Το Radar το είχε αποκαλύψει πρώτοΑν δεν τα βρουν Μυτιληναίος- Περιστέρης, ο ΒΟΑΚ δεν ανοίγει.

Και τούτο υπήρξε κρίσιμη και αναγκαία προϋπόθεση, η οποία τέθηκε άνωθεν, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός θέλουν να προχωρήσουν κανονικά τα Δημόσια έργα και οι εμβληματικές παραχωρήσεις, χωρίς ενστάσεις, προσφυγές και καθυστερήσεις, με πρώτη αυτή του Βόρειου Άξονα της Κρήτης που θα ονομασθεί «Αυτοκινητόδρομος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» προς τιμήν του αείμνηστου πρωθυπουργού!

Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της κυβέρνησης

Είναι άλλωστε γνωστό πως εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να φέρει κοντά τους επικεφαλής των δύο υποψηφίων κοινοπραξιών για τον ΒΟΑΚ, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον Γιώργο Περιστέρη, προκειμένου η δουλειά να μοιραστεί και να συμμετάσχουν σε αυτή όλοι οι εργολάβοι, σε μια συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει και τις άλλες δύο παραχωρήσεις, την Αττική οδό και την Εγνατία οδό, τους διαγωνισμούς των οποίων έχει κερδίσει η ΓΕΚ Τέρνα, που επικράτησε καθολικά σε επίπεδο οικονομικών προσφορών, όπως επακριβώς είχε προαναγγείλει το Radar που στην πράξη πλέον επιβεβαιώνεται πλήρως!

Πρόκειται για μια ακόμη πολύ μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία!

Όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, θυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα πριν τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023 και έκτοτε παρέμεινε ερμητικά κλειστός επί 8 μήνες, μέχρις ότου οι εργολάβοι τα βρουν μεταξύ τους και καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία, όπερ και εγένετο!

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τα δύο ραντεβού στο Μαξίμου και η «έκρηξη» Μυτιληναίου που συνοδεύτηκε από αποχώρηση…

Και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να προηγηθούν παρεμβάσεις πολιτικές, διαμεσολαβήσεις υφυπουργών, αλλά και δύο ραντεβού στο Μαξίμου, ένα με τον πρωθυπουργό και ένα με τον Γιάννη Μπρατάκο, από το οποίο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποχώρησε λέγοντας σε μια στιγμή έκρηξης «άλλα μου είχατε υποσχεθεί»!

Από εκείνη τη στιγμή και εντεύθεν ήταν κοινό μυστικό στην αγορά ότι ο Περιστέρης είχε κάνει την καλύτερη πρόταση και πως το έργο θα εγκλωβίζονταν αν ο Μυτιληναίος προχωρούσε σε προσφυγές, όπως συνέβη και στην Αττική οδό με τους Γάλλους της Vinci, αλλά και στην Εγνατία οδό που ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2021!!!

Το σημείο της διαφωνίας: Ήθελαν και οι δύο το έργο στο όνομα τους!

Για να καταλαβαίνετε τι ακριβώς συμβαίνει, τόσο ο Μυτιληναίος όσο και ο Περιστέρης στα πλαίσια της εξωθεςμικής συμφωνίας ήθελαν το έργο του ΒΟΑΚ να κατακυρωθεί στο όνομα τους.

Ειδικά ο Περιστέρης το χρειαζόταν ακόμη περισσότερο, τόσο λόγω Αεροδρομίου στο Καστέλι αλλά και γιατί ως γνωστόν αποσκοπεί στην δημιουργία μιας εταιρίας παραχωρήσεων που θα εισαχθεί αυτόνομα στο Χρηματιστήριο!

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι 2 +1 απειλές για την πράσινη μετάβαση

Ποιοι μετέχουν στη μοιρασιά του ΒΟΑΚ!

Επί του προκειμένου τώρα, όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, όλοι οι εργολάβοι – πλην της Αβαξ- τα έχουν βρει μεταξύ τους και θα συμμετάσχουν στον βαθμό που τους αναλογεί στην μεγάλη παραχώρηση!

Η δουλειά είναι μοιρασμένη! Δηλαδή εκτός της ΓΕΚ Τέρνα, στον ΒΟΑΚ συμμετέχουν ακόμη ο Μυτιληναίος, η Άκτωρ Παραχωρήσεις (Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννηδες) και η Ιντρακάτ!

Οι διαβουλεύσεις Περιστέρη – Μυτιληναίου (για λογαριασμό της Vinci) για την Αττική Οδό!

Όσον αφορά τώρα τις συζητήσεις για την Αττική οδό, όπου ΓΕΚ Τέρνα και Vinci έχουν ρίξει γέφυρες και στην οποία συμφωνία θα μπουν εκ των υστέρων και οι υπόλοιποι εργολάβοι με ποσοστά που θα καθοριστούν από κοινού, έχουν ξεκινήσεις διαβουλεύσεις μεταξύ Περιστέρη και Μυτιληναίου, με τον δεύτερο να λειτουργεί επί της ουσίας ως εκπρόσωπος των Γάλλων, οι οποίοι στον βαθμό που επιτευχθεί η συμφωνία πακέτο, θα αποσύρουν τις προσφυγές τους από το ΣτΕ αλλά και την Κομισιόν στα όργανα της οποίας έχουν προσφύγει!

Όλα τα σενάρια και οι κινήσεις στην εκκλησία για την μετά Ιερώνυμο εποχή

Άνοιξε το «Παιχνίδι της Διαδοχής» του Αρχιεπισκοπικού θρόνου – Αφορμή ο νόμος για τον γάμο των ομοφύλων – Οι 3+1 υποψήφιοι διάδοχοι του Ιερώνυμου – Τα συν και πλην για τους Μητροπολίτες Σύρου, Μεσσηνίας, Νέας Ιωνίας και Θεσσαλονίκης!

Δεν χωρεί αμφιβολία, ότι με αφορμή τον νόμο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφύλων το «Παιχνίδι της Διαδοχής» στην Εκκλησία της Ελλάδος έχει πλέον ανοίξει ανεπιστρεπτί!

Οι συμβιβασμοί και οι υπεκφυγές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν δύναται πλέον να αναστρέψουν μια δυναμική που έχει ήδη ξεκινήσει και προβάλλεται, μέσα από τη στάση, τη θέση και τις διαρροές των 3+1 υποψηφίων (βάσει των σημερινών δεδομένων) του Αρχιεπισκοπικού θρόνου!

Οι φωνές για να αλλάξει ρότα η Εκκλησία και να προχωρήσει σε μια νέα εποχή, γίνονται εσχάτως όλο και πιο δυνατές από τους Ιεράρχες, οι προβεβλημένοι των οποίων έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να διαμορφώνουν συμμαχίες με συστήματα, κέντρα αποφάσεων, βουλευτές και πάσης φύσης θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες καθώς και ισχυρούς παίκτες της επιχειρηματικής ζωής με επιρροή και παρέμβαση στις εξελίξεις!

Υπό κανονικές συνθήκες ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος (70 χρόνων) , μια χαρισματική προσωπικότητα, φάνταζε ως το Νο 1 φαβορί για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, λόγω ειδικού βάρους, εμπειρίας, σχέσεων και αποδοχής!

Ωστόσο κατά το τελευταίο διάστημα η υποψηφιότητα του φθίνει, ίσως γιατί αισθάνεται κουρασμένος, ίσως πάλι και για θέματα υγείας που φημολογούνται!

Ως ένα από τα δύο φαβορί φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (63 χρόνων) μετρ των δημοσίων σχέσεων, που έχει διαμορφώσει ένα πολύ ισχυρό πολιτικό λόμπι και παράλληλα υποστηρίζεται από δημοσιογραφικές ομάδες και επιχειρηματικούς παράγοντες!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ νεαρότατος σε ηλικία, μόλις 47 χρόνων, θεωρείται ως το αγαπημένο παιδί του Αρχιεπισκόπου, μολονότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια απόσταση στις σχέσεις τους! Εξαιρετικός ομιλητής, προσωπικότητα πληθωρική, έχει διαμορφώσει ήδη πλαίσιο σχέσεων με δυνατούς παίκτες – πολιτικούς και οικονομικούς- για την επόμενη μέρα!

Τέλος, ένα νέο πρόσωπο που έχει μπει στο κάδρο «από την εξωτερική», είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, μια άφιξη με κύρος, νέος και αυτός σε ηλικία (46 χρόνων) που εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ της διαδοχής, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν ότι κατά τις πληροφορίες φέρεται να στηρίζεται μέσα από πολύ ισχυρές συμμαχίες.

Ρωσικό πετρέλαιο: Στην Κίνα οι μισές εξαγωγές το 2023

Το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, ο επιχειρηματικός όμιλος που αγοράζει στο 50% και το «κονέ» επί εποχής Αλ. Τσίπρα, όταν στελέχη της κυβέρνησης (και…συγγενικά) είχαν ανοίξει παρτίδες με την Μόσχα!

Γράφαμε προ ημερών για έναν πολύ μεγάλο εγχώριο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τον ρωσικό παράγοντα και να προμηθεύεται φυσικό αέριο κατά 50% φθηνότερα από όλους τους ελληνικούς ομίλους ακόμη και από όσο η κρατική ΔΕΠΑ προμηθεύεται από τους Ρώσους της Gazprom!

Και το γεγονός αυτό, της πολύ φθηνής αγοράς φυσικού αερίου, προσδίδει στον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο ένα διπλό συγκριτικό πλεονέκτημα: πρώτον, του δίνεται η δυνατότητα να μεταπωλεί σε Ελλάδα και Ευρώπη το φθηνά αποκτηθέν φυσικό αέριο, ανεβάζοντας στα ύψη την κερδοφορία του και καταγράφοντας μεγάλες υπεραξίες και δεύτερον, μειώνει στον υπέρτατο βαθμό τα κόστη της μονάδας παραγωγής του που λειτουργεί σε νομό δίπλα στην Αττική!

Πέραν πάσης αμφιβολίας, σε μια εποχή που οι ΑΠΕ έχουν πάψει να είναι «της μόδας», το φυσικό αέριο και ειδικότερα το «φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο» αξίζει χρυσάφι, που ενθυλακώνεται στην κερδοφορία των δραστηριοτήτων του μεγαλοεπιχειρηματία!

Για την ιστορία, μια που τόφερε η κουβέντα, οι σχέσεις του εν λόγω επιχειρηματικού ομίλου με τους Ρώσους διαμορφώθηκαν επί ημερών προηγούμενης διακυβέρνησης και ειδικότερα επί Αλέξη Τσίπρα, όταν είχε ανοίξει η συζήτηση για πιο στενές οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις με την Ρωσία και συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη, ακόμη και συγγενικά με τον τότε πρωθυπουργό, πηγαινοέρχονταν στην Μόσχα!

Και η εξέλιξη αυτή, που σε οικονομικό αποτέλεσμα σήμερα είναι περισσότερο από εμφανής, δικαιολογεί απολύτως την προσωπική φιλία που διαχρονικά πλέον συνδέει τον μεγαλοεπιχειρηματία της ενέργειας – και όχι μόνο- με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ!

Καβούρι: απευθείας ανάθεση

 

Πώς οι εφοπλιστές – πετρελαιάδες (Μαρτίνος, Προκοπίου κλπ), με τα σπίτια μπροστά στην πλαζ στο Καβούρι, εξασφάλισαν την ησυχία τους με τη συνδρομή Δήμου Βουλιαγμένης και Δημοσίου!

Για να καταλαβαίνετε, επειδή διαβάζω κάτι βαρύγδουπες δηλώσεις σχετικά με τις επενδύσεις (!!!) των εφοπλιστών – πετρελαιάδων – ξενοδόχων στην πλαζ στο Καβούρι, εκεί δίπλα από το Divani Palace, σας πληροφορώ ότι στην πραγματικότητα όλα αυτά «είναι παραμύθια τούμπανο» και πως με τη συνδρομή του Δήμου Βουλιαγμένης και του Ελληνικού Δημοσίου οι οικογένειες Μαρτίνου, Προκοπίου και άλλες που έχουν σπίτι πάνω στη θάλασσα – πρόσωπο με την εν λόγω πλαζ, διασφάλισαν την ησυχία τους!!!

Σιγά μην αποσκοπούσαν οι εφοπλιστές – πετρελαιάδες που έχουν κονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, να νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στους περαστικούς κολυμβητές ή να πουλάνε φραπέ και freddo espresso!

Και είναι επίσης αφελής όποιος θεωρεί ότι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο «κοντός» όπως τον αποκαλούν οι στενοί του φίλοι, μπήκε στην διαχείριση της πλαζ, γιατί ευελπιστεί οι Αμερικανοί που θα διαμένουν στο Χίλτον (όταν ποτέ ανεγερθεί μετά τα στατικά ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με τον νέο αντισεισμικό νόμο), θα παίρνουν το λεωφορείο από την Βασιλίσσης Σοφίας για να κατεβαίνουν στο Καβούρι για να κάνουν μπάνιο…

1. Ποιων δύο πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν διαρραγεί; 2. Οι φήμες για υψηλού επιπέδου πολιτικο- επιχειρηματικού ραντεβού στο Νταβός που δεν επιβεβαιώνονται!

Ποιων δύο πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν διαρραγεί;

Ποιοι δύο πανίσχυροι και προβεβλημένοι επιχειρηματικοί όμιλοι πανίσχυρων ιδιοκτητών μολονότι προς τα έξω δείχνουν ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες, στην πραγματικότητα έχουν διαρραγεί και μεταξύ τους επικρατεί καχυποψία;

Οι φήμες για υψηλού επιπέδου πολιτικο- επιχειρηματικού ραντεβού στο Νταβός που δεν επιβεβαιώνονται!

Για ένα ραντεβού στο Νταβός υψηλού πολιτικό – επιχειρηματικού επιπέδου με εγχώριες προεκτάσεις, βοούσε τις τελευταίες ημέρες η πιάτσα, με τις πληροφορίες ωστόσο να μην επιβεβαιώνουν την φημολογούμενη – εκτός έδρας- συνάντηση!