Οι εταίροι μας, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί, θεωρούν την Τουρκία πολύτιμο σύμμαχο και γι’ αυτό μαζί με τους Άγγλους, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, ενέκριναν την προμήθεια Eurofighter στην Άγκυρα.

Είχε προηγηθεί ο… στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενέκρινε την προμήθεια των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Πρόκειται για πυραυλικά συστήματα που αχρηστεύουν τα Rafale τα οποία μάς πούλησαν προηγουμένως οι Γάλλοι.

Η έγκριση από τους Ευρωπαίους συμμάχους της προμήθειας Eurofighter, εκτός του ότι αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ακυρώνει και τα επιχειρήματα που προβάλλουν Αμερικανοί γερουσιαστές οι οποίοι είναι κατά της πώλησης μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Δικαιολογημένα στο Κογκρέσο θα πουν ότι, αφού πουλάνε μαχητικά στην Τουρκία οι εταίροι της Ελλάδας, εμείς γιατί να μην δώσουμε τα F-35;

Η προμήθεια των Eurofighter από την Τουρκία αναγκάζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέες αμυντικές προμήθειες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτερ, η συμφωνία για τα Eurofighter αναβαθμίζει τη γεωπολιτική σημασία της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών ισορροπιών.

Για να ξέρετε

Μετωπικό χαρακτήρα προσλαμβάνει η σύγκρουση ανάμεσα στους δικαστές και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον κατηγορεί ότι ακύρωσε τον νόμο για την εκλογή δικαστών σε κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν σεβάστηκε το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας και τοποθέτησε στις κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου δικές του επιλογές.

Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους, που χαίρουν εκτίμησης σε όλο τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτοστατούντες στη διαδικασία μεταξύ των μελών του δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η κόντρα ανάμεσα στους δικαστές και τον Γιώργο Φλωρίδη αναμένεται να έχει και συνέχεια, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία των δικαστηρίων όσο και στην απονομή Δικαιοσύνης.

Για να ξέρετε 2

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών και της εισαγγελίας βρίσκονται δύο εταιρείες πιστοποίησης.

Οι εν λόγω εταιρείες επιδίδονταν σε χιλιάδες πιστοποιήσεις βιολογικών καλλιεργειών χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που εντάσσεται στις παράνομες επιδοτήσεις με πρόσχημα τις δήθεν βιολογικές καλλιέργειες, το οποίο αναμένεται να πάρει διαστάσεις τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο ότι είναι αντίστοιχο με αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πιστός στη στρατηγική των «ήρεμων νερών», παρότι αναγνωρίζει πως πρέπει να αποστείλει «πιο αυστηρά μηνύματα» στην Τουρκία

Στριμωγμένη με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται η κυβέρνηση, γεγονός πλέον που αρχίζει να προβληματίζει το Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, παραμένει πιστός στη στρατηγική των «ήρεμων νερών», παρότι αναγνωρίζει πως πρέπει να αποστείλει «πιο αυστηρά μηνύματα» στην Τουρκία.

Ιδίως μετά τα νέα προβλήματα με τη Λιβύη, αλλά και με τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, που παρεμπιπτόντως συνεχίζει να εξοπλίζεται από τους συμμάχους παρά τα… απαγορευτικά της Αθήνας, ενώ η ανακοίνωση των θαλασσίων πάρκων δεν έπεισε τους «αντιφρονούντες» στη δεξιά παράταξη ότι η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική.

Ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται και στηρίζει απολύτως τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όπως το ίδιο πράττει και με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια ο οποίος πιθανότατα την Πέμπτη θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο Μαξίμου, πάντως, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη σκληρή κριτική στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τις επικρίσεις του Κώστα Καραμανλή.

Απέναντι μάλιστα στους δυο πρώην πρωθυπουργούς έχει εγκαινιαστεί μια «πρώτη γραμμή άμυνας» που υπενθυμίζει ότι τα ίδια έπρατταν και αυτοί έναντι της Τουρκίας όταν κυβερνούσαν, με στόχο φυσικά να τους απομονώσουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και να τους απαξιώσουν στα δεξιά της ΝΔ.

Η Ελλάδα στην κορυφή της λίστας χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αγωνίζονται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και να διατηρήσουν υγιή δημοσιονομικά, τα νέα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ηγείται της ευρωπαϊκής λίστας με το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 ανήλθε σε 152,5%.

Η διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη δεν περνά απαρατήρητη. Ενώ ο μέσος όρος χρέους της Ευρωζώνης ανήλθε στο 88% του ΑΕΠ, η Ελλάδα διατηρεί ένα επίπεδο σχεδόν διπλάσιο, παρά την ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, χώρες όπως η Ιταλία (137,9%), η Γαλλία (114,1%) και το Βέλγιο (106,8%) -οι συνήθεις «ύποπτοι» των υπερχρεωμένων οικονομιών- μένουν πίσω από την ελληνική επίδοση. Άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι ανησυχητική.

Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι ρυθμισμένο, με μακροχρόνιο ορίζοντα και χαμηλό επιτόκιο, εξαιτίας των συμφωνιών που απορρέουν από τα μνημόνια.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι το αυστηρότερο που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η κυβέρνηση θέλει άμεσα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών».

Το νομοσχέδιο παρουσίασε στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κοπεγχάγη.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά κατασταλτικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων: ποινές φυλάκισης για παράνομη είσοδο στη χώρα, μείωση παροχών σε όσους εισέρχονται παράνομα, ηλεκτρονική επιτήρηση για παράτυπους μετανάστες.

Το ελληνικό νομοσχέδιο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον μεταξύ των εταίρων.

Γιατί χαρακτηρίστηκε το αυστηρότερο που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα ο Θ. Πλεύρης δέχτηκε αιτήματα για συναντήσεις, ώστε να δουν και άλλοι ομόλογοί του πώς μπορεί να εφαρμοστεί και στις χώρες τους.

Διαβάστε ακόμη: