search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Eντυπωσιακή άνοδος κατά 6 θέσεις στη βρετανική λίστα Lloyds List

Στη φετινή λίστα «One Hundred People» από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η συμπερίληψη και μάλιστα στην 23η θέση για πρώτη φορά της Μελίνας Τραυλού της νέας προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ

Lloyds List

Με τη συμμετοχή 13 προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δημοσιεύθηκε και φέτος η λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyds List.

Στη φετινή λίστα «One Hundred People» από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η συμπερίληψη και μάλιστα στην 23η θέση για πρώτη φορά της Μελίνας Τραυλού της νέας προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του φορέα που εκπροσωπεί της μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.

Επίσης εντυπωσιάζει η νέα άνοδος κατά έξι θέσεων, αυτή τη φορά, του Βαγγέλη Μαρινάκη από την 47η που ήταν το 2021 στην 41η το 2022, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του ρόλου του στον κλάδο. Το 2021 είχε κερδίσει 12 θέσεις.

Όπως επισημαίνει η έγκριτη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα, η φήμη του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ενός από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία ενισχύθηκε περαιτέρω, με την Capital Group να προχωρά σε επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, στοχεύοντας στην πράσινη ναυτιλία.

Καθώς η ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών γεωπολιτικών και περιβαλλοντικών, σύμφωνα με τη Lloyds List, αντί να πτοείται από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Μαρινάκης είναι θετικά ενεργοποιημένος.

«Είναι μια συναρπαστική διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα και εμείς είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές» ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στον πρόλογο του σημειώματος που εξηγεί τους λόγους για τη συμπερίληψη του κου Μαρινάκη στη λίστα «One Hundred People», η Lloyd’s List αναφέρει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής είναι από τους λίγους στον κόσμο που συνδυάζουν τη μακροπρόθεσμη σκέψη με την ικανότητα εκτίμησης των ευκαιριών.

«Τα τελευταία χρόνια, λίγοι στον κλάδο έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να συνδυάζουν το μακροπρόθεσμο όραμα με την γρήγορη σύναψη συμφωνιών και οι αριθμοί από μόνοι τους υποδηλώνουν έναν βαθμό υπερδραστηριότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τη χρονική περίοδο της σύνταξης της έκθεσης, σημειώνει η Lloyd’s List, η Capital Group ελέγχει σχεδόν 100 πλοία, με χωρητικότητα πάνω από 10,5 εκατομμύρια dwt και αξία που προσεγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια του 2021 και τους πρώτους 10 μήνες του 2022, όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε σε 75 συναλλαγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων.

Σε αυτές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβάνονται 47 εξαγορές πλοίων μεταξύ των οποίων 32 παραγγελίες νεότευκτων, που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις σε πιο πράσινα πλοία. Επίσης συμπεριλαμβανονται και 26 πωλήσεις, κυρίως παλαιότερης τεχνολογίας πλοίων, με την Lloyd’s List να υπογραμμίζει την «έξυπνη» εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η οποία -όπως σημειώνεται- έχει βοηθήσει, εδώ και χρόνια, τον Έλληνα εφοπλιστή να χρηματοδοτεί τα στρατηγικά του σχέδια.

Ομοίως, προσθέτει η βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα «η αποφασιστικότητά του να είναι μεταξύ των ηγετών της πράσινης μετάβασης είναι γεμάτη με πραγματισμό».

Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο σημείωμα αναφέρεται η στενή συνεργασία της Capital με τον αμερικάνικο νηογνώμονα ABS σε μια σειρά από νέα έργα που στόχο έχουν την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών για απανθρακοποίηση.

Διαβάστε ακόμη: