Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για τη διαχείριση της σύνθετης εξίσωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα γιατί είχε προηγηθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico που εμφανίζει τη χώρα μας ως αφρικανική Μπανανία.
Μάλιστα περιέγραψε με λεπτομέρειες τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν στελέχη του αμαρτωλού οργανισμού για να εμποδίσουν την έρευνα που διέταξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς και την καταδρομική επιχείρηση με τη βοήθεια αστυνομικών στο σπίτι ενός μέλους της διοίκησης του οργανισμού.
Ο διεθνής ιστότοπος αναφέρθηκε επίσης στις απειλές που εκτόξευσε ο διοικητής του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά της αρμόδιας Ευρωπαίας εισαγγελέως.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών.
Κυρίαρχη ήταν η εκτίμηση ότι η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά και επικοινωνιακά το σκάνδαλο και δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου επικρατεί οργή για έναν πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι έστησε την απάτη με τις παράνομες επιδοτήσεις.
Με δεδομένο ότι ο εν λόγω πρώην υπουργός βαρύνεται και με άλλες κίτρινες κάρτες, δεν αποκλείεται ακόμη και να θυσιαστεί σε περίπτωση που το σκάνδαλο πάρει έκταση.
Του την πέφτει και ο… Γαβριήλ
Επίθεση από στελέχη της Νέας Αριστεράς δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Τον κατηγορούν για ατολμία να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασώσει ό,τι απέμεινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα νέο φορέα που θα χωράνε όλοι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, γνωστός για τις σχέσεις του με τον στοιχηματζή που χρηματοδοτεί ένα ινστιτούτο.
Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να απαντήσει σε όσα του καταλογίζουν, αλλά με τον Γαβριήλ θα ξεκαθαρίσει σύντομα τους λογαριασμούς.
Θετική ατζέντα και στις περιοδείες
Συνεχίζει τις περιοδείες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο θα πάει στη Βρετανία και στη συνέχεια θα εγκαινιάσει τη νέα μονάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής που εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να συνδυάζει τις περιοδείες με εγκαίνια έργων δημόσιων ή ιδιωτικών. Εφαρμόζει πιστά το δόγμα της θετικής ατζέντας και, απ’ ότι φαίνεται από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η τακτική αυτή αποδίδει, αφού τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται πάνω από το 30%.
Πληρώνουμε την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας
Τελικά η Κομισιόν αποφάσισε να εντάξει την Τουρκία στο κοινό αμυντικό πρόγραμμα.
Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε και την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.
Άλλωστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική και εξαγωγική Αμυντική Βιομηχανία, την ώρα που στην Ελλάδα κινδυνεύουν με λουκέτο και οι δύο κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπογράψει συμβάσεις για την αγορά χιλιάδων drones από την Τουρκία.
Οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες διεκδικούν συμβάσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων, αποκτώντας κυρίαρχη θέση στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα.
Έχει ζήτηση το ΠΑΣΟΚ
Παρά τη δημοσκοπική στασιμότητα σε ποσοστά της τάξεως του 12% με 13%, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει ζήτηση.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο δίαυλος επικοινωνίας που έχουν ανοίξει με τη Χαριλάου Τρικούπη ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δύο από το κόμμα Κασσελάκη.
Δεν γνωρίζω αν τελικά ολοκληρωθούν οι μεταγραφές, αλλά η κινητικότητα θα συνεχιστεί, γιατί υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
«Γαλάζιοι» ψίθυροι, μουρμούρες και υπογραφές για τον Κώστα Καραμανλή και την προανακριτική
Θα μπορούσε η μικρή «γαλάζια» ιστορία να είχε τίτλο ψίθυροι, μουρμούρες και… υπογραφές με το σταγονόμετρο. Μπορεί η Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ να έσπευσε να μαζέψει υπογραφές για την πρόταση Προανακριτικής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά φαίνεται πως δεν το πήραν όλοι το ίδιο… ζεστά. Όχι γιατί δεν ήθελαν -τουλάχιστον όχι όλοι- αλλά γιατί ένιωθαν πως η «πρόσκληση» ήταν κάπως επιλεκτική.
Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες στους διαδρόμους της Βουλής, μόνο οι «εκλεκτοί» των επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κλήθηκαν να βάλουν την υπογραφή τους, αφήνοντας τους υπόλοιπους της «γαλάζιας» ΚΟ να αναρωτιούνται: «Γιατί όχι κι εμείς;». Κάποιοι μάλιστα, όπως ακουγόταν γύρω από το Περιστυλιο, φέρεται να πρότειναν να υπογράψουν όλοι, προκειμένου -όπως έλεγαν- να είναι πιο ισχυρό το μήνυμα.
Πληροφορίες λένε, πάντως, πως δεν ήταν μόνο οι υπογραφές ένα από τα σημεία προβληματισμού. Υπήρξαν και άλλοι –προβληματισμοί και πάλι– σχετικά με το νομικό υπόβαθρο της πρότασης που κατέθεσε η ΝΔ. Υπήρξε, όπως ακούστηκε στους διαδρόμους έξω από την Ολομέλεια, «γαλάζιος» βουλευτής που φέρεται να ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι «φωνές» των συγγενών των θυμάτων, ενώ άλλος -σε εντελώς άλλη κατεύθυνση- υποστήριζε πως δεν υπάρχει καν κατηγορία που να στέκει εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Με αυτά και εκείνα, πάντως, οι υπογραφές στη «γαλάζια» πρόταση μπήκαν –ούτε μία παραπάνω από τις 30 που απαιτεί ο Κανονισμός για την κατάθεση του αιτήματος. Το περίεργο; Στις επιτροπές μετέχουν σχεδόν 40 βουλευτές της ΝΔ. Κάποιοι δεν κλήθηκαν ποτέ, όπως ακουγόταν στο Περιστύλιο, ενώ άλλοι ήταν σε αποστολές εκτός Αθηνών.
Αμηχανία στο Μαξίμου για την κόντρα Κυρανάκη – ταξί – Θα τραβήξει κι άλλο το σχοινί ο ανεξέλεγκτος Κωνσταντίνος Κυρανάκης ή θα κάνει πίσω;
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς τελικά θα καταλήξει η κόντρα ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τα ταξί, με κυρίαρχο αίτημα φυσικά αυτό της εισόδου στις λεωφορειολωρίδες.
Θα κάνει πίσω ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ή θα επιμείνει στη στάση του – που είναι τελείως αντίθετη με ό,τι είχε συμφωνηθεί επί Βασίλη Οικονόμου (ο οποίος ήλεγχε το σύστημα και είχε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία);
Διότι ο ΣΑΤΑ, όπως ξεκαθάρισε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, δεν πρόκειται. Πόσω μάλλον όταν τα 20-30 αιτήματα τους για συνάντηση έχουν πάει στο καλάθι των αχρήστων;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην κυβέρνηση αισθάνονται αμήχανα με όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί και σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει ο ΣΑΤΑ καθώς τα ταξί ενίοτε λειτουργούν ως μέσο εκλογικού επηρεασμού.
Κάποια τηλεφωνήματα από την Ηρώδου Αττικού προς τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη έχουν ήδη γίνει, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο έντονα ήταν.