της Μπολόνια, οι αρχές κάνουν έκκληση στον πληθυσμό να ανέβουν στους πάνω ορόφους των κτιρίων για προληπτικούς λόγους.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την στήριξη των πληγέντων.

Κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στην φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων».

Πρόκειται για τη δεύτερη θεομηνία στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Τότε ο τραγικός απολογισμός ήταν δύο νεκροί και εκτεταμένες ζημιές.

Διαβάστε περισσότερα