Μελετούσα τις ομιλίες των τραπεζιτών μας στο συνέδριο του Economist και τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά, θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε αναλυτικότερα προσεχώς. Για σήμερα, στέκομαι μόνο στην αναφορά του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και προέδρου και της Alpha Bank, του παλιού και αγαπητού φίλου, Βασίλη Ράπανου.

Χρήματα για δανειοδοτήσεις υπάρχουν, ανέφερε ο κ. Ράπανος και για να το λέει, κάτι περισσότερο από εμάς θα ξέρει.

Αλλά, προσέξτε τη συνέχεια: “Όχι σε ανεύθυνες χορηγήσεις” στεντόρεια τη φωνή ανέκραξε ο μακροβιότερος σήμερα τραπεζίτης. Σωστά, θα μου πείτε, που είναι το ψεγάδι.

Μα, λησμόνησε ο αγαπητός μου Βασίλης, ποιος έδινε αφειδώς και χωρίς κριτήρια δάνεια, από τη…Χασία, μέχρι το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια;

Ποιον, δηλαδή, μέμφεται, αν όχι το τραπεζικό κατεστημένο, που ευθύνεται όσο κανείς για τη στρατιά των κόκκινων δανείων, τα οποία ακόμα έχουμε στο σβέρκο μας;

Κάπου και ολίγη “αυτοσυγκράτηση”, δε βλάπτει, τουναντίον.

Παρεπιμπτόντως, η Eurostat, το ύψος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τα ‘κόκκινα’ δάνεια που εντάχθηκαν στον “Ηρακλή”, τελικά θα το εντάξει στο χρέος της χώρας, παρά τα περί του αντιθέτου που ανέμενε και η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό της επιτελείο.

Ε, δεν είναι και πολλά, μόνο κάπου στα 18 δισ. ευρώ υπολογίζονται, τι είναι μπροστά στα 200 και πλέον…

Διαβάστε ακόμη: