*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, καλή εβδομάδα

Μην έχετε καμία πλέον αμφιβολία! Η απόκτηση της Παγκρήτιας τράπεζας από την τριπλέτα Εξάρχου- Μπάκου- Καϋμενάκη, τους καθιστά πολύ δυνατούς παίκτες της εγχώριας επιχειρηματικής και τραπεζικής σκηνής, που σε συνδυασμό με την είσοδο τους και στα media, θα πρέπει κανείς να τους συνεκτιμά και να τους συνυπολογίζει ως ισότιμους στο τραπέζι της μοιρασιάς και της αναδιανομής της επιχειρηματικής τράπουλας!

Και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τέτοιου είδους επιχειρηματικές και τραπεζικές κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συναίνεση και τη συγκατάθεση του Μαξίμου και της Τράπεζας της Ελλάδος!

Για να μην πω και …της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Η Συνεταιριστική Σερρών, οι 2 κινήσεις σε Ενέργεια- Κατασκευές η αντανάκλαση στο Χρηματιστήριο και η εισαγωγή της Παγκρήτιας!

Στο μεταξύ οι πληροφορίες λένε πως Εξάρχου- Μπάκος και Καϋμενάκης έχουν μπροστά τους ακόμη 2+1 deals! 3 επιχειρηματικές συμφωνίες για να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των κινήσεων!

Το προφανές είναι πως η νέα ισχυρή επιχειρηματική τριπλέτα θα κινηθεί για την απόκτηση της συνεταιριστικής Σερρών όπου ήδη έχει υποβάλει πρόταση για καταβολή σε μετρητά μέσω της αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, ενώ ως βασικός ανταγωνιστής φέρεται ένας Αμερικανοεβραίος επενδυτής ονόματι Sassoon που εμφανίζεται ως μεγάλος και ισχυρός, με τις πληροφορίες όμως να λένε άλλα τελείως διαφορετικά!

Αν ο Sassoon που φέρεται να έχει κάνει πρόταση 100 εκατ. ευρώ για το 70% της Συνεταιριστικής Σερρών (την αποτιμά 130 εκατ!!!!) δεν είναι αυτό που λέει, είναι προφανές πως θα αναλάβει δράση ο Γιάννης Στουρνάρας και θα τον στείλει από εκεί που ήρθε!

Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες λένε πως το τρίγωνο των επιχειρηματιών θα πραγματοποιήσει 2 ακόμη πολύ δυνατές κινήσεις!

Ενδεχομένως η μία να σχετίζεται με την Ενέργεια και η άλλη με τις κατασκευές!

Και οι φήμες λένε ότι οι κινήσεις αυτές θα έχουν πιθανώς και χρηματιστηριακή αντανάκλαση!

Και δεν εννοώ την εισαγωγή της Παγκρήτιας στο ΧΑ που ούτως ή άλλως δρομολογείται!

Αν δείτε κυβέρνηση – ΤΑΙΠΕΔ να κατακυρώνουν τον διαγωνισμό και να παραχωρούν το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, γράψτε μου!

Επειδή γίνεται λόγος πολύς σχετικά με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το ενδιαφέρον των Αμερικανών μη τυχόν και καταλήξει σε φιλορωσικά χέρια, η εκτίμηση μου είναι ότι παρά το γεγονός πως ο διαγωνισμός έχει φτάσει στην τελική ευθεία με 2 κοινοπραξίες, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα κάνουν πίσω και δεν θα τον κατακυρώσουν σε κανένα ενδιαφερόμενο!

Άλλωστε όλοι οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές που εμφανίζονται για business στη χώρα μας, είναι από το πολύ κάτω ράφι!

Έχουμε πολλούς τέτοιους, λένε κυβερνητικές πηγές, στην Ομόνοια και το Μεταξουργείο…

Η Reds το νέο πουλέν του Ολλανδού του Ελλάκτωρα!

Για να ξέρετε, το νέο πουλέν του Ολλανδού του Ελλάκτωρα είναι η Reds!

Ο Χόλτερμαν τη βλέπει ως τη νέα Lamda, με έργα όμως που θα γίνουν, όχι σαν το Ελληνικό!

Και η Reds θα είναι το νέο success story, όπου θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που κατέχει ο ίδιος μαζί με Έλληνες και ξένους συνεργάτες του!

Από το Corfu Palace μέχρι τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας!

Κυβερνητικό «νεύμα» για συνεργασία των δύο σχημάτων που ενδιαφέρονται για τη ΛΑΡΚΟ

*** Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές που άνοιξαν την Πέμπτη για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς – του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία – δεν ικανοποίησαν καθόλου το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη, μη αναμενόμενη. Και για το λόγο αυτό ζητήθηκαν από τα δύο μετέχοντα σχήματα βελτιωμένες προσφορές. Δηλαδή, από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings για τη Λάρυμνα και από το ίδιο σχήμα και την ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland για τα μεταλλεία.

*** Η δυσαρέσκεια, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ (φυσικά και του Υπερταμείου), όσο και του Ειδικού Διαχειριστή, όπως αντιλαμβάνεστε μεταφέρθηκε και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ποντάρει πολλά σε μία αίσια έκβαση αυτής της πολυετούς περιπέτειας, που ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες, στερεί από τη χώρα πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμο συνάλλαγμα ταυτόχρονα, επηρεάζοντας αρνητικά και άλλους κλάδους και επαγγέλματα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη λειτουργία και των κατά τόπους μεταλλείων και από την αντίστοιχη του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

*** Προ του ενδεχομένου, λοιπόν, να κατατεθούν και πάλι προσφορές, που να απέχουν από τις προσδοκίες και να μην μπορούν να περάσουν κοινωνικά και πολιτικά, ξεσηκώνοντας πολυποίκιλες αντιδράσεις, φέρεται ότι η κυβέρνηση σπεύδει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες λόγω του τριημέρου δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν και για το λόγο αυτό μεταφέρονται με επιφύλαξη, διαμηνύθηκε και στα δύο σχήματα ότι, λόγω των ευέλικτων όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, μπορούν ακόμα και κοινή πρόταση να υποβάλλουν και για τους δύο διαγωνισμούς, ουσιαστικά εγκρίνοντας και επικροτώντας μία ολική συνεργασία.

*** Όσοι γνωρίζουν σε βάθος τα της ΛΑΡΚΟ, είναι βέβαιο ότι ασπάζονται το ενιαίο της λειτουργίας της, διαφορετικά δεν μπορεί εύκολα να σταθεί οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχήμα αναλάβει τις τύχες της πολύπαθης βαριάς βιομηχανίας, τα προϊόντα της οποίας είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές – νικέλιο, κοβάλτιο κλπ. Το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, άλλωστε, για το λόγο αυτό κατέθεσε προσφορά και για τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς. Το θέμα είναι αν η ιρλανδική εταιρεία – η οποία κατέθεσε υψηλότερη προσφορά – επιθυμεί να έχει συνέταιρο και στα μεταλλεία ή θέλει να έχει μόνη της τη διαχείριση και λειτουργία τους, ουσιαστικά έχοντας εξαρτώμενο το εργοστάσιο της Λάρυμνας, που δεν μπορεί να εργαστεί φυσικά χωρίς πρώτη ύλη.

*** Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από σήμερα κιόλας, οι επαφές και οι συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, θα ενταθούν, με στόχο την εξεύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα και αυτή η προσπάθεια διάσωσης της ΛΑΡΚΟ. Για αύριο, μάλιστα, λέγεται ότι έχει κληθεί αρχικά εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει βελτιωμένη προσφορά, ενώ για το αν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει συνολικότερη συνεργασία με τους Ιρλανδούς η σχετική συζήτηση θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών.

*** Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέγεται ότι έχουν κληθεί εκπρόσωποι της Commodity & Mining Insight Ireland,για μεθαύριο Τετάρτη. Οπότε, είναι πιθανό ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε εξελίξεις, εκτός αν ζητηθεί κάποια παράταση από ένα ή και τα δύο σχήματα, προκειμένου ίσως να διαβουλευτούν και μεταξύ τους, κίνηση που θα ήταν ιδανική, ειδικά να μην στραβώσει πάλι κάτι και έχουμε ξανά άγονο και καταδικαστικό τέλος του εγχειρήματος διάσωσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την τελική ευθύνη θα έχουν τα δύο συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΝ – και λιγότερο ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής…

Το ΑΣΕΠ σε δυσχερή θέση/Ποια εταιρεία έκανε τον διαγωνισμό-παρωδία για πρόσληψη 882 ατόμων στην ΑΑΔΕ;

*** Τελικά, δε μπορεί τίποτα σε αυτή τη χώρα να λειτουργήσει ομαλά; Πολλές οι καταγγελίες, για διαγωνισμό – την ευθύνη του οποίου είχε το ΑΣΕΠ – παρακαλώ, που αφορούσε στην πρόσληψη 882 ατόμων, αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΑΑΔΕ. Επώνυμες καταγγελίες, ακόμα και για θέματα που μπήκαν και ήταν copy paste θεμάτων εξεταστικής περιόδου του 2006! Αν είναι δυνατόν! Και με λύσεις που έβρισκε ο καθένας στο Διαδίκτυο! Φυσικά και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι ενδιαφερόμενοι.

*** Το θέμα είναι ποια εταιρεία ανέλαβε τον σχετικό διαγωνισμό, με τι κριτήρια και ποιος από το ΑΣΕΠ (αν) έλεγξε τα θέματα πριν δοθούν στους διαγωνιζόμενους. Αλλά, έγιναν και άλλες καταγγελίες, που αφορούσαν σε ερωτήματα προς τους υποψήφιους, με όρους και διαδικασίες που έχουν προ πολλού καταργηθεί ή αλλάξει στην σημερινή φορολογική νομοθεσία. Πάλι…σκόιλ ελικικού, σε άλλη μορφή και με την υψηλή επιστασία του ΑΣΕΠ, δε γίνεται… Το καλύτερο είναι να γίνει ξανά ο διαγωνισμός, με άλλη εταιρεία, γιατί το θέμα, πέρα από αυτή καθαυτή τη διάσταση του, ενδιαφέρει και κάθε φορολογούμενο, με την έννοια ότι οι επιτυχόντες θα τον ελέγχουν.

***Άσχετο: Που υπάγεται, σε ποιο υπουργείο το ΑΣΕΠ; Ή είναι…ανεξέλεγκτο, που το αποκλείω;

50 τάνκερ LNG περιφέρονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια/ Δεν υπάρχουν χώροι αποθήκευσης για επαναεριοποίηση!

*** Μόλις την περασμένη Τετάρτη σας έλεγα για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τα φορτωμένα καράβια που πηγαινοέρχονται από λιμάνι σε λιμάνι είτε γιατί δεν υπάρχουν αποθήκες είτε γιατί όσες υπάρχουν έχουν γεμίσει είτε γιατί οι αγοραστές περιμένουν καλύτερες ακόμα τιμές. Τα νέα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι τουλάχιστον προβληματική, έρχονται από επίσημους φορείς της Ισπανίας

*** Με τις ισπανικές δεξαμενές LNG υπερπλήρεις, τα γιγάντια δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου περιμένουν αγκυροβολημένα έξω από τα λιμάνια της χώρας περιμένοντας να ξεφορτώσουν. Σύμφωνα με την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE μόνο στον κόλπο του Κάδιθ, στον Ατλαντικό, βρίσκονται σήμερα 15 (!) τάνκερ, ενώ συνολικά στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Μεσόγειο Θάλασσα τα πλοία σε αναμονή είναι τουλάχιστον 35 (!). Σύμφωνα δε με τον ισπανικό εθνικό διαχειριστή φυσικού αερίου, την Enagas, στην Ισπανία βρίσκεται σήμερα περίπου το 33% του παγκόσμιου και το 45% του ευρωπαϊκού χώρου αποθήκευσης. Ακόμα όμως και η μεγαλύτερη υποδομή LNG σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει φτάσει πλέον στα όριά της!

*** Γιατί, όμως, υπάρχει τέτοιος συνωστισμός στα ισπανικά και ευρωπαϊκά λιμάνια; Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ισπανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις παραγγελίες LNG από την άνοιξη, φοβούμενες πιθανές ελλείψεις. Πάνω από 250 τάνκερ LNG έφΤασαν στην Ισπανία, από τότε μέχρι τώρα, δηλαδή μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών περίπου. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά πλοία, που δεν είχαν προπωλήσει το φορτίο τους, παρά την ευνοϊκή συγκυρία, καθώς φόρτωσαν από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αλγερία ή η Νιγηρία, χωρίς να έχουν ορισμένο τόπο-λιμάνι εκφόρτωσης, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται σε αναμονή, με στόχο να εκμεταλλευτούν μία νέα αυξημένη ζήτηση, ιδίως ενόψει χειμώνα.

Αναζητώντας τους κερδοσκόπους του φυσικού αερίου/ Δεν είναι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι είναι!

*** Από όλα σχεδόν τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και τα περισσότερα της Ευρώπης, η αναζήτηση του ποιος φταίει για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου καταλήγει αβασάνιστα ότι ο ένοχο είναι η στάση της Ρωσίας. Αλλά, ποιοι αποκομίζουν τεράστια, πρωτοφανή κέρδη από το φυσικό αέριο, καθώς η τιμή του στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσια από τις τιμές των χωρών που εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη; Όλοι σχεδόν θεωρούμε ότι κυρίως οι αμερικανοί εξαγωγείς είναι αυτοί που θησαυρίζουν. Αλλά, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό φυσικό αέριο είναι 3-4 φορές φθηνότερο στην τοπική αγορά από την τιμή που το παίρνουν οι Ευρωπαίοι, δεν είναι αυτοί που αποκομίζουν τα κέρδη, αλλά οι μεσάζοντες, δηλαδή οι έμποροι που συνάπτουν τα συμβόλαια και γεμίζουν νοικιασμένα ή όχι τάνκερ, για να το μεταφέρουν όπου βρουν μεγαλύτερες τιμές. Και φυσικά και οι traders.

*** Οι Αμερικάνοι εξαγωγείς LNG δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη, όταν αυτό φορτώνεται μεταφέρεται σε ένα δεξαμενόπλοιο LNG, από εκεί και πέρα ο αγοραστής κανονίζει πού και σε ποια τιμή θα το πουλήσει. Αλλά, ας έρθουμε στο πλέον επίμαχο θέμα. Ποιοι, λοιπόν, είναι αυτοί οι μεσάζοντες που τσεπώνουν κέρδη 400% και πλέον; Αυτό που αποκρύβεται σκοπίμως από τον ευρωπαίο καταναλωτή που πληρώνει υπέρογκα κόστη ενέργειας, είναι το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες-μεσάζοντες είναι ευρωπαϊκές – και σχεδόν καμία δεν είναι αμερικανική!!! Και έχουν έδρα τη Χάγη, το Παρίσι, το Λονδίνο, ενώ την ίδια πολιτική ακολουθούν και εταιρείες φυσικού αερίου της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Γερμανίας.

*** Προσθέστε τώρα και το στοιχείο ότι πολύ μικρές ποσότητες LNG εξάγονται απευθείας από αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη και επιπλέον ότι αυτό το LNG δεν πωλείται στις υψηλότατες ευρωπαϊκές τιμές, αλλά ελάχιστα πάνω από τις αμερικανικές. Η δεύτερη κατηγορία “παικτών” που επωφελούνται από την αγορά LNG που παράγεται στις ΗΠΑ και την πώλησή του στην Ευρώπη είναι οι traders. Οι εταιρείες αυτές αγοράζουν φορτία LNG στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή στη λιανική και ανάλογα με τις συνθήκες κάθε φορά, τα πωλούν με μεγάλο κέρδος, σε όποιον ενδιαφέρεται να τα μεταπωλήσει, έχοντας βρεί πελάτες σε μεγάλη ανάγκη, όπως είναι σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

*** Τα συμπεράσματα είναι προφανή, δεν επιδέχονται ούτε διάψευσης, ούτε περαιτέρω σχολιασμού. Πληρώνει ο ευρωπαίος καταναλωτής, την ανικανότητα να μπεί πλαφόν σε όλες τις τιμές φυσικού αερίου, λόγω της εξοργιστικής και συνάμα αποκαλυπτικής άρνησης της Γερμανίας. Έχουμε, δηλαδή, πλέον πλήρη επιβεβαίωση αυτού που έλεγε κάποτε, το 1989, ο Μιτεράν, ότι το δίλημμα θα είναι πάντα, αν θα έχουμε Γερμανική Ευρώπη ή Ευρωπαϊκή Γερμανία. Προφανώς, σήμερα έχουμε σε πλήρη εξέλιξη την πρώτη επιλογή…

Οριστικά εκτός deal Κούτρα-Συνατσάκη, η ΕΚΤΕΡ

*** Συζητήσεις σε αρχικό στάδιο υπήρξαν. Αλλά δεν προχώρησαν παρακάτω, για πολλούς λόγους, όχι πάντως “εχθρικούς”, κάθε άλλο. Άλλωστε και ο Κούτρας και ο Συνατσάκης, σε προσωπικό επίπεδο, έχουν από καλές έως άριστες σχέσεις με τους ομολόγους τους στην ΕΚΤΕΡ. Το “δίδυμο” πάντως, προχωράει τις διαδικασίες, σε πλήρη συνεργασία με την κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Wade Adams, που θα αποτελέσει τον τρίτο και μάλλον τον μεγαλύτερο μελλοντικά μέτοχο του ενιαίου σχήματος. Ήδη, το due diligence που διενεργείται στα στοιχεία της Δομικής, βαίνει προς ολοκλήρωση τις επόμενες ημέρες, οπότε η εικόνα θα έχει ξεκαθαρίσει, ενώ τα γραφεία στο Μαρούσι ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν τη στελέχωση της σαφώς μεγαλύτερης οντότητας που θα προκύψει από το deal.

Κουίζ 1

Δύο πολύ γνωστά στελέχη της τραπεζικής αγοράς, το ένα έχει φύγει από τον κλάδο και έχει στήσει δική του στέγη και ένα νυν, με κορυφαία θέση στην τράπεζα που εργάζεται, μαθαίνω ότι πρόσφατα αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, οι οποίες είχαν διαταραχθεί προ ολίγων ετών. Είχαν, μάλιστα πρόσφατα και συνάντηση σε αθηναϊκό στέκι των βορείων προαστίων. Απλή…αποκατάσταση ή κάτι περισσότερο;

Κουίζ 2

Εταιρεία συμβούλων, στην προσπάθειά της να βρει “όχημα” για πελάτη της, έχει πάρει με τη σειρά τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Πενιχρά τα αποτελέσματα προς το παρόν, όχι γιατί δεν υπάρχει ανταπόκριση, τουναντίον, αλλά όλοι νομίζουν ότι εκεί που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι χρηματιστηριακά, αλλά και εταιρικά συνήθως, βρήκαν ευκαιρία να ενθυλακώσουν ένα πολύ σεβαστό ποσό. Ευσεβείς πόθοι…

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Ελπίζω οι αποδράσαντες να ανανεώθηκαν εκτός μεγαλουπόλεων και όσοι παρέμειναν, να βρήκαν χρόνο για ξεκούραση. Καλή και δημιουργική εβδομάδα! Την καλημέρα μου!