Η πομπή με το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στον καθεδρικό του Σεντ Τζέιλς στο Εδιμβούργο.

Η πομπή που συνοδεύει τη σορό της Ελισάβετ Β΄ μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου στο Εδιμβούργο, με επικεφαλής τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος συνοδεύεται από τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Στο Εδιμβούργο έφΘασε ο βασιλιάς Κάρολος για να λάβει μέρος στην τελετή προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ του παραδόθηκαν και τα «κλειδιά» της πόλης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου μετά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία ενώπιον των βουλευτών.

Το ζευγάρι κατευθύνθηκε στο παλάτι του Χόλιρουντ Χάουζ στην πόλη, όπου τους περίμενε με τυμπανοκρουσίες τιμητική φρουρά από το Βασιλικό Σύνταγμα της Σκωτίας, για να τους καλωσορίσει. Ακολουθεί η «τελετή των κλειδιών», όπου ο Κάρολος θα παραλάβει τα «κλειδιά» της πόλης, σύμφωνα με το τελετουργικό.

Κόσμος μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι βρίσκεται στην οδό Royal Mile, πρακτικά είναι πλημμυρισμένη από χθες, με κόσμο που περίμενε να περάσει η σορός της βασίλισσας. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν κάνει ουρές κατά μήκος των μεταλλικών φραγμών έξω από τον καθεδρικό ναό του Σεντ Τζάιλς από νωρίς το πρωί, καθώς περιμένουν να αποτίσουν τα σέβη τους στη βασίλισσα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Το Εδιμβούργο θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, καθώς τα μέτρα ασφαλείας και οι έλεγχοι είναι πυκνότατοι. Οι κεντρικές οδοί της σκωτσέζικης πρωτεύουσας είναι περιφραγμένες. Εκατοντάδες αστυνομικοί είναι παρόντες για να διασφαλίσουν την τάξη και να αποτρέψουν οποιονδήποτε κίνδυνο.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας θα μεταφερθεί με πομπή από το παλάτι Χόλιρουντ Χάουζ προς τον Καθεδρικό Ναό του Σεντ Τζάιλς. Την πομπή θα ακολουθήσουν ο βασιλιάς Κάρολος και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί ευχαριστήρια τελετή για τον εορτασμό της ζωής της βασίλισσας.

Από τις 17:00 θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα, ενώ το φέρετρο της βασίλισσας θα παραμείνει στον καθεδρικό ναό για 24 ώρες. Οι αξιωματούχοι λένε ότι θα εφαρμοστεί σύστημα ουράς και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι παρευρισκόμενοι προειδοποιούνται ότι είναι πιθανό να περιμένουν αρκετές ώρες.

Διαβάστε ακόμη: