«Φωτιά» φαίνεται να παίρνει η αντιπαράθεση στην αγορά των τερματικών συστημάτων POS με αφορμή τη διασύνδεσή τους με τα εταιρικά συστήματα επιχειρηματικού λογισμικού (ERP) μετά και την κατάθεση εξωδίκων της Viva, συμφερόντων Χάρη Καρώνη, προς τις Entersoft και SoftOne, εταιρειών που πλέον έχουν περάσει υπό τη σκέπη της Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Η υπόθεση ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου όταν η Viva απέστειλε τα εξώδικα στις Entersoft και SoftOne καταγγέλοντας «αθέμιτο ανταγωνισμό και εναρμονισμένες πρακτικές», ενώ τα συγκεκριμένα εξώδικα κοινοποιήθηκαν και στις αρμόδιες Αρχές (ΑΑΔΕ, υπουργείο Οικονομικών, Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ).

Η καταγγελία της Viva

Σύμφωνα με τη Viva, πελάτες της καταγγέλουν ότι οι δύο εταιρείες λογισμικού, που πλέον ανήκουν στην Olympia Group, μαζί με τους συνεργάτες τους «εκβιάζουν με υπέρογκες χρεώσεις προκειμένου να διασυνδέσουν τερματικά πληρωμών στα συστήματά τους, και πως επιπλέον τους εξωθούν στην απόκτηση τερματικών και υπηρεσιών των εταιρειών Worldline και ePay».

Μάλιστα, η Viva ζητά από τους συνεργάτες να της γνωστοποιήσουν τέτοια περιστατικά ώστε να κλιμακωθούν οι νομικές ενέργειες.

Σε δήλωσή του στο powergame.gr, ο ιδρυτής της Viva, Χάρης Καρώνης αναφέρει: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω μία νομική πλέον υπόθεση. Λυπάμαι πραγματικά που ο Αντώνης Κυριαζής της Softone/Entersoft εκθέτει τόσο πολύ έναν πραγματικά έμπειρο και αξιόλογο επιχειρηματία σαν τον Πάνο Γερμανό, με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις και εκτιμώ. Πιστεύω ότι θα παρέμβει και θα κάνει αυτό που πρέπει».

Η απάντηση των Entersoft/ SoftOne

Πηγές της Olympia Group, που πλέον ελέγχει τις Entersoft και SoftOne, τονίζουν ότι οι δύο εταιρείες έχουν αναπτύξει επιχειρηματικό λογισμικό το οποίο συνδέεται με όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Ειδικότερα, κύκλοι της Olympia αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στη συνεργασία των ePay και Worldline με τις Entersoft και SoftOne, καθώς τα πάντα έχουν τιμολογηθεί κανονικά, με όλα τα νόμιμα τιμολόγια και παραστατικά.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι ePay και Worldline έχουν επιλέξει, ακολουθώντας τη δική τους επιχειρηματική στρατηγική, να απορροφήσουν το κόστος διασύνδεσης των ERP με τα δικά τους τερματικά και να μην το μετακυλίσουν στους πελάτες τους. Μάλιστα, προσθέτουν ότι το κόστος διασύνδεσης κάθε τερματικού (άδεια χρήσης ουσιαστικά) είναι της τάξης των 25 έως 50 ευρώ, δηλαδή μικρό συγκριτικά με τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω των POS.

Η επιστολή της Viva στους συνεργάτες της

Ακολουθεί η επιστολή που απέστειλε η Viva στους συνεργάτες της:

«Στο πλαίσιο της δράσης της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών για τη διασύνδεση συστημάτων ERP και ταμειακών μηχανών με τερματικά αποδοχής καρτών POS, σας ενημερώνουμε ότι ΟΛΑ τα τερματικά της viva.com και οι εφαρμογές της για κινητά και tablets (Android/iOS) είναι συμβατά με ΟΛΕΣ τις προβλέψεις του σχετικού νόμου και συνδέονται με ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα ERP και τα συστήματα τιμολόγησης.

» Δεχόμαστε καταγγελίες από πελάτες μας πως οι εταιρείες λογισμικού SoftOne, Entersoft (στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος Olympia Group) και οι συνεργάτες τους, τους εκβιάζουν με υπέρογκες χρεώσεις προκειμένου να διασυνδέσουν τερματικά πληρωμών στα συστήματά τους, και πως επιπλέον τους εξωθούν στην απόκτηση τερματικών και υπηρεσιών των εταιρειών Worldline και Epay.

Οι εν λόγω εκβιαστικές πρακτικές επιβολής υπέρογκων χρεώσεων, είναι καταχρηστικές και συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα ανωτέρω έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στις αρμόδιες αρχές και αναμένεται η άμεση παρέμβασή τους.

»Συνδράμοντας στις ενέργειές μας, παρακαλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε άμεσα στο [email protected] αν έχετε υποστεί παρόμοιες πρακτικές, με αναφορά στην εταιρεία λογισμικού και στον συνεργάτη της.

»Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, και για όσο διάστημα συνεχίζουν να εφαρμόζονται, από τις ανωτέρω εταιρείες και τους συνεργάτες τους, πολιτικές διαφοροποιημένης τιμολόγησης ανά πάροχο πληρωμών, μπορείτε να μας αποστέλλετε τα σχετικά τιμολόγια ετήσιας συνδρομής διασύνδεσης στο [email protected] και να καταχωρίσετε αίτημα για την αποζημίωσή σας προς εξέταση από την εταιρία μας».

Entersoft και SoftOne στον έλεγχο της Olympia

Ο δρόμος για να περάσουν οι Entersoft και SoftOne στον έλεγχο της Olympia Group άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για τις μεταβολές ελέγχου στις δύο εταιρείες.

Καθώς η SoftOne δεν είναι εισηγμένη το ενδιαφέρον εστιάστηκε έκτοτε στην Entersoft και στη διαδικασία της δημόσιας πρότασης, να καθοριστούν τα ποσοστά ελέγχου του νέου βασικού μετόχου και να βγει η Entersoft από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στα τέλη Αυγούστου η Unity κατέθεσε προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το αίτημα για τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της Entersoft από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι η Unity Holding κατέχει πλέον το σύνολο των μετοχών της Entersoft.

Υπενθυμίζεται ότι η Unity είναι εταιρικό σχήμα που αποτελείται από την Olympia Group, το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη της επενδυτικής Imker Capital.

Μετά την εξαγορά της από την Unity και την έξοδό της από το Χρηματιστήριο η Entersoft προχώρησε και σε αλλαγή της επωνυμίας.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία έγινε Μονοπρόσωπη και η επωνυμία της ορίζεται ως ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, διατηρώντας το ίδιο ΑΦΜ.

Διασύνδεση ταμειακών και POS

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία της ΑΑΔΕ για τη διασύνδεση των POS των επιχειρήσεων με το ERP (εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης) το οποίο με τη σειρά του συνεργάζεται με Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό τους (ΦΗΜ) ή τον Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Το πρόστιμο για τη μη διασύνδεση είναι από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.

Διαβάστε ακόμη: