Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η Bρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπό της μέσω Twitter χθες Πέμπτη.

«Η Βίβιαν Γουέστγουντ πέθανε σήμερα, εν ειρήνη και περιστοιχισμένη από μέλη της οικογένειάς της στο Κλάφαμ του νότιου Λονδίνου. Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν την Βίβιαν για μια αλλαγή προς το καλύτερο», αναφέρει η ανάρτηση.

Συνέδεσε το όνομά της με την πανκ σκηνή στη δεκαετία του 1970 και έγινε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια της βρετανικής μόδας. Μέσα από τις κολεξιόν της φρόντιζε να περνά πολιτικά μηνύματα (όπως π.χ. την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή ή την υποστήριξή της στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ).

Ποια ήταν η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ

Παρωδώντας τη Μάργκαρετ Θάτσερ πόζαρε για το εξώφυλλο του περιοδικού Tatler το 1989, ενώ οδήγησε ένα λευκό άρμα μάχης κοντά στην εξοχική κατοικία του μετέπειτα πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Το 1992 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της απένειμε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Βίβιαν Γουέστγουντ δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει, αφού αποκάλυψε στον φωτογραφικό φακό ότι δεν φορούσε εσώρουχο.

«Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη “υπακοή”», είχε δηλώσει η σχεδιάστρια με το επαναστατικό πνεύμα σε βιογραφία της το 2014. «Τίποτα δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον, αν δεν έχει αυτό το στοιχείο», συμπλήρωσε.

Ήταν υπεύθυνη για τις ενδυματολογικές επιλογές των μελών του συγκροτήματος Sex Pistols, που καθόρισε την πανκ ροκ σκηνή στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1970. Ο σύντροφός της Μάλκολμ Μακλάρεν ήταν μάνατζερ του δημοφιλούς συγκροτήματος.

«Δεν υπήρχε πανκ πριν από εμένα και τον Μάλκολμ», είχε υποστηρίξει η Γουέστγουντ στη βιογραφία της.

Διαβάστε ακόμη: