Έντονη φημολογία αναπτύσσεται εσχάτως σχετικά με χρηματιστηριακό ενδιαφέρον της μετοχής της ΔΕΗ από ισχυρούς χρηματιστηριακούς παίκτες, funds και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους!

Μου λένε ότι, «μεγάλοι παίκτες» που είχαν παίξει χρηματιστηριακά την Alpha bank από το 0,40 στο 1,20 έχουν ξεκινήσει τις μεθοδικές και σταδιακές τοποθετήσεις τους στη μετοχή της ΔΕΗ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα!

Το συγκεκριμένο λόμπι των χρηματιστηριακών παικτών έρχεται να προστεθεί στο ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για τοποθέτηση μακροχρόνια στη ΔΕΗ αποκτώντας ποσοστό μέσα από την αγορά της τάξης του 10% τουλάχιστον.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το CVC επιδιώκει να αυξήσει τη συμμετοχή του από το 10% που κατείχε στο 20% των μετοχών, ενώ η κυβέρνηση αρνήθηκε να του πωλήσει μετοχές στα 8 ευρώ όπου είχε γίνει προ μηνών η σχετική πρόταση! Πάντως οι πληροφορίες λένε πως το CVC έχει ήδη ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του και ίσως πλέον κινείται γύρω στο 13%- 14% των μετοχών της ΔΕΗ!

Την ίδια ώρα, 2 μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες που έχουν ενασχόληση με τον χώρο της ενέργειας – και όχι μόνον- έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν το 10% των μετοχών της Δημόσιας Επιχείρησης, πιθανόν μέσα από placement ή μετά από νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο όπως ήδη φημολογείται, αγοράζουν μέσα από το ταμπλό επιλεκτικά!

Πάει και άλλο πίσω η Αττική οδός! Οι πιέσεις από Έλληνες και ξένους ο διαγωνισμός να μετατεθεί στο Β´ εξάμηνο 2023!

Οι ανοιχτές υποθέσεις στη χώρα μας, η έκβαση των οποίων είναι κρίσιμη και καθοριστική, αλλά και η αλλαγή περιβάλλοντος για τα ξένα funds τα περιθώρια απόδοσης των οποίων έχουν μικρύνει δραματικά!

Επειδή διαβάζω πολλά και διάφορα σχετικά με τον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, για τα πιθανά τιμήματα από Έλληνες και ξένους παίκτες, αλλά και για τη σύνδεση του τιμήματος με τα διόδια και τον τζίρο, πρέπει να σας πω ότι η υπόθεση αυτή δεν είναι καθόλου απλή, ούτε εύκολη!

Είναι προφανές πως επειδή η Αττική οδός αποτελεί και την «Χρυσοτόκο όρνιθα» των παραχωρήσεων, με απίστευτη ρευστότητα που καταγράφει καθημερινά για τον παραχωρησιούχο, χρήσιμη για εγγυητικές επιστολές, κολάτεραλ και κάλυψη πάσης φύσης ταμειακών αναγκών, είναι λογικό να ασκούνται προς το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την κεντρική εξουσία πολλές και διάφορες πιέσεις!

Ειδικά μάλιστα την ώρα τούτη που η συγκυρία είναι αρνητική, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας, αύξησης επιτοκίων που αυξάνουν το κόστος δανεισμού και μειώνουν τα περιθώρια κέρδους!

Η εποχή των ιλιγγιωδών ποσών που έδιναν τα funds για κάθε μορφής εξαγορές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς το αυξημένο κόστος δανεισμού κλείνει την κάνουλα και περιορίζει τη διαθέσιμη ρευστότητα, με τις αποδόσεις και τα περιθώρια των funds να μειώνονται με ότι τούτο συνεπάγεται!

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας υπάρχει πλήθος ανοικτών υποθέσεων, ασαφείς και αβέβαιες εξελίξεις σε μείζονος σημασίας ζητήματα και συμφωνίες, η έκβαση των οποίων θεωρείται καθοριστική και κρίσιμη!

Υπό το πρίσμα αυτό, η άποψη ότι η συγκυρία για την διαγωνιστική διαδικασία της Αττικής οδού δεν είναι η κατάλληλη ενισχύεται!

Και δείχνουν να κυριαρχούν οι τάσεις, ο σχετικός διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης να πάει και άλλο πίσω, μέχρις ότου το σκηνικό ξεκαθαρίσει και η συγκυρία είναι και πάλι κατάλληλη …

Δεν θα υπήρχε συμφωνία για την Τράπεζα Αττικής χωρίς την Ειρήνη Μαραγκουδάκη! Κομβικός και καθοριστικός ο ρόλος της εκπροσώπου της Ellington που υπήρξε σε ηλικία μόλις 33 ετών, η πρώτη Διευθύνουσα σύμβουλος πιστωτικού ιδρύματος!

Επειδή για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής πολλά λέγονται και γράφονται, τόσο για την επίτευξη της συμφωνίας, όσο και για τους βασικούς συντελεστές της και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ολοκλήρωση της, θα σας πω τι ακριβώς μου μετέφερε άριστα ενημερωμένη πηγή που γνωρίζει πολύ καλά και εκ των έσω, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις!

Καμμία συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, η εκρόσωπος του του αμερικανικού fund Ellington, στην οποία αποδίδεται η ισορροπία – και κατά συνέπεια η συμφωνία- που επήλθε τόσο με την ΤτΕ και το ΤΜΕΔΕ που συντάχθηκε απολύτως με τους Αμερικανούς, όσο και με τον «απρόβλεπτο παράγοντα» ΤΧΣ και τις ιδιότυπες εμμονές του με την υπόθεση! Χρειάστηκε λοιπόν η μαεστρία και το έμφυτο ταλέντο της Ειρήνης Μαραγκουδάκη, να διαχειρίζεται καυτές υποθέσεις και στο τέλος να τις φέρνει εις πέρας, προς όφελος του κοινού καλού αλλά και των συμφερόντων που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει!

Και στην προκειμένη περίπτωση ο «λευκός καπνός» μετά από μια σύνθετη διαπραγμάτευση όπου μεσολαβούσαν και προέκυπταν αστάθμητοι παράγοντες, πιστώνεται στην χαρισματική τραπεζίτισα την πρώτη Διευθύνουσα Σύμβουλο πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα και μάλιστα στην πολύ νεαρή ηλικία των 33 χρόνων!

Ασφαλώς υπήρξαν και άλλοι πολλοί η παρουσία των οποίων υπήρξε κρίσιμη και καθοριστική στην έκβαση της υπόθεσης. Και τούτο δεν υποτιμάται ούτε παραγνωρίζεται.

Ωστόσο οφείλουμε να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να αναδεικνύουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές σύνθετων και σημαντικών συμφωνιών, όπως στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε η ηχηρή και παρεμβατική παρουσία της Ειρήνης Μαραγκουδάκη!

Οι εφοπλιστές – διακινητές παράνομου και λαθραίου ρωσικού πετρελαίου «σπρώχνουν» τις διοικήσεις τους να διεκδικήσουν θέσεις σε ψηφοδέλτια Επικράτειας και την πολιτική σκηνή!

Μαθαίνω ότι οι εφοπλιστές που τελούν το κοινωνικό έργο της παράνομης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και λοιπών προϊόντων θησαυρίζονταν εις βάρος της κοινωνίας και του λαού που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του από την εκτίναξη της ακρίβειας, διεκδικούν θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και την ενεργό πολιτική σκηνή ευρύτερα και ειδικότερα.

Βλέπετε, εμφανίζουν λόγω των ειδικών συνθηκών και ενόψει των μέτρων της ΕΕ για αυστηρές κυρώσεις στη μεταφορά παράνομου και λαθραίου πετρελαίου από τα ρωσικά λιμάνια, μια ανάγκη πολιτικής κάλυψης με ταυτόχρονη συμμετοχή στην Εξουσία!

Για το λόγο αυτό φέρονται να «σπρώχνουν» μέλη των θεσμικών φορέων τους να αναλάβουν πολιτική δράση, να εκφέρουν σαφή πολιτικό λόγο και στο τέλος της ημέρας να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, κατά προτίμηση Επικράτειας και ει δυνατόν σε θέση εκλόγιμη! Παράλληλα φέρονται να πιέζουν τους αρχηγούς των κομμάτων προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μέχρι και στενά συγγενικά τους πρόσωπα στην προσπάθεια να τους επηρεάσουν σχετικά…

Γιατί η αλήθεια είναι πως δυστυχώς ο Πούτιν δεν μπορεί ακόμη να τους εντάξει στη Ρωσική Δούμα! Υπομονή, σιγά – σιγά θα γίνει κι αυτό …

Ο «γάτος» προνομιακός βιομήχανος των τραπεζών που χωρίς φράγκο έχτισε αυτοκρατορίες, αποδεικνύεται «γάτος με πέταλα» και στην ερωτική ζωή, όπου «παίζει» ταυτοχρόνως 3 γοητευτικές κυρίες!

Ο κατά τεκμήριο ικανός επιχειρηματίας – μάνατζερ, καταφέρνει και διαχειρίζεται τρεις σέξι ημιεπώνυμες 50άρες, της τηλεοπτικής και όχι μόνο ζωής, ενώ τα Σ/Κ …ψάχνει την αγορά ακινήτων, πχ Costa Navarino!

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο προνομιακός βιομήχανος των τραπεζών, εκτός από «γάτος με πέταλα» στην επιχειρηματική ζωή όπου χωρίς φράγκο στην κυριολεξία έχτισε αυτοκρατορίες που τις μοσχοπούλησε, (νάναι καλά οι φίλοι του οι τραπεζίτες) αποδεικνύεται και «γάτος» στην ερωτική ζωή, όπου όπως μαθαίνω εσχάτως «παίζει μεγάλη μπάλα»!

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ώριμες αλλά γοητευτικές και σέξι κυρίες, της τηλεόρασης και της κοινωνικής – επιχειρηματικής ζωής, πάνω κάτω στα 50 έτη έκαστη, φέρεται να περιτριγυρίζει και να διαχειρίζεται με μαεστρία ο κατά τεκμήριο ικανός επιχειρηματίας – μάνατζερ, μετά τον φημολογούμενο χωρισμό του με την ιδιαιτέρα γραμματέα του!

Κοιτάξτε, αυτό τον καιρό της μόδας είναι οι 50άρες plus, βλέπε Βανδή, Κοκκίνου, Θεοδωρίδου, Μενεγάκη που απασχολούν την δημοσιότητα με τις εμφανίσεις και τους έρωτες τους. Οπότε ο βιομήχανος – μάνατζερ αυτό το target group χτυπάει, με επιτυχία! Ιδίως όσον αφορά τις ημιεπώνυμες!

Και πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις, όλο για την αγορά σπιτιών και οικοπέδων πετάγεται τα Σαββατοκύριακα, παρέα με πρόσωπα που θα του πουν τη γνώμη τους για την επένδυση στο Real Estate.

Και ενώ υποτίθεται πως είναι στη …Χαλκίδα για αγορά ακινήτου, την ίδια στιγμή εμφανίζεται στο Costa Navarino με άλλη παρέα!

Τι να πω; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Ο άνθρωπος είναι «παίκτης», οπότε αναιρώ όσα έχω γράψει και του βγάζω το καπέλο.

Μην σας πω ότι θα επιδιώξω κιόλας να γίνουμε φίλοι…

Εραστής, χωρίς την αβάντα τραπεζών και τραπεζιτών! Μπράβο και πάλι μπράβο!

Δύο είναι τα προβεβλημένα πρόσωπα των καιρών: Ν. Δένδιας και Μ. Βορίδης

Δεν ξέρω εάν το έχετε παρατηρήσει ή όχι, όμως δύο είναι τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα των καιρών: ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης!

Πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις, μόνιμα σε δηλώσεις στην τηλεόραση βρίσκονται, σε ραδιόφωνα ή στο Ίντερνετ.

Ταυτόχρονα δίνουν το «παρών» σε εκδηλώσεις, μυστήρια, πάσης φύσης δημόσιες συναθροίσεις!

Θα μου πείτε: Μα αυτό κάνουν κι οι άλλοι! Ο Άδωνις για παράδειγμα! Ναι θα συμφωνήσω.

Ωστόσο οι εν λόγω δύο, Δένδιας και Βορίδης είναι πιο στοχευμένοι στις επιλογές τους, οι οποίες δεν είναι τυχαίες, ούτε ο λόγος τον οποίο διατυπώνουν!

Αυτά προς το παρόν… Και τα περί 10 μονάδων διάφορα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ακούω βερεσέ …

Με ποιον επώνυμο πολιτικό παράγοντα «τα έχει βάλει» κορυφαίος fund manager και επικεφαλής στην Ελλάδα μεγάλης επενδυτικής τράπεζας και γιατί; Μήπως γιατί τον «έκοψε» από τις δουλειές μεγάλου ομίλου;

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ότι δύο μεγαλοπαράγοντες, ένας της πολιτικής και όχι μόνο σκηνής του τόπου και ένας κορυφαίος διαχειριστής ξένου οίκου, επικεφαλής στην Ελλάδα μεγάλης επενδυτικής τράπεζας που σάρωνε όλες τις δουλειές, δημόσιες και ιδιωτικές, δεν διάγουν τις καλύτερες πλέον σχέσεις μεταξύ τους!

Ο περιβόητος fund manager, που τον τελευταίο καιρό είναι στην απέξω από το κεντρικό σύστημα, «τα έχει βάλει» με τον πολιτικό παράγοντα, για λόγους αδιευκρίνιστους, αν και κάποιοι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι το αντικείμενο της ψύχρανσης των μεταξύ τους σχέσεων έχει να κάνει με τις δουλειές του Ομίλου, από όπου ο διαχειριστής της ξένης τράπεζας φέρεται να «κόπηκε»! Λέτε;

Διαβάστε ακόμη: