Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για ολόκληρη την Ευρωζώνη προχωρά η UniCredit, καθώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σκληραίνει, με αποτέλεσμα το σκηνικό στην Ευρώπη να ανατρέπεται, με υψηλότερες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο και τον πληθωρισμό.

Κόντρα στην τάση, όμως, η UniCredit προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα, όπως έκανε χθες και η UBS.

Ειδικότερα, ο ιταλικός επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  το 2022 από το 3,9% στο 4,9%.

Για το 2023, η πρόβλεψη υποβαθμίζεται ελαφρά, από το 4% στο 3,6%.

Η UniCredit βλέπει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να εκτινάσσεται στο 3,8% κατά μέσο όρο για το 2022 και να αποκλιμακώνεται στο 1,7% για το 2023.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 4,4% του ΑΕΠ για φέτος και στο 2,2% για το 2023.

Αντίθετα, για το σύνολο της Ευρωζώνης, η UniCredit υποβαθμίζει την πρόβλεψή της και πλέον περιμένει ανάπτυξη 3,1% φέτος (από 3,7%) και 2,5% το 2023 (από 2,8%).

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ιταλία θα επηρεαστούν περισσότερο, ενώ μικρότερη αναμένεται η ζημιά για τη Γαλλία και την Ισπανία.

Το καλό οικονομικό momentum έπειτα από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, το μεγάλο ύψος των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και τα στοχευμένα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις θα μετριάσουν το σοκ, σημειώνουν οι αναλυτές.

Πάντως, η UniCredit ανεβάζει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη φέτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 6,4%. Το 2023, ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει γύρω στο 2%.

Στο περιβάλλον αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να καθυστερήσει την έξοδό της από τα μέτρα νομισματικής στήριξης κατά ένα τρίμηνο, με το QE να τελειώνει έως τα τέλη του έτους (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για τον Σεπτέμβριο) και δύο αυξήσεις επιτοκίων (των 25 μονάδων βάσης έκαστη) να ακολουθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023.