Οι υποψήφιοι μπορεί να ηρέμησαν καθώς σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά τώρα ξεκινάει νέος «γύρος άγχους» σχετικά με τις βάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναρτήθηκαν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας οι βαθμολογίες για τους περισσότερους από 100.000 υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, περίπου 72.000 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή είχαν κάνει εγγραφή, έλαβαν με sms τη βαθμολογία τους.

Η πλατφόρμα έχει ανοίξει και οι υποψήφιοι, είναι σε θέση, πέρα από τις βαθμολογίες τους, να υπολογίσουν και τα μόριά τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Από τις πρώτες πάντως εκτιμήσεις φαίνεται ότι και λόγω της θέσπισης της ΕΒΕ, αναμένεται άνοδος των βάσεων και μάλλον σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Μάλιστα όπως αναφέρουν βαθμολογητές στο ethnos, σε ορισμένα τμήματα είναι πάρα πολύ πιθανό οι βάσεις να εκτοξευθούν σε μεγάλο αριθμό τμημάτων λόγω των καλύτερων, συγκριτικά με πέρυσι, επιδόσεων των υποψηφίων.

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιθυμίες και φυσικά τα μόρια που κατέκτησαν.

Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Άνοδο προέβλεψε για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές εκτίμησε ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια.

Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε, «δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων». Φέτος είναι κρίσιμη η βαθμολογία, καθώς υπάρχει η βάση εισαγωγής που είναι ένας «κόφτης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης και «κάποια παιδιά δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού».

Η βάση εισαγωγής ανέφερε πως έχει έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού, καθώς το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μην εξαρτάται η εισαγωγή των υποψηφίων από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. «Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας». Οπότε, όπως είπε, εάν οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός, οπότε και χαμηλότερη η βάση εισαγωγής.