Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι έτοιμη να συζητήσει τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο πιθανότατα θα εξετάσει το θέμα, κάποια στιγμή, μέσα στο 2024. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Εφόσον δεν έχουμε κάποιο σοκ, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν για την ώρα τελειώσει» υποστήριξε ο Γάλλος τραπεζίτης, σε συνέδριο στο Παρίσι, σχολιάζοντας ωστόσο και τη σεναριολογία για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

«Το ερώτημα της περικοπής (των επιτοκίων) μπορεί να ανακύψει όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος μέσα στο 2024, αλλά όχι τώρα. Όταν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική, πρέπει να είσαι υπομονετικός κατά τη διάρκεια (εφαρμογής) της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του μετριοπαθούς Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη ήρθε στον απόηχο των νεότερων λίαν θετικών στοιχείων από το μέτωπο του πληθωρισμού και την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δείκτη στο 2,4%, που ήταν το χαμηλότερο σημείο του από τα μέσα του 2021, που έφεραν ενθουσιασμό στους επενδυτές.

Μάλιστα, πολλοί αναλυτές αναθεώρησαν τα προγνωστικά τους φέρνοντας νωρίτερα, από τον Απρίλιο, την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στις αγορές οι traders ποντάρουν πλέον στην πρώτη περικοπή των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το Μάρτιο σε ποσοστό 75%, όταν την περασμένη εβδομάδα το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 10%.

Διαβάστε ακόμη: