Σοκ προκάλεσε η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στο λιμάνι του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη μετά την πρόσκρουση στους πυλώνες της ενός πλοίου μεταφοράς κοντέινερ, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι αδιανόητες εικόνες καταστροφής από τα συντρίμμια της σιδερένιας γέφυρας κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι προσπάθειες ανεύρεσης ατόμων που έπεσαν στο νερό συνεχίζονται.

Θα ξαναχτιστεί η γέφυρα στη Βαλτιμόρη

Όπως έκαναν γνωστό οι τοπικές αρχές, κατά την ενημέρωση, η γέφυρα πρόκειται να ξαναχτιστεί, αλλά θα κοστίσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία.

Ερωτηθείς εάν η γέφυρα πρόκειται να ανοικοδομηθεί, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Wes Moore, είπε: «Θα το κάνουμε αυτό, και όχι απλώς θα ξαναχτιστεί, αλλά θα χτιστεί με τρόπο που θα θυμίζει τους ανθρώπους που επηρέασε αυτή η τραγωδία και θα τιμά την κοινότητα που υπηρετεί».

Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει «ένα χρονοδιάγραμμα» ή μια εκτίμηση κόστους, καθώς αυτή τη στιγμή κύριο μέλημά τους είναι η διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό των ανθρώπων που αγνοούνται μετά την κατάρρευση της γέφυρας, τα ξημερώματα της Τρίτης, είναι σε εξέλιξη στη Βαλτιμόρη, με τους διασώστες να αναζητούν ίχνη στα παγωμένα νερά και στους εκατοντάδες τόνους του μεταλλικού σκελετού που έπεσαν στο ποτάμι.

Παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια της τραγωδίας και για να δοθεί εξήγηση για το πώς το εμπορικό πλοίο έφτασε να συγκρουστεί με έναν από τους πυλώνες της γέφυρας Francis Scott Key.

Αναζητούνται τουλάχιστον έξι άνθρωποι που πιστεύεται ότι επιδιόρθωναν το κατάστρωμα της γέφυρας. Δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί – ο ένας νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος, αλλά ο δεύτερος δεν έχει τραύματα.

Κίνδυνος υπάρχει από τα κομμάτια που ακόμη μένουν πάνω στον σκελετό της γέφυρας και κινδυνεύουν να πέσουν και αυτά στα νερά, βάζοντας σε κίνδυνο τους διασώστες.

Ακόμη περισσότερο επικίνδυνη είναι η θερμοκρασία του νερού που είναι μόλις εννέα βαθμοί Κελσίου, δυσκολεύοντας την επιβίωση όποιου βρεθεί στο νερό, πολύ περισσότερο αν ήδη έχει τραύματα.

Τι γνωρίζουμε για την τραγωδία

Τα βίντεο από το περιστατικό δείχνουν ότι το πλοίο Dali γύρω στις 01:30 της Τρίτης (τοπική ώρα, 07:30 στην Ελλάδα) συγκρούστηκε με έναν από τους πυλώνες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μονομιάς όλο το κεντρικό τμήμα.

Το Dali είχε αναχωρήσει μόλις μία ώρα νωρίτερα από τη Βαλτιμόρη για τη Σρι Λάνκα. Είχε αναπτύξει ταχύτητα με πορεία να βγει στον ωκεανό, αλλά στις 01:25, λίγο πριν τη σύγκρουση, φάνηκε να επιβραδύνει και να βγαίνει από την πορεία του.

Ξαφνικά όλα τα φώτα του έσβησαν και άρχισε να βγάζει καπνό από το φουγάρο, όπως φαίνεται σε βίντεο. Αμέσως μετά χτύπησε στη γέφυρα με 15 χιλιόμετρα την ώρα, που θεωρείται αρκετά μεγάλη.

Κανένας από το πλήρωμα, που είναι όλοι Ινδοί, και τους δύο πιλότους (που θα έβγαζαν το πλοίο στα ανοιχτά του λιμανιού) δεν τραυματίστηκε.

Διαβάστε ακόμη: