Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Όπως συχνά γράφει και ένας «φίλος» μου, είδα ένα όνειρο χθες το βράδυ!

Ότι ένα παρακρατικό «σύστημα» πρακτόρων και «πληρωμένων πιστολιών» της δημοσιογραφίας που εκτελούν συμβόλαια, έχει ταυτιστεί και συμπλέει με ένα παραδικαστικό κύκλωμα από τα παλιά, το οποίο την ώρα τούτη απειλεί τους πάντες και τα πάντα και προαναγγέλλει διώξεις, έρευνες και άλλα πολλά, μέσα στην αμετροέπεια του!

Αυτή η σύγκλιση των άκρων, που παριστάνουν τους νταβατζήδες της νέας εποχής, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουν την τύχη του Μίμη, καθώς ως γνωστόν οι κατασκευασμένες κατηγορίες κάποια στιγμή καταπίπτουν! Και θα τους πάρει η μπάλα, τους ίδιους και τους κρυφούς συνεργούς τους!
Όπως άλλωστε γράφει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς στις ιεραποστολικές του επιστολές, «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα»!

Τότε ξύπνησα! Και έτρεξα στο αρχείο μου να δω, αν έχω όλα τα στοιχεία που εδώ και καιρό έχω μαζέψει συγκεντρωμένα!

Για όλους! Εχθρούς και «φίλους»! Και για όλα! Από το Βορρά (τα ψηλά της Αθήνας) μέχρι το Νότο (της χώρας)! Που λέει κι ο Βασίλης Καρράς!

Να ξέρουν λοιπόν, ότι ξέρω! Και είμαι έτοιμος για το παιχνίδι των άκρων! Όπου θα δούμε ποιους και πόσους θα πάρει η μπάλα! Ανεξέλεγκτα! Όλα τα άπλυτα στη φόρα!

Και δεν έχουν μόνο αυτοί εισαγγελείς να δίνουν χέρι με χέρι έτοιμα κατηγορητήρια!

Αυτά προς το παρόν!

Κουίζ (για πολύ μυημένους) «Κλειστές» οι «πόρτες» του αμερικανικού παράγοντα, για προβεβλημένο πολιτικό

Για ποιον πολύ προβεβλημένο και φιλόδοξο πολιτικό οι «πόρτες» του Αμερικανικού παράγοντα είναι ερμητικά κλειστές; Και γιατί; Και πόσο το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά πολιτικά σχέδια του;

Αλλάζει η μελέτη για το αεροδρόμιο στο Καστέλι! Έρχεται σύντομα στη Βουλή προς κύρωση!

Μαθαίνω ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τελικά στο Καστέλι της Κρήτης και ειδικότερα στο νέο αεροδρόμιο, το αίτημα της ΓΕΚ Τέρνα, που συνέπλεε και βρισκόταν στην ίδια γραμμή με τις σχετικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, για αλλαγή της μελέτης, έγινε αποδεκτό!

Οπότε, πολύ σύντομα αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η νέα μελέτη για το Καστέλι, με το διαφοροποιημένο πλέον αντικείμενο του έργου! Σε απλά λόγια, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου, μέσα σε πλαίσια και όρους που βρίσκουν σύμφωνη την κοινωνία!

Αυτός ο Ζούλας της ΕΡΤ τι ρόλο παίζει; Και από που αντλεί την έπαρση και την αλαζονεία που τον διακρίνει; Αν δεν απατώμαι, είχε φύγει κακήν κακώς από το Μαξίμου!

Έχω πραγματικά μείνει άφωνος από τον τρόπο που η κρατικά διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ αντιμετωπίζει τον χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα την Super league 2 που αποτελεί και τον τροφοδότη ταλέντων και νέων Ελλήνων παικτών!

Το ζήτημα δεν είναι στενά το άνω του 1 εκατ. ευρώ χρέους που δεν έχει αποδοθεί σε κλαμπ που χρειάζονται απεγνωσμένα έστω και 1 ευρώ! Ούτε τη ότι για μια ακόμη χρονιά δεν διασφαλίζει το τηλεοπτικό συμβόλαιο, γεγονός απαράδεκτο και προκλητικό!

Το ζήτημα που εγείρεται είναι, η αλαζονεία και αμετροέπεια του Κωνσταντίνου Ζούλα, η έπαρση που τον διακρίνει και η αφ υψηλού αντιμετώπιση στους πάντες, σαν να απευθύνεται σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!

Από που άραγε αντλεί την ισχύ του και το ύφος που τον χαρακτηρίζει;

Γιατί αν θυμάμαι καλά, μολονότι ξεκίνησε ως δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τέλος έφυγε κακείν κακώς από το Μαξίμου…

Όποιος δανείζει σήμερα, με πληθωρισμό στα ύψη και επιτόκια στο 2%, χάνει. Πως θα δανειστούν κοντά στο 1 τρις Ιταλία και Γερμανία;

*** Ο πληθωρισμός επιμένει να κινείται στην Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλες τις οικονομίες, καθώς τα διαθέσιμα όπλα ή δεν επαρκούν ή δεν ξοδεύονται όλα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε. Τα τελευταία, βέβαια, είναι σαν να μην υπάρχουν, καθώς τουλάχιστον η Γερμανία ανοιχτά και κάποιες από τις βόρειες χώρες-συμμάχους της, τα παρακάμπτουν επιδεικτικά. Ευτυχώς στην Ελλάδα τον Οκτώβριο υποχώρησε αισθητά, αλλά παραμένει σε επίπεδα που εξακολουθούν να εκπέμπουν συναγερμό σε κοινωνία και αρμόδια υπουργεία.

*** Με το χρήμα ακριβό από την ΕΚΤ στο 2%, αλλά ακριβό επίσης και υπερατλαντικά, λόγω των αυξημένων επιτοκίων της Fed και με τον πληθωρισμό στα ύψη, όποιος δανείζει σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες χάνει, αν δεν επιβάλλει ληστρικά επιτόκια από την πλευρά του, καθώς τα funds ως γνωστό δανείζονται για να δανείσουν-αγοράσουν ομόλογα, δηλαδή χρέος, ακόμα και μέχρι πρότινος ασφαλών χωρών. Ο λόγος βέβαια γίνεται για τη Γερμανία, που θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για να αντλήσει τα 200 δισ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για τόνωση της οικονομίας της, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα περί αλληλεγγύης, συνοχής και άλλες ωραίες έννοιες…

*** Αλλά και η Ιταλία θα χρειαστεί πάνω από 500 δισ ευρώ μέχρι τέλος του 2023-αρχές 2024, για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η κατάσταση είναι ασφυκτική ήδη και θα γίνει ακόμα χειρότερη, αν η ΕΚΤ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%-2,5%, ποσοστό που θεωρείται από τους τεχνοκράτες και τους μεγαλοτραπεζίτες “ανεκτό” και ικανό να επαναφέρει την ηρεμία σε οικονομίες και αγορές. Μέσα σε όλα αυτά, είναι πραγματικό ευτύχημα που η Ελλάδα έχει ρυθμίσει το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση και οφείλουμε το γεγονός αυτό να το πιστώσουμε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

*** Αλλά, για σκεφτείτε, πως και κυρίως πότε μπορεί να πέσει ο πληθωρισμός στα επίπεδα αυτά, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες; Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ελλείψεις, πόλεμος στην Ουκρανία, νέος αποκλεισμός εξαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία, μετά την ανεπιτυχή ουκρανική προσπάθεια να ανατινάξουν το στόλο της στην Κριμαία και κανένα φως εύρεσης πολιτικής λύσης στον ορίζοντα. Μπορεί έτσι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και να επανέλθουν τα επιτόκια σε κάποια λελογισμένα επίπεδα; Έρχονται δύσκολοι μήνες και χρόνοι…

Τα υπερκέρδη των παρόχων και χειμαζόμενη κοινωνία

*** Η επιχειρηματικότητα, όταν κινείται σε υγιείς βάσεις και βασίζεται σε κανόνες λειτουργίας, που να καλύπτουν φυσικά τα κόστη και να προσδίδουν ένα λογικό ποσοστό κέρδους, είναι ευλογία για κάθε χώρα και κοινωνία. Αλλά, αυτό που συμβαίνει με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δεν βασίζεται σε κανέναν υγιή κανόνα, αλλά αξιοποιεί με ληστρικό τρόπο τις υπάρχουσες στρεβλές συνθήκες της αγοράς. Και γίνεται προκλητική αυτή η πολιτική τους και άκρως αντικοινωνική, όταν γνωρίζουν την κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μικρομεσαίων κατά βάση.

*** Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους και καταδεικνύουν τα προαναφερόμενα: Μέση χονδρική τιμή τον Οκτώβριο 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Λιανική τιμή 619,8 (!!!) ευρώ ανά μεγαβατώρα. Περιθώριο μικτού κέρδους στο ίδιο διάστημα 166,2%. Ακόμα κι αν αφαιρεθούν όποια πρόσθετα διαχειριστικά κόστη και κάποιες πιθανές προσαυξήσεις, μιλάμε για κέρδος της τάξης των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ό,τι κι αν υπάρξει ως αντίλογος, ή, ως αντεπιχείρημα, προφανώς και δεν δικαιολογεί επ΄ουδενί αυτή την κατάσταση, που φέρνει τρελά κέρδη στα ταμεία μίας χούφτας επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα “κόκκινα” δάνεια, ο εξωδικαστικός, η ΑΑΔΕ και το ανύπαρκτο περιουσιολόγιο

*** Αλήθεια, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι έχουν την ευθύνη προετοιμασίας προτάσεων, όχι μόνο οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και κοινωνικού, όπως είναι αυτό των “κόκκινων” δανείων, έχουν μελετήσει την αποδοτικότητα που μπορεί να έχει η χρήση ενός αλγόριθμου, αν υπάρχει θετική ανάλογη διεθνής εμπειρία, αλλά κυρίως τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στο δημόσιο χρέος μία κατάπτωση εγγυήσεων; Το θέμα είναι και πολύπλοκο και περίπλοκο και δεν σηκώνει νέους πειραματισμούς, μετά από όσους προηγήθηκαν – Φλαμπουράρη και λοιπούς…

*** Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, δοθείσης ευκαιρίας και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο εξωδικαστικός δεν κολλάει μόνο στις τράπεζες – που είναι ένα όντως πολύ σοβαρό θέμα – αλλά και στην ΑΑΔΕ, επίσης άλλο τόσο σοβαρή αιτία που δεν εκπληρώνονται παρά ελάχιστα οι εκάστοτε στόχοι που τίθενται. Υπάρχει, όμως και ένα ακόμα πολύ μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, που αφορά όλους κυβερνώντες, κόμματα και θεσμούς. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα σήμερα περιουσιολόγιο, το οποίο θα φανέρωνε κρυμμένες περιουσίες και ταυτόχρονα θα έδινε καθαρή εικόνα στους μηχανισμούς και στις τράπεζες, για την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε οφειλέτη ή…μπαταχτσή.

*** Αριστερά και αλγόριθμος, δεν είναι βέβαια και τόσο… συμβατά μεταξύ τους. Άλλωστε, με μαθητευόμενους μάγους, που δεν έχουν καμία πρακτική εμπειρία, δεν μπορεί να στηθεί ένα δομημένο πρόγραμμα για αυτό το κοινωνικό και οικονομικό αγκάθι των κόκκινων δανείων. Ο σύντροφος Αλέξης πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην στηρίζεται μόνο σε όσα του προτείνουν αρμοδίως, αλλά να προσφεύγει και στους γνωρίζοντες. Όποτε το έκανε, τον ωφέλησε και τον ίδιο και το κόμμα του και την κοινωνία.

Τράπεζες και συστήματα ασφαλείας στην εποχή της έκρηξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών

*** Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επιδεινώνεται κάθε μέρα, μη βλέπετε ότι δεν έχει τη δημοσιότητα που έπρεπε να έχει. Ας όψονται πολλά κακώς κείμενα, που αγγίζουν δυστυχώς και τη δημοσιογραφία και τους λειτουργούς της. Πολλά κρούσματα, που ολοένα και αυξάνονται, λίγα τα γνωστά, πολύ περισσότερα όσα δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ο λόγος για τις κλοπές και υπεξαιρέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, τις ηλεκτρονικές απάτες, δηλαδή.

*** Η ραγδαία αύξηση των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών (πληρωμών, αγορών, μεταφορών, εμβασμάτων κλπ.) ουσιαστικά αποκάλυψε και τις αδυναμίες και τα κενά των συστημάτων ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζές μας. Τα σημερινά συστήματα των τραπεζών, αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν ούτε τον αυξημένο όγκο συναλλαγών να καλύψουν με επάρκεια και ταχύτητα, ούτε να είναι απρόσβλητα σε κακόβουλες επιθέσεις. Όπως μάλιστα λένε γνώστες του αντικειμένου, τα ΟΤP (One-Time Password) αποδεικνύονται προβληματικά σε αρκετές περιπτώσεις, δηλαδή δεν ενεργοποιούνται, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες, δεν ανταποκρίνονται σε καταγγελίες καταθετών τους.

** Χωρίς να υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, τα ποσά που έχουν υπεξαιρεθεί μέσω ηλεκτρονικής απάτης εφέτος θα υπερβούν τα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. το 2021. Το θέμα είναι ότι οι τράπεζες, με υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα τα αρμόδια τμήματά τους, λόγω και των εκτεταμένων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, έχουν αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες την ευθύνη. Αλλά, πέραν αυτού, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί άμεσα να δαπανήσουν μεγάλα ποσά, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, για την ασφάλεια των συναλλαγών τους, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αυξάνοντας και τις απάτες και εν γένει τους κινδύνους αφαίμαξης των καταθέσεων των πελατών τους.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!