Το στοίχημα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να νικηθούν οι χρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε εξαρχής και αυτό επιβεβαιώνει ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε προ ημερών, ενδεχομένως ως προάγγελος ευρύτερων αλλαγών. Τα γραφειοκρατικά λάθη του παρελθόντος, που άφησαν μόνο μια αρχική ελπίδα προσφοράς, δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά.

Ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες αναφορές του δεν έχει αφήσει περιθώρια παρανόησης για τις προθέσεις του, ως προς την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων με αποζημιώσεις για κατοικίες, εταιρίες και αγρότες. Γνωρίζει μάλιστα καλά πως η κρίση της κλιματικής αλλαγής ήρθε για να μείνει και οι εξελίξεις με ακραία φαινόμενα απαιτούν άμεσα μέτρα πρόληψης.

Να μειωθεί ο χρόνος αδράνειας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, στην Εύβοια και στη Πελοπόννησο οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές πρέπει να στηριχθούν, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αδράνειάς τους, αλλά και για να μην χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίες. Ενδεχομένως να πρέπει μάλιστα να δημιουργηθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες και να σχηματιστούν συνεργατικές επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.

Τα έργα αποκατάστασης και πρόληψης θα πρέπει να γίνουν με το εργατικό δυναμικό των τοπικών κοινωνιών για να μην ερημώσουν και οι αγορές των απαραίτητων υλικών να πραγματοποιηθούν από τοπικές επιχειρήσεις για να μην κλείσουν. Οι χωρικές επενδύσεις πρέπει επίσης να αποτελέσουν σοβαρό κίνητρο για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές.

Το έργο της αναγέννησης των κατεστραμμένων περιοχών είναι επείγον και τεράστιο, απαιτεί κεντρικό συντονισμό, αλλά δεν είναι μόνο δουλειά του κράτους. Στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της παραγωγικής βάσης πρέπει να συμβάλλουν πανεπιστήμια, επιμελητήρια, οργανώσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει τον δύσκολο συντονισμό, πρέπει να το κάνει με διαφάνεια όλων των διαθέσιμων πόρων, με τεχνογνωσία, με σχεδιασμό και με ταχύτητα, ώστε η καμένη γη να γίνει πρότυπο πράσινης αναδημιουργίας.

Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος, εάν αναλογιστούμε ότι από τις αρχές του 2020 έως σήμερα έχουν διατεθεί 1,7 δισ. ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών από πλημμύρες και πυρκαγιές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους, που η πολύ λιγότερο κοστοβόρα πρόληψη πρέπει να προηγείται της καταστολής.

Είναι η ώρα της δράσης

Τώρα, λοιπόν, είναι ώρα δράσης για το κράτος που πρέπει να αποδείξει «εν τοις πράγμασι» αν μπορεί να αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά, όπως αυτά που επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Οι αποφάσεις και οι ενέργειες του στο διάστημα των πολλών περιπτώσεων διαχείρισης σοβαρών κρίσεων απέδειξαν πως δεν ήταν ποτέ βιαστικές, αλλά ουσιαστικές και αποτελεσματικές. Μπορεί να επισημαίνει αστοχίες, να αναγνωρίζει λάθη, να αποδίδει ευθύνες και έχει το θάρρος να ζητά συγγνώμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δύσκολα προβλέψιμος από τους συνομιλητές του, αλλά είναι βέβαιο πως σε ζητήματα εθνικής σημασίας που απαιτούνται ευρύτερες συνεννοήσεις και επιλογές των σωστών ανθρώπων στις σωστές θέσεις, δεν διστάζει να το πράξει. Η οικολογική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δεν επιδέχεται ημίμετρα, αλλά τις καλύτερες δυνατές επιλογές από τη «φαρέτρα» νέων επιστημόνων και πολιτικών που διαθέτει η χώρας μας.