Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ευρύτερης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχουν ώριμες συνθήκες για κάτι τέτοιο (συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ)».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που αφορούν τον προοδευτικό χώρο, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως δεν αναφέρονται μόνο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «αλλά και στο ΚΚΕ το Μέρα 25, την Πλεύση Ελευθερίας, δηλαδή και άλλα πολιτικά κόμματα τα οποία δεν θα γίνουν ένα κόμμα» και πρόσθεσε πως «δεν πρόκειται να γίνει τέτοιο πράγμα».

Ακόμη, ο Δημήτρης Βίτσας ανάφερε ότι «αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ότι καταλήγουμε σε ορισμένα πράγματα τα οποία είναι κοινός λόγος και κοινή δράση για όλα αυτά τα κόμματα που είπαμε».

Και πρόσθεσε πως μπορούν να έχουν κοινές αναφορές και να συμπίπτουν οι απόψεις τους «σε θέματα όπως η ανεργία, το δημογραφικό και μια σειρά άλλα πράγματα που μπαίνουν στο πρόγραμμα και στον πολιτικό λόγο μαζί, δηλαδή από όλα τα κόμματα. Σε άλλα δεν θα συμφωνήσουμε».

Σε ερώτηση τι σημαίνει αυτό πρακτικά, είπε ότι «μπορείς να αθροίσεις, θα έλεγε κανένας, το αποτέλεσμα των ευρωκοινοβουλευτικών εκλογών ότι από την μία μεριά υπάρχουν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τα οποία αθροιζόμενα είναι πολύ μεγαλύτερα από τη συντηρητική παράταξη».

Βίτσας: Πρέπει να γίνει συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ, να μπουν τα βασικά ερωτήματα

Ερωτηθείς για την απουσία Κασσελάκη από το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών απάντησε χαρακτηριστικα: «Δεν το κρίνω. Εγώ έχω τοποθετηθεί σαφώς για τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνει συνέδριο, να μπουν τα βασικά ερωτήματα».

Παράλληλα σημείωσε για το ταξίδι του νέου προέδρου στην Αμερική αλλά και τη συμμετοχή του με τηλεδιάσκεψη στην Πολιτική Γραμματεία: «Ο άνθρωπος έπρεπε να πάει απ’ ότι καταλαβαίνω. Δεν ξέρω κιόλας, αν και θεωρώ ότι το να λες την αλήθεια είναι το πιο safe πράγμα».

Αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη, τόνισε πως «είναι πολύ καθαρός. Σου λέει ότι πολιτικός μου στόχος στην παρούσα περίοδο είναι να ξεπεράσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίπαλός μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία».

Βίτσας για αυτοδιοικητικές εκλογές: Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή

Σχετικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Δημήτρης Βίτσας: «Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή. Δεν μπορεί στην Αθήνα να ψηφίζει στο τέλος το 25% ή και λιγότερο. Αυτή η αποστροφή του κόσμου στη συμμετοχή του ακόμα και σε διαδικασίες εκλογικές με ανησυχεί. Μου λέει ότι ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει σε άλλα πράγματα εμπιστοσύνη. Ξέρετε ότι πρώτος στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έρχεται στρατός, δεύτερη έρχεται η Εκκλησία και πάει λέγοντας. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι από την πολιτική ορίζεται και η ίδια του η ζωή του, της οικογένειάς του, η περιουσία του, ο μισθός του και πάει λέγοντας» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η ενιαία δράση αυτών που εμείς λέμε προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτό που μπορεί να αφαιρέσει την κυβερνητική εξουσία από τη Νέα Δημοκρατία προοπτικά και τώρα να βάλει πάνω στο τραπέζι μια συζήτηση για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η κοινωνική συζήτηση και η κοινωνική δράση πάνω σε μια σειρά θέματα. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή θα πρέπει να συνεδριάζει, να συζητάει, να δρα με το που θα πρέπει να είναι ο κατώτατος μισθός από το 2024. Να ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεύτερον, τι χρήματα θα του δώσει το κράτος ώστε να αναπτυχθεί το σύστημα Υγείας ή το σύστημα Παιδείας» τόνισε.

Επιπλέον σε άλλο σημείο τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε πραγματικά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχασε. Και αυτό είναι έκφραση και της αλαζονείας της. Είναι και έκφραση οι οποία οδηγεί σε μια ρητορεία της βλακείας».

Διαβάστε ακόμη: