Μου λένε ότι, δύο επιχειρηματίες, εκ των οποίων ο ένας είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο και ο άλλος θεωρείται προβεβλημένος (μέσω της ενασχόλησης του με πολλά και διάφορα) που χαρακτηρίζονται (τουλάχιστον ο ένας) ως «υπεράνω υποψίας», έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών και ήδη ελέγχονται οι επιχειρηματικές και οικονομικές συναλλαγές τους, οι φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί απάτες, υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!
Οι πληροφορίες λένε, πως οι δύο επιχειρηματίες, που δεν σχετίζονται ο ένας με τον άλλο, ούτε έχουν δράσει από κοινού, τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών, μετά από ανώνυμες επαναλαμβανόμενες καταγγελίες, οι οποίες (σύμφωνα με τις πληροφορίες) κάθε φορά εμπεριείχαν και νέα στοιχεία όσον αφορά ύποπτες δραστηριότητες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέσεις και δραστηριότητες εκτός Ελλάδος!
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές καθώς εκτιμάται ότι έχουν …ουρά και πως θα οδηγήσουν, στο βαθμό που εξιχνιαστούν επαρκώς και σε άλλα πρόσωπα ή φορείς που επαγγελματικά …συνεργάζονται ή σχετίζονται με άλλους τρόπους και διαδικασίες!
Πηγές με γνώση εκ των έσω, κρίνουν τις υποθέσεις, ως εξόχως σοβαρές και δεν αποκλείουν ότι με βάση τα ευρήματα που τυχόν προκύψουν, ενδεχομένως να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξουν …τηλέφωνα, μέσω της άρσης του απορρήτου για σοβαρούς λόγους, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν συνεργοί στις «παράνομες» – βάσει των καταγγελιών- πράξεις!
Οι 2 «άτακτες κυρίες» γνωστών μεγαλοεπιχειρηματιών, του «δίνουν και καταλαβαίνει»… Η πιάτσα βοά για τις εξωσυζυγικές περιπέτειες!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πανδημία του κορωνοιού που διήρκεσε για περισσότερο από δύο χρόνια (και εσχάτως επανεμφανίζεται με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5) έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και ιδίως μεταξύ των ζευγαριών, ειδικά των παντρεμένων!
H…κλεισούρα, τα περιοριστικά μέτρα, η συνεχής επαφή των ανδρογύνων αναπόφευκτα δημιουργούν εντάσεις, επηρεάζουν την ψυχολογία και δρομολογούν ενίοτε ακραίες καταστάσεις!
Σε όλα αυτά εάν προστεθούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που επιδρά στις ανθρώπινες και συζυγικές σχέσεις.
Η συσσωρευμένη πίεση λόγω συνθηκών καθώς και η ψυχολογική καταπίεση, πολλές φορές κάνουν τα ζευγάρια να αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους, ενίοτε «αμαρτωλές», παράνομες, έξω από τα δήθεν «χρηστά οικογενειακά ήθη»..
Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως και να μπορούμε να δώσουμε πολλά ελαφρυντικά σε 2 συζύγους μεγαλοεπιχειρηματιών, που προφανώς λόγω της υπερβάλλουσας πίεσης από την κρίση, τον κορωνοιό και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, το «έχουν ρίξει έξω» και βιώνουν εξωσυζυγικές σχέσεις, με νεότερους άντρες, καλά γυμνασμένους όπως μου λένε, για τις οποίες βοά η πιάτσα…
Το «καλό» πάντως είναι πως οι 2 άτακτες κυρίες δεν έχουν συνάψει μόνιμες ερωτικές σχέσεις, αλλά πολλές περιστασιακές!
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως – όπως λένε στην καθομιλουμένη- δεν έχουν «ένα γκόμενο», αλλά πολλές μεμονωμένες και πρόσκαιρες περιπέτειες, που στο τέλος της ημέρας θα τις οδηγήσει ξανά στην αγκαλιά των «ανυποψίαστων» (;;;) μεγαλοεπιχειρηματιών συζύγων τους …
Ο κλέψας, του κλέψαντος! Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν «ισχυρό» όμιλο!
Επειδή παρακολουθώ τις εξελίξεις με πολύ ενδιαφέρον, καθώς και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, αλλά και τις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, ανέσυρα στη μνήμη μου μια ιστορία που μου διηγήθηκε σοβαρός παράγων της αγοράς!
Μια φορά κι έναν καιρό, σε έναν πάλαι ποτέ «ισχυρό» όμιλο του Χρηματιστηρίου, όπου «λαλούσαν πολλοί κοκόροι», κατά την προσφιλή λαϊκή ρήση, και κατά συνέπεια «αργούσε να ξημερώσει», κλείστηκε μια δουλειά με υπερτιμολογήσεις, που περιελάμβανε επιστροφές!
Και οι νταραβεριτζήδες, που είχαν στήσει το κόλπο επισήμως αναμεμειγμένοι λόγω ιδιοτήτων, αναλαμβάνουν να πάνε στο μεγάλο αφεντικό το …μερτικό του!
Έλα όμως που αντί στα χέρια του Big boss να φτάσουν, για παράδειγμα, 10 … φωτοτυπίες, έφτασαν τελικά 4!!!
Οι υπόλοιπες 6 είχαν …κάνει φτερά στη διαδρομή! Σε απλά ελληνικά, ο κλέψας του κλέψαντος! Ποιος άκουσε τον Θεό και δεν φοβήθηκε…
Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι η τελική έκβαση του επιχειρηματικού εγχειρήματος, όχι μόνο ήταν αναμενόμενη, αλλά και προδιαγεγραμμένη…
Ο CEO της μεγάλης εισηγμένης (με αντικείμενο πολύ της …μόδας λόγω κρίσης) και η βίλα – υπερπαραγωγή της απίστευτης χλιδής στα Βόρεια Προάστεια!!! Έπαθε «πλάκα» ο βασικός μέτοχος!
Βασικός(η) μέτοχος πολύ μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, λέγεται ότι «έπαθε πλάκα» μόλις αντίκρυσε το μέγεθος της χλιδής βίλας – υπερπαραγωγής του Διευθύνοντος Συμβούλου, κάπου στα Βόρεια Προάστεια και όχι πολύ μακριά από το κλαμπ της Εκάλης, για να σας δώσω και έναν …προσδιορισμό!
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ο (η) βασικός μέτοχος δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που (φέρεται να) είδε και ταυτοχρόνως συνειδητοποίησε τι «τρέχει» στο «μαγαζί», καθώς βίλα άνω των 10 εκατ. ευρώ δεν είναι εύκολο να ανεγείρεις, ειδικά αν είσαι υπάλληλος, έστω μάνατζερ και καλοπληρωμένος!
Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον, καθώς επίκεινται εξελίξεις…
Να θυμίσω ότι αντίστοιχο σοκ είχε υποστεί πριν χρόνια, ο αείμνηστος εκδότης (ΔΟΛ, Βήμα, Νέα) Χρήστος Λαμπράκης, όταν είχε επισκεφθεί την υπερπολυτελή μονοκατοικία στενού του συνεργάτη!
Τότε κατάλαβε τι πραγματικά συνέβαινε… Αλλά και το μέλλον που επίκειτο! Και το οποίο στη συνέχεια επήλθε!
Για να καταλαβαίνετε, ο παραδοσιακός και ιστορικός εκδότης ζούσε σε ένα διαμέρισμα 120 τμ στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, ενώ ο υπάλληλος του σε βίλα 1.000 τμ στην Εκάλη, με εσωτερική και εξωτερική πισίνα!!!
Δυστυχώς στη ζωή κάποια πράγματα δεν αλλάζουν!
Το νομικό γραφείο και η μπίζνα με τις «χρυσές βίζες» σε Ρώσους της Gazprom! Ο «γαλαζοαίματος» δικηγόρος, το «κόλπο» σε Ελλάδα – Κύπρο και οι έρευνες των Αμερικανών!
Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες διατηρούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αμερικανικό παράγοντα, ότι στο στόχαστρο των Αρχών των ΗΠΑ έχει μπει επώνυμο και προβεβλημένο δικηγορικό γραφείο, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο και του οποίου το «κεντρικό πρόσωπο» είναι κάτοικος εξωτερικού!
Οι ίδιες πηγές λένε πως το εν λόγω νομικό γραφείο και ο πολυμήχανος ιθύνων νους των ενεργειών του, ο γνωστός δικηγόρος που επί χρόνια θήτευσε δίπλα σε άλλο «μπουμπούκι» της δικηγορίας, έχουν συνάψει ειδικές σχέσεις με Ρώσους προνομιούχους της Gazprom στους οποίους έβγαζαν «χρυσές βίζες» σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όλα τούτα έχουν υποπέσει στην αντίληψη των Αμερικανικών Αρχών οι οποίοι ψάχνουν εξονυχιστικά το θέμα και επεξεργάζονται μέτρα και κυρώσεις!
Δύσκολες μέρες για τους υπηκόους των πλέον προβεβλημένων γαλαζοαίματων της Ευρώπης!
Τι συμβαίνει με τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, τα…ξεβάφουν;
*** Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη ως προς τις έκτακτες συσκέψεις και το περιεχόμενό τους, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε η στήλη δεν μπορεί να έχει λεπτομέρειες επί του πολύ σοβαρού αυτού θέματος. Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, που σημειωτέων προέρχονται εκ των έσω των τραπεζών, μία από τις συστημικές τράπεζες “βρήκε τον τρόπο να μην κοκκινίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, γεγονός που της παρέχει “μεγάλη ελευθερία κινήσεων και προς τα μέσα και προς τα έξω”! Δηλαδή, δάνεια λίγο πριν λήξουν και γίνουν “κόκκινα”, γίνονται ενήμερα!
*** Η “τεχνική αυτή λύση-εφεύρεση” απελευθερώνει την εν λόγω τράπεζα (τα στοιχεία της υπάρχουν, αλλά, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, δεν έχει και τόση σημασία) και από επιπλέον έργο και από ελέγχους της Τράπεζας Ελλάδας (μέσα) και από αντίστοιχους του SSM (έξω), ενώ της αφαιρεί κινδύνους υποβάθμισης από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την όποια προσφυγή της αύριο στις αγορές.
*** Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, το “μυστικό” αυτό της ανακάλυψης πατέντας που…ξεβάφει τα προβληματικά δάνεια, ώστε να μη φαίνονται ή να μη γίνονται “κόκκινα”, το έμαθε σχετικά γρήγορα και δεύτερη συστημική τράπεζα, στην οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα και επείγουσα σύσκεψη στελεχών, “προκειμένου να εξετάσουν τη λειτουργικότητά της” και σε καταφατική περίπτωση, να την ακολουθήσουν. Όπερ και εγένετο, σύμφωνα με την πληροφόρησή μου.
*** Αν τώρα απορείτε και δικαίως για το αν το έμαθαν και άλλες τράπεζες και θα καταφύγουν στην ίδια πατέντα-μέθοδο, αρκεί και μόνο να σας πω ότι τουλάχιστον στις δύο άλλες συστημικές, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, έγιναν επίσης έκτακτες συσκέψεις αρμοδίων στελεχών, μάλιστα κάποια από αυτά κλήθηκαν αργά το απόγευμα να επιστρέψουν στην τράπεζά τους.
*** Πως, αν το έμαθε, αν το ξέρει η Τράπεζα Ελλάδας; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η πατέντα που κρύβει ουσιαστικά προβληματικά δάνεια, δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν έχει στοιχειωδώς μία νομιμοφάνεια τουλάχιστον. Ναι μεν η ευθύνη και το ρίσκο μαζί βαραίνει τις ίδιες τις τράπεζες, αν επιλέξουν την υιοθέτηση της…εφεύρεσης, αλλά ευθύνη θα έχουν και οι εποπτεύοντες φορείς – μέσα και έξω. (Λέτε για το λόγο αυτό να είχαμε μόλις χθες τις προειδοποιήσεις Στουρνάρα για κίνδυνο δημιουργίας νέων ‘κόκκινων’ δανείων;).
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου τα δάνεια των νοικοκυριών στην Ελλάδα, διαπιστώνει η ΕΚΤ
*** Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι πληθωρισμός και αυξημένα επιτόκια πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, που δεν έχουν αποταμιεύσεις να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Με το βασικό κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί άνω του 10%, τα χαμηλά εισοδήματα χάνουν κατά 20% τη καταναλωτική του δύναμη, εξανεμίζοντας έτσι όποια δυνατότητα αντοχής και δημιουργίας κάποιου μικρού έστω αποθεματικού ασφαλείας. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται με στοιχεία στην έκθεση της ΕΚΤ, τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών είναι περίπου μηδενικά, με συνέπεια ο κίνδυνος να γίνουν τα δάνειά της κόκκινα να είναι υψηλός. Τον ίδιον κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ διατρέχουν και οι τράπεζες Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μήνα με το μήνα στην Εφορία
*** Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι δυστυχώς καλή σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε ότι αφορά τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο προστέθηκαν οφειλές 919 εκατ. στην Εφορία, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους τα φέσια έχουν εκτιναχτεί σε 5,8 δισ. ευρώ, μέσα στην ενεργειακή κρίση, με την ακρίβεια να καλπάζει και τον πληθωρισμό σε πρωτοφανή ύψη. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται πάνω από 4,2 εκατ. φορολογούμενοι, νομικά και κυρίως φυσικά πρόσωπα.
*** Από αυτούς τους 4, 2 εκατομμύρια, πάνω από 2 εκατ. βρίσκονται ένα βήμα πριν τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις, ενώ για 1.387.239 ΑΦΜ έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα. Η κοινωνία είναι σε τραγική κατάσταση, ωραιοποιήσεις δεν επιτρέπονται και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αντιπολίτευση. Σκεφθείτε ότι όλα αυτά τα νούμερα αφορούν την Εφορία, αν προστεθούν οι υποχρεώσεις σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και φέσια σε εταιρείες ενέργειας, η εικόνα παραπέμπει σε δραματικές καταστάσεις. Και δεν μπήκε ακόμα ο χειμώνας, είναι μπροστά μας.
Νέο σίριαλ για τη ΛΑΡΚΟ/ Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings προειδοποιεί
*** Το ΤΑΙΠΕΔ έπραξε αυτό που έπρεπε και επιτάσσουν οι όροι του διαγωνισμού και ανακήρυξε την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings ως προτιμητέο επενδυτή για εργοστάσιο και μεταλλεία σε Λάρυμνα και Λούτσιο, ο Ειδικός Διαχειριστής ακόμα να προχωρήσει τη διαδικασία για τον παράλληλο διαγωνισμό, που αφορά σε μεταλλεία, δικαιώματα εκμετάλλευσης σε πολλές εκτάσεις ανά τη χώρα, καθώς και αγροτεμάχια στη Λάρυμνα και τον Άι Γιάννη, όπου καλύτερη προσφορά κατέθεσε η ιρλανδική CMI.
*** Το θέμα είναι ότι η θητεία του Διαχειριστή έχει λήξει και δεν ανανεώθηκε ακόμα (!), ενώ η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings του έστειλε επιστολή, όπου κάνει λόγο για έλλειψη οικονομικής επιφάνειας και για ένα business plan της CMI “επιπέδου έκθεσης ιδεών”! Πάντως, τα καταφέρνουμε θαυμάσια ως χώρα, τη στιγμή που η τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 28.000 δολάρια ανά τόνο, με μηνιαία αύξηση 35%, η εταιρεία χάνει πολλά εκατομμύρια, όπως χάνει και από το γεγονός ότι θα μπορούσε αν δούλευαν τα καμίνια να πωλεί σιδηρονικέλιο και άλλα μεταλλευτικά αποθέματα.
ΚΟΥΙΖ 1
Ποιος οικονομικός παράγων, όταν είδε την… περιποίηση της Morgan Stanley, που δεν βλέπει με τίποτα επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας το 2023, αλλά το 2024, ανέφερε αγανακτισμένος σε παρέα τραπεζικών στελεχών και ορισμένων πολιτικών ότι “ακόμα και αυτοί που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο, όχι μόνο δεν βοηθάνε, δε μας σέβονται καν και δημιουργούν κακή εικόνα προς τα έξω”;
ΚΟΥΙΖ 2
Η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, ειδικά σε 2-3 μετοχές ποιου μεγάλου ξένου θεσμικού έχουν τη σφραγίδα; Ορθώς πράττει, έχει βέβαια δρόμο, για να καλύψει τη (συνολική) χασούρα.
ΚΟΥΙΖ 3
Ένα όνομα έκπληξη ακούγεται ότι μεσολάβησε για το deal Εθνικής τράπεζας με την Epsilon Net. Στην πιάτσα πάλι, μετά από μεγάλο διάστημα;
ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ): Γιατί τέτοιοι αποκλεισμοί;
*** Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 – 45 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία, ανακοινώθηκε από τη ΔΥΠΑ, (πρώην ΟΑΕΔ). Αφορά στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει από 01.01.2022 πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών, στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.
*** Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800€ και καταβάλλεται σε 3 ισόποσες δόσεις. Αλλά γιατί τέτοιος ηλικιακός ρατσισμός, τέτοια επιλογή Περιφερειών και τέτοια ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια; Και το λέω αυτό γιατί οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι:
– Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες / επιχειρηματίες, άνεργοι πριν την ίδρυση της νέας επιχείρησης, ηλικίας 30 – 45 ετών, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, να έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης
– Και στην συνέχεια να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ (μετά την 01.01.2022 και υποχρεωτικά πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης)
– Να δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά στις Περιφέρειες: Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.