Για να ξέρετε, ο Κώστας Καραμανλής ή Βούδας της Ραφήνας είναι έξαλλος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλο το κυβερνητικό σύστημα που τον άδειασε και του επιτέθηκε με κάθε τρόπο μετά τις περίφημες δηλώσεις του στα Ανώγεια της Κρήτης! Κύκλοι πολύ κοντά στον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό της χώρας λένε εμφατικά και κατηγορηματικά ότι την δεύτερη φορά που ο Κυριάκος θα τον αδειάσει ξανά, ο Κωστάκης δεν θα του την χαρίσει …

50.000 ευρώ το κόστος κατασκευής υπερπολυτελούς διαμερίσματος στο συγκρότημα του Χίλτον που απέκτησε πρόσφατα νέος εφοπλιστής, με μπλεξίματα στην Νέα Υόρκη!

Πρόκειται για κατοικία άνω των 300 τμ που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου από τον 9ο έως 12ο όροφο πωλούνται διαμερίσματα τα οποία παρουσιάζουν απίστευτη ζήτηση!

Μου λένε ότι σχετικά νέος εφοπλιστής, με αδυναμία στα γρήγορα αυτοκίνητα αλλά και σοβαρές επιχειρηματικές περιπέτειες υπερατλαντικά, ειδικότερα στη Νέα Υόρκη όπου φέρεται να τα έχει κάνει μαντάρα και οι τοπικές Αρχές να τον ελέγχουν εξονυχιστικά, απέκτησε προσφάτως διαμέρισμα άνω των 300 τμ στο Hilton, ένα apartment μοναδικό όπως μου λένε, σε προβεβλημένο και προνομιακό σημείο του νέου real estate project (και ειδικότερα στον τελευταίο όροφο) που κατασκευάζεται από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου!

Η είδηση ωστόσο δεν είναι αυτή αλλά άλλη: με βάση τις εντολές που έδωσε ο εφοπλιστής για την διαμόρφωση του διαμερίσματος στον τελευταίο όροφο του Χίλτον, συνυπολογίζοντας τα οικοδομικά υλικά, τις πρώτες ύλες και ότι πιο πολυτελές θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατασκευή, το κόστος θα ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!!!

Αυτά να βλέπουν οι μεσάζοντες του Ελληνικού και του Πύργου κατοικιών και ο Αθανασίου για να παίρνουν ιδέες για τους πελάτες τους…

Στο κάδρο το 71% του ΟΛΘ από τον Τζων Καλαφάτη! Το 30% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Open αντί του ποσού του 1 ευρώ (!!!) αποκτά ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός από τον Σαββίδη!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι το …deal έκλεισε και ο Τζων Καλαφάτης, ο Ελληνοαμερικανός παραγωγός ταινιών που διαθέτει ιδιόκτητα studio στην Νέα Υόρκη αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, θα αποκτήσει το 30% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Open από τον Ιβάν Σαββίδη αντί του ποσού του 1 ευρώ!!!

Η συμβολική αυτή κίνηση γίνεται όπως μαθαίνω στα πλαίσια της καλής διάθεσης που επιδεικνύει ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας προς τον Αμερικανικό παράγοντα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελληνική κυβέρνηση, που εδώ και καιρό πιέζεται από τις Υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά, δεν θα του επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται για τους Ρώσους ολιγάρχες!

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για το 71% του ΟΛΘ, πάλι μεταξύ Σαββίδη και Καλαφάτη, ωστόσο στην περίπτωση αυτή το τίμημα θα είναι πραγματικό και όχι εικονικό ή συμβολικό καθώς το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οπότε λογικά θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή όσον αφορά στις αποτιμήσεις!

Η υπόθεση εξαγοράς του ΟΛΘ από τον Ελληνοαμερικανό προχωρά με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και με την βεβαιότητα ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ως συνήθως θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των μετοχών του ΟΛΘ από τον ομογενή παραγωγό…

Κουίζ 1

Ποιος μεγαλοδημοσιογράφος – παράγων του τόπου και των υπερατλαντικών δυνάμεων και υπηρεσιών που το παίζει κολλητός του Κούλη, έχει ανοίξει παρτίδες με τον Δένδια; Κοινώς το παίζει σε «διπλό ταμπλό»!

Κουίζ 2

Ποιοι είναι την ώρα τούτη οι 2 κολλητοί μεγαλοεπιχειρηματίες του Αλέξη Τσίπρα, που για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι, ποτέ δεν τον πούλησαν και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν, προς τιμήν τους! Για να σας βοηθήσω, το επίθετο και των δύο αρχίζει από το ίδιο γράμμα της αλφαβήτου!

Ο Γιάννης Ματζουράνης Υπ. Δικαιοσύνης σε κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ!

Για να ξέρετε, αν για οποιονδήποτε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία, μέσα από κυβέρνηση συνεργασίας ή προοδευτικό μέτωπο, τότε θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανόν ο Γιάννης Ματζουράνης να αναλάβει Υπουργός Δικαιοσύνης!

Η Δομική, ο Κούτρας και οι Εβραίοι

*** Οι συζητήσεις των τριών πλευρών βρίσκονται σε καταληκτικό σημείο και αν κάτι απρόοπτο δεν υπάρξει, τότε σύντομα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο λόγος, φυσικά, για το deal που ψήνεται στις κατασκευές, το οποίο σας αποκάλυψα προχθές Τετάρτη, με τα τρία μέρη να αποτελούνται από την εισηγμένη κατασκευαστική Δομική Κρήτης, τον παλιό παράγοντα του κλάδου Δημήτρη Κούτρα και τους νέους συνεταίρους του, ένα εβραϊκό σχήμα, με διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και τα έργα.

*** Σήμερα, σας αποκαλύπτω και τα ποσοστά, τα οποία, εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και υπάρξει επίσημη συμφωνία, θα κατέχουν στο νέο σχήμα οι νέοι και οι παλαιοί μέτοχοι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που συνέλεξα, ο Κούτρας θα έχει το 25% και οι Εβραίοι συνέταιροί του το 33,6%, ενώ ο Γιώργος Συνατσάκης, θα διακρατήσει ένα ποσοστό 10% περίπου που κατέχει μέσω θυγατρικής του εταιρείας Διαχείριση Ακινήτων (ΔΙΑΣ).

*** Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει το νέο σχήμα, εφόσον όλα εξελιχθούν χωρίς προσκόμματα, η νέα Δομική (τουλάχιστον για ένα διάστημα θα κρατηθεί το όνομα, ίσως και σε μόνιμη βάση) θα διεκδικήσει όχι μόνο τοπικά έργα στην Κρήτη και εργολαβίες στο μεγαλύτερο έργο του νησιού, τον ΒΟΑΚ, αλλά θα επιδιώξει μέσω συνεργασιών να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα

*** Επειδή, όμως, οι επιδιώξεις αυτές, για να είναι υλοποιήσιμες, απαιτούν και ικανά κεφάλαια, είναι πολύ πιθανό σε ευθετότερο χρόνο να πραγματοποιηθεί και γενναία αύξηση, με πιθανές νέες συμμετοχές. Μένει βεβαίως, να υλοποιηθεί το πρώτο βήμα, ήτοι η οριστική συμφωνία επενδυτών και τωρινού μεγαλομετόχου, του κ. Συνατσάκη, που κατέχει το 58,631% των μετοχών της εισηγμένης τεχνικής εταιρείας.

*** Χθες, πάντως, η μετοχή πραγματοποίησε αυξημένο όγκο συναλλαγών 89.880 μετοχών και έκλεισε στα 0,734 του ευρώ, με άνοδο 10,88%. Μένει να φανεί η περαιτέρω συμπεριφορά της, η οποία ευλόγως θα συναρτάται και από την πρόοδο των σχετικών συνομιλιών των τριών μερών

Συγχωνεύονται EUROXX και Εθνική Χρηματιστηριακή;

*** Άλλο ένα deal φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά αυτές τις ημέρες και αφορά στις συνομιλίες μεταξύ δύο χρηματιστηριακών εταιρειών. Κατά τις πληροφορίες, που δεν κατέστει δυνατόν να διασταυρωθούν, οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της εισηγμένης EUROXX και της Εθνικής Χρηματιστηριακής, με στόχο την συγχώνευση τους.

*** Δεν είναι κακό να ισχυροποιούνται και οι χρηματιστηριακές εταιρείες, ειδικά τέτοιες εποχές που οι τζίροι έχουν πέσει στα τάρταρα και οι μεγάλες δουλειές είναι για λίγους και ισχυρούς και όχι για μικρότερες δυνάμεις – και λαβωμένες με βαριά τραύματα, θα προσέθετα, από μεγάλα φέσια άλλων εισηγμένων με τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, που τάραξαν την αγορά τα τελευταία χρόνια.

Περί δημοσίων προτάσεων

*** Επειδή έχουμε ήδη αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις και, δυστυχώς, προβλέπω να έχουμε και άλλες σχετικά σύντομα, έθεσα το ερώτημα σε παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς: Συμφέρουν οι δημόσιες προτάσεις και ποιες εταιρείες έχουν τα…προσόντα για μία τέτοια εξέλιξη;

*** Όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε ο συνομιλητής μου, αλλά ήταν σχεδόν…προετοιμασμένος, καθώς και από το δικό του γραφείο περνούν αρκετοί μέτοχοι εισηγμένων, που έχουν στην κατοχή τους (ακόμα), αλλά και διάφοροι…”γαμπροί”. Άλλοι σοβαροί, άλλοι που πιστεύουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν οχήματα, κελύφη ή σφραγίδες κατά τη χρηματιστηριακή αργκό.

*** Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι η αγορά είναι τόσο ανοιχτή (και ρηχή, βεβαίως, βεβαίως), που ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις, με μετόχους που κατέχουν μεγάλα ποσοστά (συνήθως άνω του 50% είτε μεμονωμένα είτε αθροιστικά) “δεν λένε όχι σε καμία πρόταση, αρκεί να υπάρχει μετρητό και μία καλή προσφορά”, όπως κατέγραψε την σημερινή εικόνα ο χρηματιστηριακός παράγων.

*** Μου ξεκαθάρισε, πάντως, ότι έχουμε…διαβαθμίσεις, καθώς υπάρχουν οι υποχρεωτικές δημόσιες προσφορές και οι…επιδιωκόμενες! Οι οποίες, με τους κατάλληλους χειρισμούς και την ανάλογη μόχλευση, γίνονται στη συνεχεια υποχρεωτικές από τη νομοθεσία. Και ότι υπάρχουν πλέον “εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, που έχουν ικανό αριθμό ενδιαφερομένων και από τις δύο πλευρές του ποταμού”. Μάλιστα, πόσο πιο σαφής να γίνει ο άνθρωπος…

Η NAMCO του θρυλικού Pony, θέλει να κατασκευάσει και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

*** Μία ομάδα επιχειρηματιών και παλαιών κατασκευαστών αυτοκινήτων – ναι, έχουμε και τέτοιους ακόμα στη χώρα μας – “έπιασαν δουλειά” και θέλουν να “στήσουν”, σε νέες σύγχρονες βάσεις, τη βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων στη χώρα μας. Πρόκειται για μία συνεργασία με την εταιρία NAMCO που παρήγαγε σε παλαιότερα χρόνια το θρυλικό Pony. Στόχος: η παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Θεσσαλονίκη, από μια λοιπόν εταιρία που έχει ήδη παρελθόν στην παραγωγή οχημάτων. Ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά … συναρπαστικό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι μετέχουν στο νέο αυτό project

*** Στο εγχείρημα εμπλέκεται και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, έχοντας δίπλα του τον πολύπειρο Κοντογούρη, που παρά τον πολεμο που του γινεται χρόνια, αυτός επιμένει στο χώρο της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αν οι τωρινοί μετέχοντες έχουν και γερά πορτοφόλια ή αν βρουν πρόθυμους χρηματοδότες συν τω χρόνω και όσο προχωράει η παραγωγή, η ιστορία αυτή μπορεί να προχωρήσει. Αρκεί να μην την πολεμήσουν πάλι, ποιοι άλλοι, οι εισαγωγείς

*** Γυρνώντας πίσω τον χρόνο θυμίζω ότι κάποτε η Ελλάδα είχε παρουσία στην κατασκευή, παραγωγή ή και συναρμολόγηση αυτοκινήτων και όχι μόνον Ι.Χ., αλλά και βαρύτερων οχημάτων. Στον Βόλο κατασκευάζονταν τα Nissan sunny, επίσης τα λεωφορεία Volvo από την εταιρεία Αφοί Σαρακάκη, αλλά και τα λεωφορεία Mercedes.

 

Διαβάστε ακόμη: