Είχαμε αποκαλύψει προ 2 -3 εβδομάδων ότι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους του «εξαφανισμένου» Ιβάν Σαββίδη για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Χθες το οικονομικό σάιτ Newmoney δημοσιοποίησε την ταυτότητα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάματος και έχει εγκαταστήσει στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Βόρεια Ελλάδα!

Πράγματι ο Τζων Καλαφάτης είναι ο Ελληνοαμερικανός υποψήφιος επενδυτής για το Open, ο οποίος φέρεται να έχει αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και όχι μόνο!

Καθώς ακούγεται με έμφαση ότι ο Τζων Καλαφάτης, παραγωγός (producer) στη Νέα Υόρκη με στούντιο εγκατεστημένο δικό του, ενδιαφέρεται να αποκτήσει πακέτο Open, ΟΛΘ και Μακεδονία Παλλάς!

Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και τελούν υπό την έγκριση των Αμερικανικών Αρχών οι οποίες ως γνωστόν εξαρχής είχαν εκφράσει την αντίθεση του με την απόκτηση από τον Ιβάν Σαββίδη, τόσο του τηλεοπτικού σταθμού Open μέσα από το οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να ασκήσει φιλορωσική προπαγάνδα, όσο και (κυρίως για αυτό) για την απόκτηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης, μία από τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας!

Ιδίως μάλιστα από τη στιγμή που ο Ρώσος Ιβάν Σαββίδης, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή και εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, φιλοδοξούσε να αποκτήσει τον έλεγχο και του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, δια μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργείται σήμερα και εντός της ημέρας θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων κοινοπρακτικών σχημάτων!

Για τον ΟΛΘ πάντως, πέραν του Τζων Καλαφάτη, που φαντάζει την ώρα τούτη ως ο εκλεκτός του αμερικανικού παράγοντα, σοβαρό ενδιαφέρον έχουν επιδείξει το πανίσχυρο fund HIG που ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στη χώρα μας, αλλά και ένα σκωτσέζικο συνταξιοδοτικό fund

Συμπληρωματικό ενημερωτικό υπέβαλε την Τρίτη στην ΕΚ η Παγκρήτια! Στις 30 Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση του master plan από την ΤτΕ! Η επιστολή Στουρνάρα που δεν μπήκε στο ενημερωτικό και η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Λαζαράκου – Στάμου στο ΔΣ της ΕΚ!

Όπως μόνο το Radar είχε αποκαλύψει, η Παγκρήτια τράπεζα κατέθεσε χθες το απόγευμα (Τρίτη γύρω στις 20:00) συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο το οποίο περιλαμβάνει τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα εξαμήνου 2022 (που προσδιορίζονται με οριακή κερδοφορία) και η υποβολή του είχε αποτελέσει προϋπόθεση για την οριστική έγκριση του αρχικού ενημερωτικού, το οποίο σημειώνεται δεν είχε «περάσει» ομόφωνα από το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Και τούτο διότι ένα μέλος του ΔΣ είχε φέρει σοβαρές αντιρρήσεις για το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, μολονότι είχε ερωτηθεί σχετικά τόσο από την ΕΚ, όσο και από τον Μιχάλη Σάλλα, δεν είχε απαντήσει ευθέως και οριστικά εάν η αύξηση των 98,7 εκατ. ευρώ επαρκή ως προς το ζήτημα κεφαλαίων της Παγκρήτιας ή θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφαλαία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση την ώρα τούτη να αξιολογήσει την επάρκεια κεφαλαίων της Παγκρήτιας και θα το πράξει μετά τον έλεγχο του master plan που κατά τις πληροφορίες θα διενεργηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζήτησε μάλιστα η ΤτΕ, η απαντητική της επιστολή προς την ΕΚ να μην περιληφθεί στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης (για την οποία η Παγκρήτια έχει ήδη ζητήσει παράταση τουλάχιστον 2 εβδομάδων).

Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρήθηκε ότι αποκρύβεται ένα πολύ σοβαρό στοιχείο για τις προοπτικές της Παγκρήτιας το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζει το επενδυτικό κοινό!

Έτσι η έγκριση του ενημερωτικού δεν υπήρξε ομόφωνη.

Πάντως, κατά το πρόσφατο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την επιβολή ποινών στον Μ. Σάλλα που έληξε με 4-3 υπέρ του πρώην μεγαλοτραπεζίτη, το κλίμα υπήρξε έντονο και επί της ουσίας χαρακτηρίσθηκε από την σφοδρή αντιπαράθεση της Προέδρου Βασιλικής Λαζαράκου με την Αντιπρόεδρο Νατάσσα Στάμου, όχι για το θέμα Σάλλα αλλά για άλλα διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τα πρακτικά που κρατούνται και με τις διαδικασίες που θα έπρεπε να τηρούνται.

Επιπροσθέτως το μέλος του ΔΣ κ. Πάσχας, εκπρόσωπος της ΤτΕ στην ΕΚ, δήλωσε προς το ΔΣ ότι θα απαντήσει εγγράφως στο εξώδικο που του είχε αποστείλει ο Μ. Σάλλας. Και μάλιστα ένα νέο μέλος του ΔΣ, ενταγμένο στην συγκεκριμένη φατρία της ΕΚ, δήλωσε αυθορμήτως προς τον κ. Πάσχα ότι προτίθεται να καταθέσει ως μαρτυρίας υπέρ του στα ποινικά και αστικά δικαστήρια!

Κατά τα άλλα, στο ΔΣ της ΕΚ επικράτησε «μια ωραία ατμόσφαιρα»! Οι φωνές ακούστηκαν μέχρι τον τρίτο όροφο…

Το μείζον -σκανδαλώδες – ζήτημα με τον εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνο, το Άγιον Όρος και το σπάσιμο του εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων! Η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ και το πέρα δώθε πρακτόρων και κατασκόπων με πλαστά διαβατήρια!

Έγινε γνωστό προ ημερών ότι το πλοίο Stavros, υπό ελληνική διαχείριση, αφού πρώτα φόρτωσε 53.000 τόνους ρωσικού λιγνίτη από το Taman bulk cargo terminal της Ρωσίας στις 29 Αυγούστου, στη συνέχεια «ξεφόρτωσε» στο λιμάνι Iskenderum της Τουρκίας στις 5 Σεπτεμβρίου, παραβιάζοντας τις σχετικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Το πλοίο Stavros ανήκει στην Eastern Mediterranean Maritime με έδρα την Αθήνα, της οικογένειας του γνωστού και προβεβλημένου εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου!

Η είδηση όπως αντιλαμβάνεστε πέρασε στα ψιλά! Λίγα ΜΜΕ την ανέβασαν, ορισμένα μάλιστα εξ αυτών χωρίς ονόματα, σαν να μην τρέχει τίποτε. Βλέπετε στον εφοπλιστικό χώρο επικρατεί μια ιδιότυπη ομερτά, όπου κανείς δεν μιλάει και οι περισσότεροι, λίγο πολύ, κάνουν την ίδια δουλειά!

Ειδικά όσον αφορά το θέμα του εμπάργκο μεταφοράς πετρελαίου και λοιπών προϊόντων από την Ρωσία, η κατάσταση φέρεται να έχει ξεφύγει και ήδη τα ραντάρ των Αμερικανικών Αρχών αναζητούν τους πλοιοκτήτες εκείνους που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, νόμους, κανόνες, κοινοτικά πλαίσια, διεθνείς κατευθύνσεις!

Επί του προκειμένου τώρα, το ζήτημα του πλοίου του Θανάση Μαρτίνου εγείρει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης!

Ο Θανάσης Μαρτίνος δεν είναι απλώς ένας τυχαίος εφοπλιστής, αλλά ένα πρόσωπο πολιτικό που έχει οριστεί από την κυβέρνηση με απόφαση του Υπ. Εξωτερικών κυρίου Δένδια και την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως Διοικητής του Αγίου Όρους! Μια πολιτική θέση ευθύνης ιδιαίτερης σημασίας επί των ημερών μας!

Το γεγονός είναι ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Άγιον Όρος έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων κατασκόπων, που βρίσκουν καταφύγιο σε Ιερές Μονές που συνδέονται ή χρηματοδοτούνται από την Ρωσική Εκκλησία ή ακόμη οι ηγούμενοι τους διατηρούν απευθείας πρόσβαση ή επαφή με τον Πρόεδρο Πούτιν!

Σε απλά λόγια το Άγιον Όρος υπό την πλημμελή και επικίνδυνη για τα εθνικά ( και της Δύσης) συμφέροντα διοίκηση Αθανάσιου Μαρτίνου έχει μεταβληθεί σε σημείο συνάντησης πρακτόρων που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα με πλαστά διαβατήρια.

Και η διοίκηση Μαρτίνου, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχτιζε θέσεις με τον ρωσικό παράγοντα και κερδίζει ακόμη και σήμερα τεράστια οικονομικά οφέλη μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο ή σπάζοντας το εμπάργκο όπως στην περίπτωση της μεταφοράς του ρωσικού λιγνίτη, αποδεικνύεται ανεπαρκής να διαχειριστεί τα συμφέροντα της χώρας και των συμμάχων της! Και παράλληλα εκθέτει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινή γνώμη, εγείροντας ζητήματα Δημοκρατίας αλλά και σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά τη διάρκεια εμπόλεμης κατάστασης!

Είναι λοιπόν απορίας άξιον πώς και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών διατηρούν στην καρέκλα του Διοικητή του Αγίου Όρους τον εφοπλιστή Αθ. Μαρτίνο ο οποίος όχι μόνο έχει μετατρέψει το Άγιο Όρος σε κέντρο διερχόμενων πρακτόρων, κατασκόπων, παπάδων και πάσης φύσης υπόπτων διπλωματών, αλλά αποδεδειγμένα έχει παραβιάσει τις διεθνείς κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για τη μεταφορά ρωσικών προϊόντων!

Πως τον κρατάνε στη θέση του οι κυβερνώντες και γιατί; Θα τον πετάξουν επιτέλους έξω ή θα αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη απέναντι στον διεθνή παράγοντα, σε στιγμές ηθικής και οικονομικής κρίσης;

Θα εξακολουθήσει η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια σε αυτή την πρωτοφανή παραβίαση κάθε έννοιας Δημοκρατίας και εφαρμογής των διεθνών κανόνων; Ναι ή όχι;

Εκτός κι αν αλλάξανε …στρατόπεδο και δεν μας το έχουν πει!

Τα 3+1 «ψέματα» του Αλέξη Τσίπρα για την ΔΕΗ! Τα δήθεν μερίσματα, οι «αρπαχτές» από τους «τυχοδιώκτες» ξένους και η αλήθεια για την κρατικοποίηση σε Γερμανία – Γαλλία! Γιατί επιμένει με την σταθερή τιμή χονδρικής στην Ενέργεια (σταθερό συμβόλαιο;

Μολονότι η παρέμβαση του σε θέματα δημοκρατίας υπήρξε αξιοσημείωτη από το βήμα της ΔΕΘ όπως και η άσκηση σκληρής αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται και απογοητεύει τον κόσμο της αγοράς και των επιχειρήσεων αναπτύσσοντας μια επιχειρηματολογία έωλη που στερείται βάσης, ενταγμένη σε λαϊκισμούς του παρελθόντος και παλαιοκομματικές εμμονές στηριγμένες στις θέσεις των συνδικαλιστών και κατ’ επάγγελμα εργατοπατέρων των πρώην ΔΕΚΟ! Και δυστυχώς έτσι, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα!

Επί του προκειμένου τώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήκωσε το γάντι στην ΔΕΗ και στάθηκε σκληρά απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της επιχειρηματολογώντας με 3 «ψέμματα»!

Ψέμα Νο 1: Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η ΔΕΗ «δουλεύει» για τους μετόχους της, για να τους διανέμει μέρισμα, δηλαδή Έλληνες και ξένοι να καρπούνται την κερδοφορία της!
Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ. Αλλά αντιθέτως, όπως συνέβη και φέτος, όχι μόνο δεν μοίρασε μέρισμα σε όσους επένδυσαν τα κεφάλαια τους σε αυτή, αλλά προχώρησε σε μια τεράστια κοινωνική παροχή και στήριξη προς την κοινωνία και τους καταναλωτές!!!

Ψέμα Νο 2: Είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διεθνείς επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή της ΔΕΗ είναι τυχοδιώκτες, κερδοσκόποι, που ήρθαν για την αρπαχτή! Δηλαδή αποκάλεσε δημοσίως την Goldman Sachs, το Hellikon, το CVC, την Blackrock, την Fidelity και πολλούς άλλους «αρπακτικά» που κονομάνε εις βάρος των πολλών!

Ξεχνάει ωστόσο ή δεν του το έχουν πει, ότι όλα αυτά τα «αρπακτικά» μπήκαν στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ στα 9 ευρώ και σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από τα 6 καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 30%-40%!!!

Επιπροσθέτως στους ξένους αυτούς, τους κορυφαίους στον κόσμο θα πρέπει να απευθυνθεί εάν και όταν αναλάβει ξανά την εξουσία, για να προωθήσει τα επενδυτικά σχέδια της χώρας! Και θα έπρεπε κάποιος να του θυμίσει πως με την διαρροή ενός και μόνο email στην παρουσίαση της Eurobank στο Λονδίνο, όλοι οι ξένοι επενδυτές έφυγαν τρέχοντας για πολλά χρόνια από την Ελλάδα!

Ψέμα Νο 3: Αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην κρατικοποίηση των αντίστοιχων Δημοσίων Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού στην Γερμανία και την Γαλλία, ως επιχείρημα για την πρόθεση του να κρατικοποίηση την ελληνική ΔΕΗ.

Μόνο που δεν είπε ότι η ΔΕΗ της Γερμανίας φαλίρισε καθώς περιοριζόταν μόνο σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ η Γαλλική ΔΕΗ παράγει πυρηνική ενέργεια, ήταν κατά 85% κρατική, ενώ η απόκτηση από το γαλλικό δημόσιο του υπόλοιπου 15% έγινε σε τιμή υψηλότερη κατά 30% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!

Υπάρχει και ένα τέταρτο ζήτημα: Το σταθερό συμβόλαιο στην τιμή της χονδρικής! Γιατί επιμένει άραγε τόσο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας; Ποιος ωφελείται; Ποιον θέλει να εξυπηρετήσει με τη σταθερή τιμή ενέργειας.

«Επιχείρηση come back τραπεζών»! Goldman Sachs και JP Morgan πρωτοστατούν στην κίνηση αποκατάστασης της πραγματικής εικόνας των μετοχών στο Χρηματιστήριο

Γιατί οι τράπεζες θεωρούνται και πάλι σέξι για τα ξένα και εγχώρια πορτοφόλια! Η επάρκεια κεφαλαίων, η λογιστική αξία, τα κόκκινα δάνεια και οι αναβαθμίσεις

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει κατά το 2023 σε πώληση πακέτων μετοχών της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής μέσα από placement του ΤΧΣ!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά την μικρή προσφορά μετοχικών τίτλων που παρατηρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Παρασκευής και αποδίδεται σε ρευστοποίηση κερδών, οι τράπεζες έχουν μπει και πάλι δυναμικά στο μικροσκόπιο των επενδυτών, Ελλήνων και (κυρίως) ξένων!

Είναι γεγονός και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την διεθνή ενεργειακή και οικονομική κρίση, έχει εξυγιανθεί, έχει μειώσει κατά πολύ τα κόκκινα δάνεια και γενικότερα τις επισφάλειες, ενώ έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι την ώρα τούτη, παρά την αύξηση των επιτοκίων και την επίπτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν έχουν σκάσει δάνεια, ούτε ένα μου λένε τραπεζικές πηγές, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας γύρω από το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται!

Την ίδια ώρα οι συστημικές τράπεζες διαθέτουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και δεν χρειάζονται επειγόντως νέα κεφαλαία ή αυξήσεις κεφαλαίων! Και σε κάθε περίπτωση θεωρούνται – και είναι – υποτιμημένες αν συγκρίνει κανείς την λογιστική τους αξία με την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τα κέρδη ενώ υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα την ώρα τούτη, από το 2023 να προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων , αν φυσικά οι ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς οικονομίας το επιτρέψουν!

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι επί της ουσίας οι χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο δεν αντανακλούν την πραγματική τους εικόνα αλλά είναι απόρροια μιας αρνητικής συγκυρίας η οποία προέκυψε μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha! Όπου οι ξένοι θεσμικοί αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι, ασυνεπείς, «έχωσαν» ανοιχτά στην πρώτη κανονιά στην Ουκρανία και το έβαλαν στα πόδια μαζικά, μέσα από μια συμπεριφορά απαράδεκτη και καταδικαστέα!

Ωστόσο σήμερα, οι πολύ σοβαροί διεθνείς οίκοι, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs και η JP Morgan, μέσα από πλέγμα ενεργειών επιδιώκουν να αποκαταστήσουν στο μέτρο του δυνατού την αρνητική εικόνα για τις τράπεζες που δημιουργήθηκε, στις αυξήσεις των οποίων είχαν ρόλο ενεργό και συντονιστικό.

Οπότε την ώρα τούτη με Goldman Sachs και JP Morgan να πρωτοστατούν, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον εξαιρετικά θετικό για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την διακύμανση των τιμών στο Χρηματιστήριο!

Και η συγκυρία τούτη ενισχύεται από δύο παράγοντες:

Πρώτον τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών όπως της Moody’s που επίκειται και την οποία έχουν προαναγγείλει τόσο η Citi όσο και η Societe Generalle.

Δεύτερον, τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνήσει το ενδεχόμενο πώλησης δια μέσω placement από το ΤΧΣ, πακέτων μετοχών της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής, για την οποία το ενδιαφέρον των Αράβων του Μπιν Σαλμάν πρέπει να θεωρείται δεδομένο!

Διαβάστε ακόμη: