Η πλέον κομβική πτυχή του ελληνικού εξοπλιστικού σχεδίου αφορά στις γαλλικές φρεγάτες FDI Belharra, γνωστές στον ελληνικό στόλο ως κλάση «Κίμων».

Οι τρεις υπό κατασκευή φρεγάτες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης στα ναυπηγεία της Λοριάν.

Η «Κίμων», το πρώτο πλοίο της κλάσης, θα παραδοθεί εντός του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρώσει τις θαλάσσιες δοκιμές. Το δεύτερο πλοίο, η «Νέαρχος», καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 και προετοιμάζεται για πεντάμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Το τρίτο, η «Φορμίων», βρίσκεται στη φάση εξοπλισμού, με την καθέλκυση να αναμένεται το φθινόπωρο του 2025. Οι συζητήσεις για μια τέταρτη φρεγάτα έχουν ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί και αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα – ακόμη και μέσα στη χρονιά, αν όλα πάνε καλά.

Οι φρεγάτες αυτές θα φέρουν στρατηγικά όπλα, όπως οι πύραυλοι Sculp Naval, δίνοντας στο Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η Ελλάδα προχωρά, επίσης, με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO.

Και όλα αυτά όταν είναι συγκεχυμένη ακόμα η κατάσταση για το τι γίνεται με τους Meteor στην Τουρκία.

Πιθανόν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίξει και πάλι εντός του 2025

Είναι πολύ πιθανόν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να ανοίξει και πάλι εντός του 2025 μετά και τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον πρόεδρο Ερντογάν. Για την ωρα δεν έχει υπάρξει «διαρροή» από το Φανάρι για άνοιγμα της σχολής το 2025. Η σχολή θέλει χρόνο για τη μορφή επαναλειτουργίας, ασχέτως αν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον Ερντογάν. Θα συναντηθούν πρώτα οι επιτροπές του Κράτους της Τουρκίας και του Πατριαρχείου και θα γίνει η αποδοχή των φοιτητών και των καθηγητών. Τα έργα αναστήλωσης και ολοκλήρωσης της σχολής έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.

Ο Στυλιανίδης παραιτείται από Υπουργός γιατί θέλει να γίνει πρόεδρος της Κύπρου κι ας μην έχει βρει καν το κόμμα που θα τον στηρίξει

Μετά τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, που υπέβαλε παραίτηση για καθαρά προσωπικούς λόγους, άλλος ένας υπουργός πρόκειται να υποβάλει παραίτηση.

Ο λογος για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει ενημερώσει το επιτελείο του πρωθυπουργού για την θέση του να αποχωρήσει από τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας.

Η αιτία που παραιτείται είναι για να προετοιμάσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Δηλαδή πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι τον Ιούνιο, αν στο μεταξύ δεν έχει γίνει ανασχηματισμός για να προετοιμαστεί για τις προεδρικές εκλογές στην

Κύπρο που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2028. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Στυλιανιδης δεν έχει ακόμα βρει το κόμμα που θα τον υποστηρίξει. Κάποιοι κακεντρεχείς είπαν ότι το πάει ανάποδα.

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι λόγω της επιδημίας της ευλογιάς

Οι απώλειες στην κεντρική Ελλάδα αλλά και στη Θράκη κατά κύριο λόγο με θανάτους αιγοπροβάτων λόγω της επιδημίας της ευλογιάς που χτύπησε τη χώρα μας είναι μεγάλες.

Η ζημιά που έχει γίνει είναι αρκετά έντονη, σε σημείο που πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Μπορεί η ασθένεια να μην επηρεάζει τον καταναλωτή, καθότι δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους, αλλά έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στην αγροτική οικονομία της ελληνικής υπαίθρου εφόσον χρειάστηκε να θανατωθεί μεγάλος αριθμός ζώων. Αυτή τη στιγμή η κρίση δεν έχει κοπάσει, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να συνεχίζονται.

«Ψώνισε από σβέρκο» ο Μασκ που διάλεξε τον Φειδία Παναγιώτου ως υπερασπιστή του «Χ» στο ευρωκοινοβούλιο

Ο Φειδίας Παναγιώτου, ο άσημος 24χρονος που εκλέχτηκε ευρωβουλευτής στην Κύπρο, αφού φλέρταρε με την ιδέα να ενταχθεί στην ευρωομάδα των Πρασίνων, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως εκφραστής των απόψεων (και συμφερόντων) του Έλον Μασκ στο Στρασβούργο.

Αυτό υποστηρίζει και το Politico, παραθέτοντας τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ του Νοτιοαφρικανού επιχειρηματία.

Ο Παναγιώτου δήλωσε κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι οι κανόνες της Ε.Ε. για τις ψηφιακές υπηρεσίες δεν πρέπει να περιορίζουν την πλατφόρμα Χ.

Σε πρόσφατο βίντεο, που αναδημοσίευσε ο Μασκ, υποστηρίζει ότι «η ελευθερία του λόγου δέχεται επίθεση».

«Ο Μασκ έφερε πολλές νέες καινοτομίες στον κόσμο και ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας του. Ελπίζουμε κι εμείς να φέρουμε καινοτόμες ιδέες στο Κοινοβούλιο», δηλώνει ο Παναγιώτου συνεχώς…

Οι τρεις που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του Ανδρουλάκη

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Ράνια Θρασκιά είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ από οπουδήποτε αλλού.

Αναζητείται ο αρμόδιος για την golden visa

Τον αναζητεί το ΠΑΣΟΚ που κατέθεσε ερώτηση στον Χατζηδάκη και έλαβε απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι είναι αναρμόδιος. Και δικαίως η Μιλένα Αποστολάκη που έκανε την ερώτηση ρωτά, τότε γιατί ο Χατζηδάκης εισηγείται στη Βουλή όλες τις διατάξεις για την golden visa;

Στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών

Ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέος Υφυπουργός Εξωτερικών ο Τάσος Χατζηβασιλείου, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, στη θέση του Κώστα Φραγκογιάννη που παραιτήθηκε για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, ήταν υποψήφιος βουλευτής Σερρών το 2012 με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Μπακογιάννη κι εξελέγη πρώτη φορά με τη Ν.Δ. το 2019.

Οι αναθέσεις στον δήμο Διονύσου φέρνουν θύελλα καταγγελιών στις αρχές

Στον κομβικο δήμο των Βορείων Προαστίων όλο και περισσότεροι μιλούν πια για απευθείας αναθέσεις και κακοδιαχείριση. Στα οσα αναγράφονται στον τοπικό τύπο και όχι μόνο, βλέπει κανείς πολλές καταγγελίες. «Γιατί λοιπόν η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου (όσο υποστελεχωμένη ή υπερφορτωμένη κι αν είναι) δεν μπήκε στον κόπο να αναζητήσει εάν υπάρχει κάποιο πρότυπο; Πάνω σ’ αυτό θα μπορούσε άνετα κάποιος υπάλληλος –ή ακόμα και ένας εξωτερικός συνεργάτης με ελάχιστο κόστος– να εκπονήσει τη μελέτη». Το παραπάνω είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν. Πληροφορίες μιλούν και για καταγγελίες σε ελεγκτικές αρχές τις γνωστές που κάνουν τους ελέγχους.

Διαβάστε ακόμη: