Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Επιμένουμε:

1ον: Το deal της Τέρνα Ενεργειακής θα γίνει! Πουλάει το επενδυτικό κοινό, μερική πώληση των μεγάλων μετόχων και κρατάει το ποσοστό της για τη δεύτερη φάση η ΓΕΚ Τέρνα!

Μην ακούτε τους πολεμοχαρείς Ρωσόφιλους, γνωστούς καταστροφολόγους της αγοράς!

Απλώς την ώρα τούτη αναζητείται η μέση λύση, μετά την αποχώρηση της Macquarie που έπαιξε προσωπικό παιχνίδι, άντλησε στοιχεία προκειμένου να κατευθυνθεί προς την Enel Hellas, καθ υπόδειξη του εν Ελλάδι επικεφαλής της Goldman Sachs, γνωστού σε όλους μας Χάρη!

Η εξαγορά όπως έχουμε πει θα γίνει σε δύο φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει την μερική πώληση μετοχών από τους μεγάλους ιδιώτες μετόχους – ιδιοκτήτες!

Και την πώληση μετά από προαιρετική δημόσια πρόταση των μετοχών του επενδυτικού κοινού! Γιατί δεν γίνεται να παραμείνει ως ιδιώτης μέτοχος – αναμένοντας τη δεύτερη φάση, μόνον η ΓΕΚ Τέρνα!

2ον: Το παιχνίδι κυριαρχίας στον ΟΤΕ! Ντόπιοι και ξένοι μάνατζερ μαζί με κορυφαία funds συγκρούονται υπόγεια για τον έλεγχο της επόμενης μέρας!

Ο ΟΤΕ πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η δεύτερη πιο ισχυρή εισηγμένη επιχείρηση μετά τον ΟΠΑΠ!

Καθαρή, με μερισματική απόδοση, με λεφτά στο Ταμείο, με μεγάλη κερδοφορία, ακίνητα, υπεραξίες, είσοδο και σε νέους τομείς δραστηριότητας!

Το αύριο του ΟΤΕ συνδέεται με ένα παρασκηνιακό παιχνίδι εξουσίας που παίζεται πίσω από κλειστές κουρτίνες και στο οποίο συμμετέχουν μάνατζερ, ντόπιοι και ξένοι καθώς κορυφαία funds!

Σε απλά λόγια βρίσκεται σε εξέλιξη μια υπόγεια μάχη για το ποιο σύστημα θα πάρει τον έλεγχο και θα κυριαρχήσει στην επόμενη μέρα! Και θα επωφεληθεί των υπεραξιών που θα προκύψουν μελλοντικά….

3ον: Ο Άκτωρ θα καταλήξει στην Ιντρακάτ! Το υπάρχον σκηνικό στα μεγάλα έργα οδηγείται σε ανατροπή!

Το έχουμε γράψει και το ξαναλέμε!

Αργά ή γρήγορα. μάλλον γρήγορα, ο Άκτωρ θα καταλείξει στην Ιντρακάτ, η οποία με την απορρόφηση του θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις κατασκευές!

Ο Μυτιληναίος θέλει τις Παραχωρήσεις, που δεν πωλούνται από τους Ολλανδούς!

Το ίδιο και ο Περιστέρης! Ο Αβαξ έχει όλη του την προσοχή στο Μετρό της Αθήνας και δεν ασχολείται!

Εξάρχου- Μπάκος- Καυμενάκης έχουν τα λεφτά που απαιτούνται για ένα τέτοιο deal!

Οπότε μην ψάχνετε! Η κοινή λογική λέει ότι η συμφωνία θα κλείσει και το υπάρχον σκηνικό στα μεγάλα έργα θα οδηγηθεί σε ανατροπή! Τόσο απλά!

Κουίζ (για πολύ μυημένους)

Ποιον και γιατί αποκαλούν στην αγορά Μισέλ Ντε Περουκινί; Ο νικητής θα κερδίσει ένα λεξικό της Γαλλικής γλώσσας!

Πανικός στα Βόρεια προάστια από την κατάρρευση της Credit Suisse – Άμεση αντίδραση από την ελληνική ελίτ που βλέπει τα σύννεφα της κατάρρευσης να απειλούν τις οικονομίες μιας ζωής – Ποιοι ταξίδεψαν στη  Ζυρίχη

Κυριακή το πρωί στην πτήση της Swiss Air στην Αθήνα προς τη Ζυρίχηδεν «έπεφτε καρφίτσα».

Επιφανή στελέχη της ελληνικής κοινωνίας (γιατροί, δικηγόροι , χρηματιστές , σουπερμαρκετάδες , ευυπόληπτοι επιχειρηματίες και κάθε λογής νταραβερτζίδες) ταξίδευαν στην Ελβετική πόλη έχοντας κλείσει ραντεβού με τους τραπεζίτες τους, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν προκειμένου να σώσουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία.

Όσο και αν επιμελώς κρύβεται πίσω από τις περιφράξεις τύπου στρατοπέδου των Βορείων και των Νοτίων προαστίων όπου ζει η ελίτ της χώρας εδώ και εδώ και λίγες μέρες και συγκεκριμένα από την αποφράδα στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση της Credit Suisse, καταγράφονται σκηνές πανικού.

Το «άνθος» της ελληνικής επιχειρηματικότητας , οι άνθρωποι που κατάφεραν να καθυποτάξουν τον «αριστερό» Τσίπρα και να τον κάνουν του χεριού τους για πρώτη φορά ένιωσαν να κινδυνεύουν.

Δεν υπήρξε χειρότερη συγκυρία για αυτούς.

Ακόμα και την εποχή των μνημονίων είχαν σώσει τα πολλά δις που με τον τίμιο ιδρώτα τους κέρδισαν στην Ελλάδα και για λόγους πρόνοιας – έχουν και παιδιά να θρέψουν και αυτά κοστίζουν κάτι τι παραπάνω, γιατί οι βλαστοί τους έχουν και ακριβά γούστα – διοχέτευσαν στο εξωτερικό, αλλά τώρα;

Νιώθουν, απειλητική την κεραμίδα στο κεφάλι τους. Ποτέ στη ζωή τους δεν βρέθηκαν σε τέτοιο κίνδυνο.

Φαίνεται ότι φταίει η κακιά η ώρα και ο Μπόρις Τζόνσον.

Καλά είχαν τόσες δεκαετίες , τις καταθέσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι και οι κυρίες τους, δεν είχαν παράπονο.

Κάθε τρείς και λίγο τις ξαπόστελναν στην βρετανική πρωτεύουσα για ψώνια και έτσι αυτοί εν Αθήναις μπορούσαν να το γλεντήσουν, όπως επιθυμούσαν με τις τηλεπερσόνες, ρωσίδες , βραζιλιάνες και άλλες αγαπούλες τους.

Αλλά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, τα ανέτρεψε όλα.

Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν μεγάλο μέρος των καταθέσεων τους στην Ελβετία.

Είναι βλέπετε και το δελεαστικό επιτόκιο του 3,5% που δεν μπορούσε να τους προσφέρει καμία άλλη τράπεζα και μάλιστα υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας και σεβασμού στους κόπους μιας ζωής.

Ευτυχώς ο «κόκκινος συναγερμός» που σήμανε χθες, μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η ελβετική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσει την Credit Suisse, λίγες ώρες μετά όταν κυκλοφόρησε η είδηση για την εξαγορά της τράπεζας από την UBS, υποβαθμίστηκε.

Αλλά πάλι υπάρχει , αφού όπως φαίνεται και από τα σημερινά ανοίγματα των αγορών οι ανησυχίες εξακολουθούν να διατηρούνται.

Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε στην εγχώρια ελίτ της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά.

Ούτε οι περίφημοι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα αντιδρούσαν τόσο γρήγορα για την προστασία όσων με χρόνια μόχθων και σκληρής προσπάθειας έχουν επιτύχει!

Αποκλειστικό: Τα δύο «F» στην Τράπεζα Πειραιώς – Οι αμερικανικοί κολοσσοί, Fidelity και Fiera Capital, τοποθετούνται αθρόα στην συστημική τράπεζα – Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ – «Έτσι γύρισε το χαρτί», κατέγραψε άνοδο 6,31% και έκανε σε 7 ημέρες 55 εκατ. «κομμάτια»!

Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες, η Goldman Sachs, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, οργάνωσε ένα road show στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, αποκλειστικά για την εν λόγω τράπεζα, συγκεντρώνοντας και στις δύο παρουσιάσεις την ελίτ των αμερικανικών funds και επενδυτών.

Σήμερα, το Radar σας αποκαλύπτει ότι δύο αμερικανικοί κολοσσοί, μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια, εισήλθαν στη μετοχική σύνθεση της Πειραιώς.

Πρόκειται για τα δύο «F», δηλαδή την Fidelity και τη Fiera Capital, δύο ποιοτικούς και διεθνώς καταξιωμένους long investors.

Οι οποίοι, με την κίνησή τους αυτή, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης μέσω της Πειραιώς, σε όλο το τραπεζικό σύστημα και φυσικά στον θεσμό του ελληνικού Χρηματιστηρίου, που διψάει κυριολεκτικά για τέτοιου είδους ειδήσεις και επενδυτικές κινήσεις.

Καθόλου άσχετο φυσικά και το γεγονός ότι η μετοχή της τράπεζας χθες έκλεισε με άνοδο 6,31% και όγκο 7,4 εκατ. μετοχών, ενώ τις τελευταίες επτά ημέρες ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 55 εκατ. μετοχές.

Το θέμα είναι ότι η αρνητική συγκυρία που μεσολάβησε από την παρουσίαση στις ΗΠΑ (Τέμπη, τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, Credit Suisse κ.λπ.), ουσιαστικά βοήθησε τους δύο ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν χαμηλότερα, καθώς σύσσωμος ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος είδε τις μετοχές του να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Είναι αυτό που λέμε, ότι στη ζωή, εκτός από χρήμα, χρειάζεται και τύχη – να το αυξήσεις!

Είναι προφανές ότι οι δύο κολοσσοί, δεν θα αρκεστούν σε…μερικές αγορές μετοχών μόνο και σε μικροποσοστά, οπότε αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η συνέχεια των κινήσεών τους.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πειραιώς έχει βάλει πλώρη για την τρίτη θέση στον κλάδο και ότι το λεγόμενο κάποτε και (τραπεζικό) «ασχημόπαπο», εξελίσσεται σε…κύκνο, γεγονός που αδιαμφισβήτητα πιστώνεται στο μάνατζμεντ της τράπεζας, που κατάφερε με μεθοδικές κινήσεις να ανασύρει την τράπεζα από το χείλος του γκρεμού και να την καταστήσει επιλογή των πλέον σοβαρών θεσμικών χαρτοφυλακίων.

«Λαβράκια» στα δίχτυα του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα

Δύο βαρβάτες υποθέσεις έχουν πέσει στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα και αφορούν έναν νεαρό επιχειρηματία που διαχειρίζεται όμιλο και έναν γνωστό και αμφιλεγόμενο εφοπλιστή!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, μετά από ανώνυμη καταγγελία, προφανώς στα πλαίσια του ανταγωνισμού και του ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών, τόσο ο ΣΔΟΕ όσο και η Αρχή για το ξέπλυμα ξεκίνησαν έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, των οικονομικών συναλλαγών και των τραπεζικών και χρηματιστηριακών λογαριασμών του νεαρού επιχειρηματία, καθώς η υπόθεση του έχει ενταχθεί στην διακρίβωση του πόθεν έσχες!

Την ίδια ώρα, μετά από σήμα συστημικής τράπεζας προς την ΤτΕ, που με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στην Αρχή για το ξέπλυμα, ερευνάται γνωστός εφοπλιστής ο οποίος «σήκωσε» προσωπικά, ως φυσικό πρόσωπο, ένα τεράστιο ποσό σε μετρητά από εταιρικό λογαριασμό, γεγονός που προκάλεσε υποψίες και υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητα της εν λόγω μη σύννομης συναλλαγής!

Η Αρχή για το ξέπλυμα χειρίζεται ήδη την υπόθεση η οποία φέρεται να έχει «ουρά» και πιθανόν να συνδέεται ακόμη και με παράνομες χρηματιστηριακές και άλλες – ύποπτες- δραστηριότητες!

Γιατί στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος είναι 50% ακριβότερος από την Πορτογαλία κ. Γεωργιάδη;

Ο μπακαλιάρος, αποτελεί κλασσική ιεροτελεστία της ελληνικής κουζίνας.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε να τον μαγειρεύουμε με …χίλιους τρόπους, όπως υποστηρίζουν οι Πορτογάλοι, άλλοι μεσογειακοί ρέκτες αυτού του ψαριού που μας έρχεται παστωμένο από τα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας, αλλά έχουμε και εμείς τον τρόπο μας.

Για άγνωστους στη βιβλιογραφία λόγους πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι συνδεδεμένα , με διάφορες επετείους, έτσι και η κατανάλωση του μπακαλιάρου «χαρακτηρίζει» την 25η Μαρτίου.

Εύλογο ήταν λοιπόν τις τελευταίες μέρες η τιμή του μπακαλιάρου, να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων και της δημοσιογραφικής έρευνας.

Οι τιμές που παρελαύνουν τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης ποικίλουν.

Ίσως επειδή ο μπακαλιάρος έχει πολλούς «συγγενείς» , κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει γνήσιος μπακαλιάρος στην αγορά με 5 και 6 ευρώ το κιλό.

Μας κοροϊδεύουν , εν γνώσει τους: Παρουσιάζουν ως μπακαλιάρο μερικά «ξαδέλφια» του όπως το λινγκ , ή το πολάκο.

Αλλά τα δύο ψάρια δεν προέρχονται μόνο από την Βόρεια Θάλασσα , υπάρχουν και εκεί αλλά όσα εισάγονται στην Ελλάδα και «βαφτίζονται» μπακαλιάροι διαθέτουν …διαβατήρια Κίνας , εκεί ψαρεύονται και εκεί επεξεργάζονται.

Ο γνήσιος «ευρωπαϊκός» μπακαλιάρος , αυτόν που οι ελληνικοί ουρανίσκου γνωρίζουν καλά , είναι πολύ ακριβότερος το Mega χθες αποκάλυψε ότι η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας φτάνει μέχρι 22,80 ευρώ το κιλό , της Νορβηγίας είναι κάτι φθηνότερος , στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η τιμή του μπακαλιάρου από τις Φερόες νήσους.

Εν κατακλείδι μπακαλιάρο καλής ποιότητας , δεν βρίσκεις κάτω από τα 15 ευρώ .

Η αλήθεια είναι κύριε Γεωργιάδη ότι στην Ελλάδα, ο μπακαλιάρος είναι πολύ ακριβότερος από ότι στην Πορτογαλία;

Όπως θα διαπιστώσετε οι Πορτογάλοι αγοράζουν τον fiel amigo (πιστό φίλο), φθηνότερα μέχρι και 50% σε σύγκριση με την Ελλάδα. Υπουργός Ανάπτυξης είστε , βρείτε γιατί …

Και μην κάνετε ξανά το λάθος , να βρεθείτε στη Βαρβάκειο για να διαφημίσετε «χαμηλές» τιμές , δεν έχουν την δυνατότητα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά , να ψωνίζουν από εκεί!

Διαβάστε περισσότερα