Οι προσδοκίες που είχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς για το US Open ήταν μεγάλες. Ο 24χρονος τενίστας ήθελε όσο τίποτε άλλο να διακριθεί και να βελτιώσει τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη.

Όμως με το… καλημέρα έπεσε θύμα τεράστιας έκπληξης αφού γνώρισε οδυνηρή ήττα από τον Daniel Elahi Galan με 6-0, 6-1, 3-6, 7-5, στο κατάμεστο Louis Armstrong Stadium.

Ο Στέφανος, νούμερο 4 του ταμπλό, ήταν σε πολύ κακή βραδιά και άργησε πολύ να μπει στο παιχνίδι, κάτι που φυσικά του κόστισε ακριβά. Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν εφιαλτικό για τον Έλληνα τενίστα, που έχασε 11 games στη σειρά και βρέθηκε πίσω με 0-6, 0-5, μέσα στα πρώτα 50 λεπτά του αγώνα!

Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 12ο game για να κερδίσει ένα game στο σερβίς του και να αποφύγει το double bagel, μειώνοντας σε 5-1 στο 2ο σετ, το οποίο φυσικά είχε ξεφύγει από τα χέρια του και ο Κολομβιανός δεν είχε πρόβλημα να το κερδίσει λίγο αργότερα με 6-1.

Μετά απ’ αυτό ο Στέφανος πάλεψε, μπήκε στο ματς και το έκανε ενδιαφέρον, δεν μπόρεσε όμως να φτάσει μέχρι την τελική ανατροπή. Στο 3ο σετ έκανε ένα break μετά από μάχη και προηγήθηκε με 2-0, ενώ έσβησε και ένα break point στη συνέχεια για να φτάσει στο 3-0. Δεν κινδύνεψε από τη γραμμή του σερβίς έως και το τέλος αυτού του σετ, για να το κατακτήσει με 6-3.

Άνοιξε με break και το 4ο σετ στη συνέχεια, για να προηγηθεί με 2-0, σε ένα σημείο που έδειχνε ικανός να γυρίσει το ματς. Τα προβλήματα ωστόσο επέστρεψαν κι έτσι στο δεύτερο μισό του 4ου σετ ο Galan ήταν αισθητά καλύτερος, με τον Στέφανο να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στο τουρνουά.

Ο 26χρονος Κολομβιανός, Νο.94 στον κόσμο, έκανε αρχικά το break back για να ισοφαρίσει σε 4-4 και με το momentum να είναι πια στο μέρος του, κράτησε και το σερβίς του για να προηγηθεί με 5-4 και να αναγκάσει τον Στέφανο να σερβίρει για την παραμονή του στο τουρνουά.

Σε ένα κακό service game, o Στεφ κατάφερε να σβήσει 5 match points και να κρατήσει τελικά το σερβίς του, ισοφαρίζοντας σε 5-5. Αργότερα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το momentum, αλλά ο Galan επέστρεψε από το 5-5, 15-40 και κράτησε ξανά το σερβίς του, μεταφέροντας εκ νέου όλη την πίεση στον Έλληνα τενίστα.

Ο Τσιτσιπάς βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με διπλό match point στο 5-6, 15-40 και το έσβησε ξανά, ενώ αργότερα έσβησε ένα ακόμα match point, φτάνοντας τα 8 σβησμένα στο παιχνίδι και στο 4ο σετ! Παρόλα αυτά συνεχίστηκαν να έρχονται φτηνά λάθη από τη ρακέτα του και ο Galan είχε και 9η ευκαιρία την οποία εκμεταλλεύτηκε, για να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, σε 2 ώρες και 48 λεπτά αγώνα.

Ήταν αναμφίβολα ένας οδυνηρός αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά, ειδικά μετά και την πολύ καλή του εβδομάδα στο Σινσινάτι, όπου έδειξε να βρίσκει τη φόρμα του, την καταλληλότερη χρονική στιγμή.

Στο US Open ήταν ένας από τους 5 υποψήφιους για τη διεκδίκηση του Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης κι αυτό το όνειρο όμως θα σβήσει νωρίς, καθώς έγινε ο πρώτος Top 10 παίκτης που βγήκε εκτός τουρνουά.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει καταφέρει ποτέ να περάσει τον 3ο γύρο στο αμερικανικό Grand Slam και αυτή ήταν η 6η ήττα του σε 11 αναμετρήσεις (5-6) στο Flushing Meadows.

Ο Galan, ο οποίος έπαιξε για 1η φορά στο κυρίως ταμπλό του US Open σήμερα και πανηγύρισε την πρώτη Top 10 και Top 5 νίκη της καριέρας του, θα αντιμετωπίσει στον 2ο γύρο τον Jordan Thompson, που κατάφερε να επιστρέψει από 2 σετ πίσω και να κερδίσει τον Lorenzo Sonego με 2-6, 1-6, 6-2, 6-4, 6-4.

Διαβάστε ακόμη: