Μαθαίνω ότι sold out έγινε στις υπερπολυτελείς βίλες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino στη Μεσσηνία, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας από Έλληνες και ξένους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οδήγησε στην πώληση – από τα σχέδια- όλων ανεξαιρέτως των κατοικιών από τις πιο ακριβές των 8-10 εκατ. ευρώ έκαστη, έως τις πιο φθηνές!

Την ώρα τούτη μάλιστα κρατείται σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό για ανέγερση νέου συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών παραπλεύρως του Costa Navarino αλλά και εντός της έκτασης των νέων ξενοδοχείων που εγείρονται στον κόλπο του Ναυαρίνου!

Το sold out στο Costa Navarino όπου αγόρασαν κατοικίες πολλοί επώνυμοι της διεθνούς σκηνής, από τους αδερφούς Αντετοκούνμπο που απέκτησαν 2 κατοικίες έως και τον general manager της Μπάγερν Μονάχου, έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες επιτυχίες του real estate σε εμβληματικά projects όπως αυτό της Lamda Development στο Ελληνικό και των Αράβων στον Αστέρα Βουλιαγμένης!

Και αδιαμφισβήτητα έχει μεγάλη σημασία ότι στην περίπτωση του Costa Navarino δεν «έδρασαν» μεσίτες ή διαμεσολαβητές, όπως στο Ελληνικό για παράδειγμα, με αποτέλεσμα ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος να γλυτώσει τις σχετικές προμήθειες, που δεν είναι και λίγες, αντιθέτως…

Προφανώς ο …κοντός, είναι και γάτος…

Πάντως, η ουσία είναι, για να ξέρετε, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες των κατοικιών στο Costa Navarino καταγράφουν ήδη υπεραξίες άνω του 50% καθώς η υπερβάλλουσα ζήτηση από το εξωτερικό έχει εκτινάξει τις τιμές, με αποτέλεσμα σήμερα μια κατοικία που είχε αγοραστεί για παράδειγμα στο 1,2 εκατ. ευρώ να πωλείται την ώρα τούτη τουλάχιστον 1,8 εκατ. ευρώ!!!

Sold out στα top διαμερίσματα και σουίτες του Χίλτον με τιμές από 22.000 ευρώ το τ.μ.!

Μετά από το sold out στο Marina Tower (εκτός των τελευταίων ορόφων!!!), αλλά και τις βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης (ο εφοπλιστής Διαμαντίδης τις 11 και η Μαριάνα Λάτση τις 2) καθώς και τις luxury μονοκατοικίες πάνω στο νερό στο Ελληνικό (8 απέκτησε ο Σπύρος Λάτσης), εντυπωσιακό ενδιαφέρον έχει προκύψει για τις σουίτες και τα διαμερίσματα στο συγκρότημα του ξενοδοχείου Χίλτον (που την ώρα τούτη ανακαινίζεται και θα είναι έτοιμο το 2025), από μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ζήτηση για απόκτηση προνομιακών διαμερισμάτων και υπερπολυτελών σουιτών είναι την ώρα τούτη υπερβάλλουσα και θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί και εφοπλιστικοί παράγοντες έχουν δείξει ενδιαφέρον, υπογράφοντας τα σχετικά προσύμφωνα σε τιμές που ξεκινούν από 15.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνουν μέχρι και τις 22.000 ευρώ το τ.μ.!!!

Οι ίδιες πηγές μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι την ώρα τούτη, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας , πληθωρισμού και αύξησης των επιτοκίων «έχουν κλείσει» τα top διαμερίσματα από μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής, εμπορικής και εφοπλιστικής ζωής της χώρας, χωρίς – σημειώνεται- την διαμεσολάβηση κάθε λογής μεσιτών ή άλλων νταραβεριτζήδων της «καλής κοινωνίας», ενδιάμεσους δηλαδή, από αυτούς που ήδη ψάχνουν οι αρμόδιες Αρχές για ξέπλυμα χρήματος, μετά από σχετικές ανώνυμες καταγγελίες!

Το Sani στη Χαλκιδική πουλάει σε Oaktree και Goldman Sachs ο Ανδρ. Ανδρεάδης!

Ραγδαίες εξελίξεις κυοφορούνται στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani και Ikos resort που έχει στην ιδιοκτησία του ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και την Ισπανία. Και στον οποίο μέτοχοι είναι τα αδέρφια Ανδρεάδη, Ανδρέας (που είναι ο CEO του ομίλου και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ) και Σταύρος καθώς και οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι Oaktree και Goldman Sachs καθώς και η Hermes GPE και κάποιοι άλλοι ιδιώτες μέτοχοι του εξωτερικού.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Ανδρεάδης (και πιθανόν ο Σταύρος) βρίσκεται σε φάση τελικών διαπραγματεύσεων για να πωλήσει στους συνεταίρους του τις μετοχές που κατέχει στον ξενοδοχειακό όμιλο (ο οποίος συνενώθηκε το 2016), αποχωρώντας από το επιχειρηματικό σχήμα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό και η αγοραπωλησία πραγματοποιείται ενόψει των μεγάλων προσδοκιών για την τουριστική κίνηση του 2022, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και αυτήν του 2019 και τα προ πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας νέα ιστορικά ρεκόρ!

Σε απλά λόγια ο Ανδρέας Ανδρεάδης, βαθύς γνώστης του χώρου και απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας, προβαίνει σε μια ιστορική πώληση των φιλέτων της Χαλκιδικής και όχι μόνο, κρατώντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια τουριστική μονάδα για τον ίδιο στην Χαλκιδική!

Και 11ο οικόπεδο στον Αστέρα αγόρασε ο Δ. Διαμαντίδης, αντί 80 εκατ!!!

Ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης θεωρείται – και είναι- ο αυτοκράτορας του Real Estate στην παραλιακή, καθώς έχει ήδη αγοράσει 10 οικόπεδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης αντί τιμής που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ φιλοδοξεί να χτίσει σε αυτά 6 υπερπολυτελείς βίλες εκτινάσσοντας στα ύψη τόσο το κόστος, όσο και την περιουσία του!

Ήδη μάλιστα οι εργασίες ανέγερσης της πρώτης εκ των 6 υπερπολυτελών κατοικιών έχει ξεκινήσει, την ώρα που ακόμη εκκρεμούν κάποια ζητήματα πολεοδομικά στον χώρο όπου κάποτε δέσποζε το περίφημο «Αφροδίτη», καθώς και ζητήματα αρχαιολογικά στην ευρύτερη περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης!

Όπου όπως εκ των υστέρων προκύπτει, αγόρασαν οι Άραβες αντί πινακίου φακής, στην ουσία τσάμπα με δάνεια της Εθνικής τράπεζας και σήμερα μοσχοπουλάνε, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες, τον εθνικό πλούτο!

Επί του προκειμένου τώρα, ο ιδιόρρυθμος πλην όμως βαθύπλουτος επενδυτής, που έχει κυριαρχήσει σε επίπεδα real estate στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συνεχίζει τις αγορές του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συμφώνησε να αποκτήσει ένα ακόμη προνομιακό οικόπεδο στον Αστέρα, ένα φιλέτο μπροστά στη θάλασσα, το 11ο στη σειρά!!!

Το ύψος της αγοράς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Λέγεται ωστόσο ότι οι Άραβες του Αστέρα ανέβασαν τις τιμές, μετά την έκρηξη που παρατηρείται στην παραλιακή και τη Νότια Αθήνα με αφορμή και τις βίλες και τα διαμερίσματα στο Ελληνικό!

Και από 40 εκατ. ευρώ, εικάζεται ότι η τιμή του οικοπέδου ίσως και να έχει διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ το καθένα, που πουλήθηκαν στον Δ. Διαμαντίδη τα 10 προηγούμενα!

Όπως αντιλαμβάνεστε τα υπερκέρδη από την ναυτιλία διεθνώς μετατρέπονται σε αξίες γης στη χώρα μας, εκτινάσσοντας ακόμη περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και τις τιμές!

Στον Σπύρο Λάτση οι 8 βίλες «πάνω στο νερό» του Ελληνικού!

Ο Έλληνας μεγιστάνας και μεγαλομέτοχος της Lamda Development Σπύρος Λάτσης, είναι ο πρώτος επενδυτής στο project – βίλες πάνω στη θάλασσα του Ελληνικού, αποκτώντας όλη την πρώτη σειρά που αποτελείται από 8 υπερπολυτελείς κατοικίες που ακουμπάνε πάνω στο κύμα!!!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο μεγαλοτραπεζίτης – και όχι μόνο- σε μια έμπρακτη κίνηση υποστήριξης του επενδυτικού πλάνου, αλλά και διαβλέποντας μια τεράστια ευκαιρία μέσα από την απόκτηση ακινήτων – φιλέτων στο Ελληνικό, «έκλεισε» όλη την πρώτη σειρά 8 μονοκατοικιών πάνω στο κύμα, τις οποίες προορίζει 3 για την οικογένεια του, μία για την αδερφή του Μαργαρίτα Λάτση και 4 για στενούς προσωπικούς του φίλους και συνεργάτες!

Θυμίζεται ότι με βάση το project της Lamda πωλούνται 27 οικόπεδα σε προνομιακή θέση πάνω στη θάλασσα όπου και θα ανεγερθούν υπερπολυτελείς κατοικίες, τις οποίες δεν θα παραδώσει με το κλειδί στο χέρι η Lamda, αλλά ο κάθε ιδιοκτήτης μόνος του με επιλογή δικής του κατασκευαστικής εταιρείας, με μόνη δέσμευση να επιλέξει ανάμεσα σε 3 αρχιτεκτονικά σχέδια μεγάλων γραφείων, δυο ελληνικών και ενός αμερικανικού από την Καλιφόρνια!

Οι 27 βίλες εκτείνονται σε τρεις σειρές, με τις πρώτες 8 πάνω στο κύμα, τις 10 βίλες ακριβώς πίσω από τις πρώτες και ανάμεσα στις εσοχές ούτως ώστε να έχουν άπλετη θέα και τις άλλες 9 στην τρίτη σειρά!

Πάντως, για να είμαστε σαφείς, ακόμη το πλαίσιο πώλησης μεμονωμένων οικοπέδων σε ιδιώτες δεν έχει καθοριστεί επαρκώς, υπάρχουν κενά ως προς τον νόμο και τις διατάξεις, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί οριστικά προσεχώς!