Ένα σημαντικό βήμα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων για την ανάπλαση της Β’ Ακτής Βούλας που έχει αναλάβει η εταιρεία Athens Beach Club A.E. (ABC), το κοινό σχήμα των ομίλων Τ.Ε.ΜΕΣ., Intracom και Προκοπίου γίνεται τώρα με τη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ειδικά για τις λιμενικές και παράκτιες υποδομές της επένδυσης.

Η διαβούλευση που θα «τρέξει» έως τις 10 Ιουνίου, αφορά την ακτή ενδιάμεσα του ακρωτηρίου Αιξωνής και του ακρωτηρίου Καβούρι, με την περιοχή των υφιστάμενων και προτεινόμενων λιμενικών και παράκτιων έργων να μήν εντάσσεται σε κάποιο καθεστώς προστασίας, ενώ χαρακτηρίζεται ως μη δασική.

Το έργο, όπως αναφέρεται, αφορά «στην περιβαλλοντική αδειοδότηση υφιστάμενων και προτεινόμενων λιμενικών και παράκτιων υποδομών της Β’ Ακτής Βούλας, προκειμένου να αναβαθμιστεί το εν λόγω παράκτιο μέτωπο». Η Β’ Ακτή Βούλας αποτελεί κολυμβητική ακτή με ονομασία «Απολλώνιες Ακτές Βούλας, Νότια». Η παραλία έχει μήκος 500 μέτρα, μέσο πλάτος 20 μέτρα και νοτιοδυτικό προσανατολισμό. «Τα προτεινόμενα έργα αναπτύσσονται εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας με τοπωνύμιο Β’ Αλίπεδο Βούλας και στον παρακείμενο αυτής παράκτιο και θαλάσσιο χώρο σε συνολική έκταση περίπου 19,6 στρεμμάτων (στη φάση λειτουργίας του έργου), εκ των οποίων 2,2 στρ. αφορούν τα προτεινόμενα λιμενικά έργα».

Φορέας του έργου είναι η ABC, ενώ την ευθύνη της σύνταξης της ΜΠΕ έχει η εταιρεία παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του περιβάλλοντος και των λιμενικών έργων ΡΟΓΚΑΝ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.. Τα λιμενικά- παράκτια έργα θα συνδυαστούν με την εκ νέου διαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων της Β’ Ακτής Βούλας. Οι σχετικές μελέτες διενεργούνται από την ‘’Pila Athens Creative’’ για την ABC, τον φορέα της επένδυσης στον οποίο έχει κατοχυρωθεί η μακροχρόνια παραχώρηση των εκτάσεων στο πλαίσιο των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών του δήμου Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης το 2019. Η συνολική ανάπλαση στην Ακτή Β’ Βούλας έχει μετατεθεί προς τα πίσω λόγω και των σημαντικών παρεμβάσεων που απαιτούνται για τον καθαρισμό και τα ειδικότερα λιμενικά έργα.

Η Ακτή, όταν ολοκληρωθεί από το 2025 και μετά, θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, κατασκευή πισίνας για δημοτική χρήση καλύπτοντας ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένας παραθαλάσσιος χώρος στην ακτή, που θα απευθύνεται στους ενοίκους του ξενοδοχείου και των μελλοντικών κατοικιών του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας, στις εγκαταστάσεις του πρώην Hilton επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας της «Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις», που συνδέεται μετοχικά με την ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε. και τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Olayan.

Τα λιμενικά- παράκτια έργα

Τώρα, ειδικότερα όσον αφορά τα λιμενικά- παράκτια έργα, όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ που τέθηκε σε διαβούλευση, τα υφιστάμενα έργα περιλαμβάνουν τρεις τεχνητές νησίδες κατασκευασμένες από σκυρόδεμα ενώ προβλέπονται τα παρακάτω έργα:

– Καθαρισμός της ακτής και εξυγίανση του πυθμένα.
– Επισκευή / αποκατάσταση των υφιστάμενων νησίδων.
– Κατασκευή πλωτών εγκάρσιων προβλητών.
– Κατασκευή δυο προβόλων από φυσικούς ογκολίθους στην θέση εκβολής του αγωγού στο νοτιοανατολικό άκρο της ακτής, συνολικού μήκους περί τα 100 μέτρα.
– Κατασκευή θωράκισης από φυσικούς ογκολίθους της ακτογραμμής ανάντη των προβόλων μήκους περίπου 70m.

«Οι υφιστάμενες νησίδες στη σημερινή τους κατάστασή, παρουσιάζουν πολλές βλάβες με πιο σημαντικές την ύπαρξη εκτεταμένων υποσκαφών σε όλο τους το μήκος (διαμήκης άξονας) στην έδρασή τους και την παρουσία ανοιγμάτων. Στόχος των προτεινόμενων παρεμβάσεων είναι η διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα. Απώτερο σκοπό του έργου αποτελεί η ανάπλαση και αναβάθμιση του εν λόγω παράκτιου μετώπου (Β’ Ακτή Βούλα) για την ανάδειξή της σε υπερτοπικής σημασίας προορισμό για την Αθηναϊκή Ριβιέρα», αναφέρεται στη ΜΠΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, η συνολική διάρκεια κατασκευής του έργου από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες. Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη κατάσταση των νησίδων δεν κρίνεται επικίνδυνη, οπότε η παραλία μπορεί να τεθεί σε λειτουργία πριν γίνει η επισκευή των νησίδων. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί, πριν τη λειτουργία της παραλίας θα προηγηθεί περίφραξη και αποκλεισμός της πρόσβασης στις νησίδες.

Στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση ενός προγράμματος παρακολούθησης της εξέλιξης της ακτογραμμής της περιοχής μελέτης, σε ετήσια βάση, κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά της ακτογραμμής.

Διαβάστε ακόμη: