*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι
Έλεγε χθες το απόγευμα σε πολύ στενό του πρόσωπο, με αφορμή την υπόθεση Πάτση, κορυφαίος θεσμικός παράγων: «Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, την παλιά διοίκηση της Τρ. Πειραιώς θα βρεις από κάτω»!!!
Ο Πάτσης μέτοχος και στην Παγκρήτια!
Την υπόθεση Πάτση και το σκάνδαλο που προέκυψε με τις offshore, τα κόκκινα δάνεια και το πόθεν έσχες του τα γνωρίζετε!
Εκείνο που εμένα πέραν όλων των άλλων μου έκανε εντύπωση, γιατί δεν το είχα αντιληφθεί, είναι ότι ο Ανδρέας Πάτσης είναι και μέτοχος της Παγκρήτιας τράπεζας!!!
Γίνομαι συγκεκριμένος: ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ως αποκλειστικός μέτοχος του 100% της Κυπριακής εταιρίας Horselord LTD, διά μέσω της οποίας συμμετέχει με την καταβολή ποσού ύψους 1 εκατ. ευρώ στην Lyktos Participations, που με τη σειρά της κατέχει περίπου το 20% της Παγκρήτιας τράπεζας και όπως δήλωσε επισήμως ο Μιχάλης Σάλλας, θα συμμετέχει στην εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου με το ποσόν των 20 εκατ. ευρώ!
Επομένως ο Ανδρέας Πάτσης με τις offshore και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το υπό έλεγχο πλέον πόθεν έσχες του ως προς την ακρίβεια, είναι ΚΑΙ μέτοχος της Παγκρήτιας! Τα συγχαρητήρια μας στον Μίμη και τα λοιπά καλά παιδιά!
Κατά τα άλλα είμαι περίεργος κατά πόσον ο Γιάννης Στουρνάρας που επικαλείται τα Fit and Proper και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ευαισθητοποιηθούν με την έκβαση της υπόθεσης!
Συνεχίζεται …
Έστειλε στον ΣΔΟΕ υπόθεση επωνύμου επιχειρηματία η Επιτροπή για το ξέπλυμα! Μετά από πρόσθετες καταγγελίες (ανώνυμες) και νέα στοιχεία!
Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, ότι η Αρχή για το ξέπλυμα έστειλε στον ΣΔΟΕ για περαιτέρω έλεγχο, υπόθεση επωνύμου επιχειρηματία που βρισκόταν για πολύ καιρό στο συρτάρι και η οποία είχε ανακύψει τόσο μετά από πραγματικά στοιχεία συναλλαγών και μη απόδοσης φορολογικών υποχρεώσεων, όσο και μετά από ανώνυμες καταγγελίες που συνοδεύονταν από πρόσθετα στοιχεία!
Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή παρέπεμψε το θέμα στο ΣΔΟΕ για πρόσθετους ελέγχους και πιστοποίηση των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τις ανώνυμες καταγγελίες! Ούτως ώστε μόλις επανέλθει στο ξέπλυμα, η Επιτροπή να συνεδριάσει και να αποφασίσει αν θα τον παραπέμψει στον εισαγγελέα ή όχι!
Αν και η διαίσθηση μου λέει, ότι η υπόθεση «θα κλείσει»! Πως και με ποιον, ή ποιους, μη με ρωτάτε…
Η ΕΚΤ ακριβαίνει κι άλλο το χρήμα, “εξάγοντας” ακρίβεια και ύφεση
*** Ακριβότερο γίνεται το χρήμα από αύριο, καθώς η ΕΚΤ αποφασίζει νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, επιμένοντας σε μία πολιτική που πιστεύει ότι θα έχει αποτελέσματα, αν και μέχρι στιγμής συμβαίνει το αντίθετο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις επιλογές της, δεν κάνει τίποτα περισσότερο, παρά, δυστυχώς, να φουντούνει την ακρίβεια και να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, “εξάγοντάς” τον σε όλες τις χώρες του ευρώ και επιτείνοντας τα φαινόμενα ύφεσης των οικονομιών.
*** Ο καθένας με τον πόνο του. Οι τράπεζές μας βέβαια, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, έχουν τον δικό τους… καημό. Γιατί στην ίδια συνεδρίαση η ΕΚΤ θα αποφασίσει τι θα κάνει με τα φθηνά δάνεια που πήραν οι τράπεζες από το ταμείο της με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και το εκμεταλλευόταν τοκίζοντάς το με 1,5% στην ίδια την ΕΚΤ, τα λεγόμενα δάνεια TLTRO. Με δεδομένο ότι πλέον οι τράπεζες έχουν ισχυρό ταμείο, εκλείπουν οι λόγοι χρήσης αυτών των δανείων, οπότε το θέμα είναι πότε ακριβώς θα αρχίσει η αποπληρωμή τους και σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνει η εξόφλησή τους. Δικαίως αγωνιούν οι διοικήσεις των τραπεζών μας,λοιπόν…
*** Το γεγονός, πάντως, ότι η Λαγκάρντ και οι άλλοι μετέχοντες κεντρικοί τραπεζίτες, ουδόλως ανησυχούν από το γεγονός ότι ο δείκτης PMI μειώθηκε κι άλλο τον Οκτώβριο σε 47,1 μονάδες, από 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, είναι ενδεικτικό του μονόδρομου που έχουν χαράξει οι διευθύνοντες τις τύχες του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της μονολιθικότητας που διαπνέει την όλη στάση τους, έναντι των οξύτατων ήδη κοινωνικών προβλημάτων που επέφερε η ενεργειακή κρίση και οι χύδην πληθωριστικές τάσεις.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο δοκιμάζουν τις αντοχές των οικονομιών
*** Δεν πρόλαβαν να χαρούν πολύ όσοι σχεδιάζουν τις τύχες των ευρωπαίων πολιτών και οι υπουργοί οικονομικών, από την πτώση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τα δύο καύσιμα πήραν πάλι την ανηφόρα χθες, δοκιμάζοντας τις αντοχές των οικονομιών, αλλά και τα νεύρα των καταναλωτών. Πως να συντάξεις προϋπολογισμό, πως να υπολογίσεις τα ποσά που θα διαθέσεις, όταν οξυνθεί η όλη κατάσταση;
*** Η πιο χαρακτηριστική έκθεση των τελευταίων ημερών για την κατάσταση στην Ευρώπη, ήταν αυτή της Deutsche Bank, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατέγραφε με έντονο τρόπο το γεγονός ότι η Γερμανία, που τόσα χρόνια ευημερούσε από τις πωλήσεις της στην υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως στις χώρες του νότου, τώρα έχει εισέλθει σε φάση αποβιομηχάνισης! Ποιος, η Γερμανία…
Τεράστιο πρόβλημα η επαναεριοποίηση του LNG!
*** Εδώ Λονδίνο! Ο φίλος που ξενητεύθηκε νωρίς και τώρα βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια ενεργειακού ομίλου, εκτός του ότι ήθελε να μου αναγγείλει τον ερχομό του στην πατρίδα σε λίγες ημέρες, μου εξέφρασε την αγωνία του και για την ίδια την εταιρεία που εργάζεται, φοβούμενος για την επιβίωσή της. Αλλά, ταυτόχρονα, μου εξήγησε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει πλεόνασμα LNG, καθώς η Κίνα μείωσε την κατανάλωσή του, αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να επωφεληθεί, δυστυχώς.
*** Και αυτό γιατί, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, όχι μόνο για την αποθήκευσή του, αλλά κυρίως δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες επαναεριοποίησής του, σε καμία χώρα της Ε.Ε., πλην ίσως της Ιταλίας, φυσικά και της Ελλάδας. Αποτέλεσμα; Ενώ οι τιμές του υγροποιημένου αερίου έχουν υποχωρήσει, μάλλον συγκυριακά, δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι ευρωπαϊκές χώρες, με την απειλή να κρυώσει η Ευρώπη και να υποστούν ανυπολόγιστες ζημίες οι επιχειρήσεις της, να επικρέμαται και διαρκώς να αυξάνεται.
*** “Ήρθαν και σε μας καράβια φορτωμένα LNG, αλλά έφυγαν για αλλού, δεν είχαμε δυνατότητα μεγαλύτερη της υπάρχουσας. Πήγαν και σε άλλα λιμάνια της βόρειας Ευρώπης, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και σε αυτά”, προσέθεσε ο φίλος από τη βρετανική πρωτεύουσα. Φανταστείτε την εικόνα μίας ενιαίας Ευρώπης, να έχει άμεση ανάγκη ενεργειακού προϊόντος, αυτό να υπάρχει αυτή την περίοδο και να μην έχεις τρόπο να αξιοποιήσεις την ευκαιρία υπέρ των πολιτών σου, που ήδη πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης…
Η κρίση χτυπά και την αγορά Πληροφορικής
*** Ανέστειλαν τα ψηφιακά τους πλάνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με την αναμενόμενη ύφεση να επηρεάζει τη στρατηγική τους για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Σε ποσοστό 58% (!) οι Έλληνες CEOs απαντούν ότι έχουν διακόψει προσωρινά ή περιορίσει τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους, ώστε να προετοιμαστούν για την επικείμενη ύφεση. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο παγκόσμιο, καθώς το 40% των CEOs απαντά ότι έχει διακόψει προσωρινά ή περιορίσει τη στρατηγική που συνδέεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
*** Πάντως, οι CEOs κάθε άλλο παρά παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία. Αντίθετα, το 72% των CEOs παγκοσμίως και το 68%στην Ελλάδα συμφωνεί ότι διαθέτει μια επιθετική στρατηγική ψηφιακών επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιώνει μία ιστορική επιβράδυνση. Αιτία ο διογκούμενος πληθωρισμός και η πίεση στα οικογενειακά εισοδήματα και τους εταιρικούς προϋπολογισμούςκαθώς και η χαμηλή ζήτηση για συσκευές τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων.
*** Κατά 19,5% μειώθηκαν οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs το 3ο τρίμηνο του 2022 . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση, που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990 και αποτελεί το 4ο συνεχές πτωτικό τρίμηνο για την αγορά. Το 3ο τρίμηνο του 2022 διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά μόλις 68 εκατ. μονάδες, μια ισχνή επίδοση, την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει ούτε το “back to school”, του Σεπτεμβρίου, που ήταν και αυτό απογοητευτικό.
*** Στην Ευρώπη τώρα, η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς κινήθηκε στην περιοχή του 26,5%, με τις πωλήσεις να κατέρχονται στα 17 εκατ. μονάδες. Πρόκειται για το τρίτο συνεχές αρνητικό πρόσημο στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και συνιστά τη χειρότερη επίδοση διεθνώς. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία.
Οι Αμερικάνοι, η Halk Bank και οι δύο πολυεθνικές μας
*** Είναι μία είδηση που αφορά κυρίως την Τουρκία και δεκάδες επιχειρήσεις της και καταθέτες της, αλλά έχει ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό ενδιαφέρον. Η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ θα επανεξετάσει την περίπτωση της τουρκικής τράπεζας Halk Bank, την οποία θυμίζω ότι ουσιαστικά έκλεισε, γιατί βρέθηκε (;) κατηγορούμενη για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Και μάλιστα, πρόσωπα της αυλής του Ερντογάν είχαν επισήμως κατηγορηθεί για ευθεία ανάμειξη.
*** Γιατί να ενδιαφέρει εμάς, θα μου πείτε η περίπτωσή της και η νέα τροπή που παίρνει η υπόθεσή της; Πέραν του ότι μπορεί να φωτογραφίζει εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, υπάρχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, από δύο ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες. Περισσότερα, προσεχώς και αφού υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη για την τουρκική τράπεζα, συνεπώς τα νέα θα είναι καλά και τις δύο πολυεθνικές μας.
Τράπεζες: Ωράριο ταμείων 8-10π.μ και 1-2μμ! Αδιανόητο, αλλά συμβαίνει
Καλά οι τράπεζες, αλλά Επόπτης και υπ. Ανάπτυξης δεν έχουν άποψη και λόγο; Δεν ξέρω πόσοι το έχετε αντιληφθεί ή ακόμα χειρότερα το έχετε υποστεί, αλλά είναι πραγματικά μία απόφαση που παραβιάζει τη στοιχειώδη λογική. Ωράριο τραπεζικού καταστήματος για συναλλαγές με τους πελάτες στο ταμείο, 8-10 το πρωί και 1-2 το μεσημέρι! Είναι αδιανόητο, αλλά συμβαίνει, δεν ξέρω σε πόσες τράπεζες και σε πόσα καταστήματα.
*** Και διερωτώμαι. Δεν υπάρχει Επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα Ελλάδος, για να έχει συνολική εικόνα και επιστασία για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων, που έτσι κι αλλιώς έχουν μείνει ελάχιστα πλέον ταλαιπωρώντας κυρίως τις μεγάλες ηλικίες και όχι μόνο; Πολύ περισσότερο, εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης του (πανταχού παρόντα, όπου γάμος…) Σπυρίδωνος – Αδώνιδος, δεν πήραν καν είδηση ή δεν τους ενδιαφέρει ή ακόμα χειρότερα, “παρελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο”; Υπάρχει, έχει ζητηθεί ή εγκριθεί τέτοια άδεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας του κ. Χατζηδάκη ή και εδώ δεν ξέρουν τίποτα;
*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Υπομονή, μία και σήμερα έμεινε για το τριήμερο, που είμαι σίγουρος ότι θα…εορταστεί δεόντως, ειδικά στα ακριβά ξενοδοχεία βουνών τε και θαλασσών μας. Οι λοιποί, θα έχουμε όλο το χρόνο δικό μας, να… αφομοιώσουμε τις νέες αυξήσεις επιτοκίων και να φιλοσοφήσουμε τα της ζωής. Την καλημέρα μου!