Επικίνδυνους κλυδωνισμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η μετωπική σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη Αντώνη Σαμαρά.

Η απόπειρα του πρωθυπουργού να στήσει προβοκάτσια στον Αντώνη Σαμαρά με την αναφορά του για τους δήθεν χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά γύρισε μπούμερανγκ για το Μαξίμου.

Η ακαριαία αντίδραση κύκλων του Σαμαρά, αλλά και η οργή δεκάδων βουλευτών, προκάλεσε βαθύ ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορούν να κατανοήσουν την κίνηση του πρωθυπουργού που κάρφωνε δημόσια στη Βουλή τον Αντώνη Σαμαρά με πρόσχημα την επίθεση προς τον Νίκο Παππά.

Η εμπλοκή του πρωθυπουργού στα εσωτερικά του σπαρασσόμενου από εμφύλιο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν αντιθεσμική, ενώ οι αναφορές του στον Αντώνη Σαμαρά προκάλεσαν τα αντανακλαστικά δεκάδων βουλευτών οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρωθυπουργός μεθόδευσε την επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να σταματήσει μία επερώτηση που επρόκειται να καταθέσουν 16 βουλευτές, το περιεχόμενο της οποίας αφορούσε στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Παράλληλα με την κίνησή του αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να τεστάρει τα αντανακλαστικά του Αντώνη Σαμαρά για να εκτιμήσει το μέγεθος των αντιδράσεών του σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί η προσφυγή στη Χάγη με βάση τα έξι ναυτικά μίλια.

Η σκληρή απάντηση κύκλων του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε προβληματισμό στο Μαξίμου.

Βέβαια συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χαράξει την εξωτερική πολιτική με βάση τις επιθυμίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.

Υπογράμμισαν επίσης με νόημα ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί σε περίπτωση κατά την οποία οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και βουλευτές της Ν.Δ., αμφισβητήσουν στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης.

Οι ίδιοι κύκλοι συνεχίζουν ότι στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην κατεύθυνση αυτή η κρίσιμη αλλαγή θα αφορά στο μπόνους των πενήντα εδρών το οποίο θα κερδίζει το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού.

Στην ουσία καταργείται η κλιμάκωση του μπόνους ανάλογα με τα ποσοστά, όπως ισχύει σήμερα.

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου η Νέα Δημοκρατία μπορεί με ποσοστό της τάξεως του 33% να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου συνιστά μήνυμα προς τους αντάρτες βουλευτές.

Το Μαξίμου προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί ανταρσία για τα εθνικά θέματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε η προσφυγή σε εκλογές θα είναι άμεση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

Άλλωστε, συνεργάτες του πρωθυπουργού τάσσονται υπέρ ενός σαρωτικού ανασχηματισμού που θα έχει εκλογική στόχευση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Για μία ακόμη φορά το Μαξίμου επιχειρεί να εμπλέξει και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε σχέδια για δήθεν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για το μόνιμο παραμύθι που διακινεί το Μαξίμου όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Διαβάστε ακόμη: