Στο Μαξίμου προεξοφλούν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας καθώς και τη διασφάλιση αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις δεύτερες εκλογές.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει μεγάλες τομές για την επόμενη κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η διάσπαση του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δημοσίων Έργων, η δημιουργία νέου υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τα επενδυτικά προγράμματα από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο νέο υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής που θα πάρει και πολλές αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας πιθανότατα θα τοποθετηθεί επικεφαλής η Σοφία Ζαχαράκη με υφυπουργό τον Γιώργο Σταμάτη που είναι υποψήφιος στο Επικρατείας και ασχολείται με ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης μετακινείται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και Δημοσίων Έργων.

Στο Ανάπτυξης αναβαθμίζεται σε υπουργός ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί υπουργός η Νίκη Κεραμέως.

Αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί γυναίκα στο ανδροκρατούμενο αυτό υπουργείο.

Ο σημερινός υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετακινείται πιθανότατα σε άλλο υπουργείο.

Στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αναλάβει και υφυπουργός στην περίπτωση κατά την οποία μετακινηθεί ο Θάνος Πλεύρης.

Στο σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα προταθεί η Προεδρία της Βουλής.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν δεχθεί να μετακινηθεί από το ΥΠΕΞ τότε θα μείνει εκτός κυβέρνησης.

Στο Δημόσιας Τάξης παραμένει ο Θεοδωρικάκος που έχει την απόλυτη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Στην κυβέρνηση επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει το αυτόνομο πλέον υπουργείο Μεταφορών.

Παραμένει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να τοποθετηθεί υπουργός ο Γ. Γεραπετρίτης με θητεία ενός χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις Ευρωεκλογές ο Γ. Γεραπετρίτης θα είναι ο νέος επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο Γ. Γεραπετρίτης αναλάβει επίτροπος, τότε θεωρείται δεδομένο ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα τοποθετηθεί ο Μάκης Βορίδης.

Τέσσερις σημερινοί υπουργοί αναμένεται να μείνουν εκτός κυβέρνησης και τη θέση τους θα πάρουν γυναίκες.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου διαμηνύει ότι κανείς δεν είναι μόνιμος υπουργός.

Στην Επιτροπή για το ξέπλυμα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση Καλογρίτσα - Χούρι, της αστικής και δικαστικής αντιδικίας των 3 εκατ. ευρώ, με φόντο τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών επί ΣΥΡΙΖΑ, που έφθασε μέχρι και το Ειδικό Δικαστήριο! Στο Αρχείο ή στον Εισαγγελέα;

Στην Επιτροπή για το ξέπλυμα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η υπόθεση Καλογρίτσα – Χούρι, της αστικής και δικαστικής αντιδικίας των 3 εκατ. ευρώ, με φόντο τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών επί ΣΥΡΙΖΑ, που έφθασε μέχρι και το Ειδικό Δικαστήριο – Στο Αρχείο ή στον Εισαγγελέα;

Η υπόθεση Καλογρίτσα- Χούρι, της περίφημης συναλλαγής τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προκάλεσε πολιτικό και επιχειρηματικό θόρυβο και έφθασε ακόμη και στο Ειδικό Δικαστήριο και καταγγέλθηκε ότι αφορούσε την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν παρέμβασης του τότε υπουργού Νίκου Παππάήρθε ξαφνικά στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες η εν λόγω υπόθεση του γνωστού εργολάβου κ. Χρήστου Καλογρίτσα που αφορούσε αστική διαφορά τριών εκατομμυρίων ευρώ και δικαστική αντιδικία με τον περίφημο κατασκευαστικό όμιλο CCC της οικογένειας Χούρι, που έφυγε από τον καθημαγμένο Λίβανο και ήρθε στην Ελλάδα το 1976 δημιουργώντας έναν κατασκευαστικό κολοσσό με ετήσια έσοδα άνω των 7 δις. δολαρίων, φέρεται να έχει εξετασθεί εξονυχιστικά από την Αρχή για το ξέπλυμα και μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως υπήρχε και σχετικό πόρισμα!

Η ανάδειξη της υπόθεσης και η συζήτηση της στην αρμόδια Επιτροπή έχει αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι σχετικές αποφάσεις κατά πόσον θα τεθεί στο Αρχείο ή θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα εμπεριέχουν και πολιτικό ενδιαφέρον σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη και έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δυο εκλογικές αναμετρήσεις!

H μεγάλη συμφωνία ΔΕΗ - RWE στα φωτοβολταϊκά - Στα 180 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός

Η μετοχή της ΔΕΗ δίνει το στίγμα της αυτοδυναμίας! Στο κάδρο ξένων και Ελλήνων επενδυτών η απόλυτη σύνδεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ανυπέρβλητο success story και η κυριαρχία στα Βαλκάνια!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η μετοχή της ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και μετά την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη – ειδική σημειολογία! Και τούτο διότι η ΔΕΗ και η εξυγίανση της αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμπιστεύθηκε έναν ικανό τεχνοκράτη, στην προκειμένη περίπτωση τον Γ. Στάση προκειμένου να φέρει εις πέρας ένα απίστευτο success story, να καταστήσει κυρίαρχη την ΔΕΗ, την οποία τα συμφέροντα ήθελαν να κατασπαράξουν, να τεμαχίσουν και να υφαρπάξουν τα ασημικά της!

Και η αλήθεια είναι πως ο Γ. Στάσσης πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο! Όχι μόνο η ΔΕΗ κυριάρχησε και την ώρα τούτη όλοι οι ισχυροί του χώρου της Ενέργειας σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί της, αλλά επεκτάθηκε μέσω εξαγορών στα Βαλκάνια, πέτυχε τεράστια αύξηση κεφαλαίου, ενώ προχώρησε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, ένα από τα κορυφαία funds του κόσμου αντί του ιλιγγιώδους ποσού των 2,1 δις. ευρώ!

Για όποιον αντιλαμβάνεται λοιπόν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, η εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, οι διακυμάνσεις και οι αυξημένες συναλλαγές αντανακλούν – αντικατοπτρίζουν μια πολιτική εικόνα, η οποία συνδέεται με το ομαλό πολιτικό σκηνικό και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ή έστω με την συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη που θεωρείται αποδεκτή τόσο από τους Έλληνες όσο και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές!

Υπό αυτό το πρίσμα η μετοχή της ΔΕΗ θεωρείται από πολλούς επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ιδιώτες και θεσμικούς, ως πυξίδα η οποία δίνει το στίγμα της πορείας και τη σαφή κατεύθυνση του πολιτικού σκηνικού! Κατά πόσον προμηνύεται ομαλό, σταθερό και δεν υποκρύπτει αβεβαιότητες και παρά φύση εξελίξεις!

Η μεγάλη ζήτηση για μετοχικούς τίτλους που παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επιλεγμένες εισηγμένες εταιρίες και ειδικότερα στην ΔΕΗ αποδίδεται εν πολλοίς στην αίσθηση που κυριαρχεί στα μεγάλα σπίτια του Λονδίνου και των ΗΠΑ ότι οι αγορές βλέπουν το ίδιο θετικά τόσο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, που φαίνεται να πλησιάζει όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όσο και τυχόν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ!

Και δεν είναι τυχαίο, ούτε αποσπασματικό ότι οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρίες του Λονδίνου παρακολουθούν την μετοχή της ΔΕΗ για να βγάζουν τις αποδόσεις τους ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ αντίστοιχα φέρονται να κινούνται και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων!

Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της ΔΕΗ στο σύστημα είναι κομβικός και ουσιαστικός! Και ενδεχομένως για τον λόγο τούτο να πρέπει να αποδοθούν κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκούνται ενίοτε  στη μετοχή και υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες από πολιτικά παράκεντρα και τα εξαπτέρυγα τους στην χρηματιστηριακή αγορά!

Επί τη ευκαιρία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε η ΔΕΗ, αλλά ούτε και οι μέτοχοι έχουν επί της ουσίας κάτι να φοβούνται ακόμη και από τυχόν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, που επί της ουσίας φέρεται να έχει απομακρυνθεί!

Και τούτο για δύο λόγους:

Πρώτον το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκφέρει καμία αρνητική άποψη  σχετικά με τυχόν κρατικοποίηση της ΔΕΗ, (αντιθέτως μάλιστα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ξεκαθαρίζουν ότι το Δημόσιο καλύπτεται απολύτως από το 34% που κατέχει) που επαγγέλεται ο Αλ. Τσίπρας! Και είναι προφανές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αγοράς, δεν συμμερίζεται παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στείρες ιδεοληψίες που απορρέουν από κομματικά όργανα και κατ’ επάγγελμα αποτυχημένους και ξεπερασμένους συνδικαλιστές!

Δεύτερον, ακόμη και να θελήσει στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιήσει την ΔΕΗ πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν διαδικασίες που οφείλει να ακολουθήσει! Χρειάζεται γενική συνέλευση και απόφαση του 50% + μια ψήφο, αλλά και Δημόσια Πρόταση που θα πρέπει να ακολουθήσει!

Και θυμίζω, για την ιστορία, ότι το Δημόσιο κατέχει πλέον μόνο το 34% των μετοχών και όχι την πλειοψηφία…

Ο επιχειρηματίας της Ενέργειας, τα 50 στρέμματα στο Αγκίστρι, ο νέος νόμος για την εκτός σχεδίου δόμηση και η …οργή για τον Γ. Γεραπετρίτη που δεν υπέγραψε την τροπολογία μεταβατικής διάταξης!

Πυρ και μανία με τον Υπ. Επικρατείας της ΝΔ είναι μεγαλοεπιχειρηματίας της Ενέργειας – και όχι μόνο – καθώς η άρνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη να υπογράψει την σχετική τροπολογία για τη μεταβατική διάταξη όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, του ακυρώνει μεγάλη αγορά οικοπέδου, το οποίο καθιστά μη οικοδομήσιμο, που πραγματοποίησε σε νησί του Σαρωνικού πολύ κοντά στον Πειραιά!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας της Ενέργειας, που ως γνωστόν διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπική φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να απέκτησε μια ονειρική έκταση 50 στρεμμάτων στο Αγκίστρι, το μικρό νησί λίγο πριν την Αίγινα, που έγινε γνωστό από την περίφημη ταινία του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, παραγωγής 1976, που σκηνοθέτησε ο Ερρίκος Ανδρέου, σε μουσική Χατζηνάσιου και με πρωταγωνίστρια την εκθαμβωτική Μπάρμπαρα Μπουσέ!

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τα εκτός σχεδίου ωστόσο, φέρεται να καθιστά την ανοικοδόμηση της εν λόγω έκτασης απαγορευτική, ενώ ο Υπ. Επικρατείας στη συνέχεια αρνήθηκε να υπογράψει την τροπολογία μεταβατικής διάταξης που είχε συνταχθεί και την παρέπεμψε στις καλένδες!

Απολύτως δικαιολογημένα λοιπόν ο μεγαλοεπιχειρηματίας της ενέργειας, πνέει μένεα εναντίον του Γεραπετρίτη, νέου Υπ. Μεταφορών στο οποίο υπάγονται και τα μεγάλα έργα… όπου εσχάτως οι «υποσχέσεις» πάνε κι έρχονται!

Γιατί ο Θοδωρής Κυριακού επέλεξε τον «Συριζαίο» Γιώργο Παπαδάκη να συμμετάσχει στο debate πολιτικών αρχηγών αντί για τον έγκυρο Νίκο Χατζηνικολάου!

Γιατί ο Θοδωρής Κυριακού επέλεξε τον «Συριζαίο» Γιώργο Παπαδάκη να συμμετάσχει στο προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών αντί για τον έγκυρο Νίκο Χατζηνικολάου!

Εντύπωση έχει προκαλέσει στη δημοσιογραφική πιάτσα πως και γιατί ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna επέλεξε να συμμετέχει στο πάνελ με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τον Γιώργο Παπαδάκη αντί του αμιγώς πολιτικού newscaster και έγκυρου δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου που ούτως ή άλλως αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό του Ομίλου του Θ. Κυριακού και εντέλει τον πλέον ενδεδειγμένο!

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Θ. Κυριακού επέλεξε έναν δημοσιογράφο όπως ο Γ. Παπαδάκης που βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ για να στείλει πιθανόν ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία!

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Θ. Κυριακού ήταν ο πρώτος που έδειξε την δυσαρέσκεια του με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης που επέτρεπε σε συνδρομητικές πλατφόρμες να μπορούν να αποκτούν τηλεοπτικούς σταθμούς!

Εν προκειμένω η Nova του «πρίγκιπα» Ν. Σταθόπουλου η οποία απέκτησε μεγάλο ποσοστό του Alpha!

Ίσως όμως να προέβη σε αυτή την επιλογή λόγω της κόντρας που έχει υπάρξει μεταξύ του Ν. Χατζηνικολάου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πολάκης στην προκειμένη περίπτωση!

Το γεγονός ωστόσο είναι, κακά τα ψέματα, ότι το όλο σκηνικό χωρίς τον Χατζηνικολάου θα είναι πιο …φτωχό, ειδικά ως προς την εκπροσώπηση του Antenna, κάτι που ο ίδιος ο Θ. Κυριακού όφειλε να σταθμίσει!

Εκτός και αν οι σκοπιμότητες είναι πλέον τόσο ισχυρές και επιτακτικές.

Διαβάστε περισσότερα