*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Η ΔΕΘ τελείωσε μεν, αλλά τα συμπεράσματα, οι αξιολογήσεις και η επεξηγήσεις σε όσα εξήγγειλαν οι πολιτικοί αρχηγοί και κυρίως οι Μητσοτάκης και Τσίπρας και η…συνήθης πολιτική, οικονομική και δημοσιογραφική μετάφραση, για τις συνέπειες των εξαγγελιών και των μέτρων, δίνουν και παίρνουν

Περί Εθνικής το σε συνέχειες… ανάγνωσμα ή σίριαλ: Ραντεβού αρχές του 2023 και βλέπουμε

*** Θα σταθώ σήμερα σε ένα θέμα που το θεωρώ από τα σπουδαιότερα, καθώς αφορά μεν δύο επιχειρήσεις, αλλά κατ΄ουσίαν αφορά σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Αφήνοντας για επόμενα σχόλια τα της ΔΕΗ και του μέλλοντος της με κυβέρνηση την παρούσα ή μία επόμενη με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, καταπιάνομαι σήμερα με το θέμα κατά πρώτο λόγο της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας το 40% κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας Πειραιώς, το 24% της οποίας κατέχει επίσης το ΤΧΣ.

*** Αυτές τις ημέρες γράφονται πολλά για το θέμα αυτό, άλλα απλώς καταγραφικά της όλης κατάστασης, άλλα που υπηρετούν διάφορους στόχους, πέραν όσων επιτάσσει το περιβόητο εθνικό (οικονομικό, μην παρεξηγηθώ) συμφέρον. Καταρχήν, όπως έχετε διαβάσει ήδη στο Radar.gr, η σημερινή διοίκηση υπό τον Παύλο Μυλωνά, δεν είναι αρεστή στη κυβέρνηση, καθώς με τον τρόπο της (…) εμποδίζει τις επιθυμητές εξελίξεις για πώληση του 20% από το 40% που διακρατεί το ΤΧΣ. Αντίστοιχο θέμα για τον Χρήστο Μεγάλου στην Πειραιώς, δεν υπάρχει, τουλάχιστον επί του παρόντος.

*** Το ερώτημα είναι, τι θα κάνει τώρα το Ταμείο, που δημοσιοποιήθηκε επισήμως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για παραμονή της τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο, συνεπώς διακράτηση του 40% και περαιτέρω αύξησή του στο 51%; Θα προχωρήσει τις διαδικασίες της επιλογής των δύο συμβούλων, ή, θα παγώσει ανεπισήμως τις σχετικές διαδικασίες, έχοντας φυσικά το βλέμμα στην επόμενη των εκλογών και στην επόμενη κυβέρνηση;

*** Και η κυβέρνηση; Θα επιμείνει στην μέχρι τώρα επιλογή της ή θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με κανονικές διαδικασίες και όχι επισπεύδουσες, για να μη θεωρηθεί και κατηγορηθεί ότι “ξεπουλάει μια ακόμα δημόσια περιουσία”; Κυβερνητικά στελέχη, που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα (και όχι την πολιτική, εν προκειμένω) εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύουν ότι “εμείς ποτέ δεν θέσαμε κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, είναι υπόθεση και αρμοδιότητα του Ταμείου να επιλέξει το χρόνο και τις σχετικές και απορρέουσες από το νόμο διαδικασίες” και προσθέτουν με νόημα ότι “το ΤΧΣ θα πρέπει να κινηθεί αγνοώντας τις θέσεις των κομμάτων”

*** Έγκαιρα από αυτή εδώ τη στήλη, σας ενημερώσαμε ότι όσο γρήγορα και να κινηθούν οι διαδικασίες για πώληση ποσοστών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (η Attica Bank, είναι άλλη περίπτωση, πιο περίπλοκη και…ανώριμη ακόμα), δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν στην καλύτερη περίπτωση πριν τον ερχόμενο Φεβρουάριο! Δηλαδή, μέσα σε μια περίοδο εκλογικού πυρετού και όξυνσης του πολιτικού διαλόγου!

*** Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και για έναν ακόμα πολύ σοβαρό λόγο, πέραν των άλλων, αυτονόητων ή μη. Ποιος ξένος ή και εγχώριος επενδυτής θα κατέλθει στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, γνωρίζοντας ότι το πολιτικό τοπίο θα είναι ρευστό και άγνωστο την επομένη (τουλάχιστον) των εκλογών; Και διαδικασίες… fast track δεν προβλέπονται, ούτως ή άλλως. Για το λόγο αυτό, το ΤΧΣ και να ήθελε, δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται, πολύ περισσότερο όταν οι οικονομικές εξελίξεις διεθνώς, δεν ευνοούν τέτοια εγχειρήματα και μάλιστα με τη φιλοδοξία να είναι κερδοφόρα για το Δημόσιο

*** Για αυτό, ας…σταματήσουν οι χοροί, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και οι κάθε είδους “προξενητές και προξενήτρες”, όλοι, οι “εντός εκτός και επί τα αυτά”, γιατί διάλεξαν μάλλον και λάθος χρόνο για τα…νταραβέρια και λάθος στόχο. Είναι…εθνικός και “φωνάζει”, με εννοείτε φαντάζομαι οι ενδιαφερόμενοι, για να μην αραδιάζω από τώρα ονόματα. Πέρασε ο Αύγουστος, για αυτό κάθε πράγμα στον καιρό του…

Τράπεζες: Η… 4η Ανακεφαλαιοποίηση!

*** Να μείνουμε, όμως, στα των τραπεζών. Το άλυτο θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας, δεν μπορεί να “τροφοδοτεί” ακόμα τα κέρδη τους και τα bonus των διοικήσεων τους και τη φιλοδοξία για διανομή μερισμάτων. Κάπου πρέπει να υπάρχει και ένα τέλος σε αυτή την υπόθεση. Την οποία δεν ξεχνάνε στην Φρανκφούρτη, μη νομίζετε, απλώς λόγω αρνητικών συγκυριών, δεν τίθεται επιτακτικά.

*** Πρόκειται για καραμπινάτη στρέβλωση, που μετά τις τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις, έμεινε κατ΄ουσίαν ως τέταρτη (!) και ωραιοποιεί τους ισολογισμούς τους. Αλλά, επ΄αυτού, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τις διοικήσεις, καθώς γνωρίζουν ότι ή θα πληρώσουν ή το ΤΧΣ θα αυξήσει και άλλο το ποσοστό του, όπως έπραξε και στην “μικρή” Attica Bank.; Όσο για τις εγγυήσεις του Δημοσίου για τα ¨”κόκκινα” δάνεια που εντάχθηκαν στον ¨”Ηρακλή” και το αν θα βαρύνουν ή όχι το χρέος, είναι μια μεγάλη συζήτηση που εξελίσσεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε, ες αύριον…

*** Πάντως, αυτό δεν τις εμποδίζει καθόλου να ετοιμάζουν σχέδια δανειοδότησης υποψήφιων αγοραστών για λιμνάζοντα ακίνητά τους! Τόσο που σκέφτομαι να ζητήσω και εγώ ένα… δανειάκι, έχει κάτι πολύ ωραίο υπόψη μου, από ένα φίλο, το ακίνητο του οποίου θα βγει στη γύρα. Με εννοείς τι εννοώ, έτσι;

Η Fed, η ΕΚΤ και το… μαντείο του ΔΝΤ

*** Αύριο Τετάρτη η Fed αποφασίζει για νέα αύξηση των επιτοκίων της – σίγουρα κατά 0,75%, ίσως και κατά 1%. Ο κύκλος της αύξησης του κόστους απόκτησης ρευστότητας καλά κρατεί και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, σχετικά με το ήδη ακριβό χρήμα, που προβλέπεται να γίνει πανάκριβο. Θα ακολουθήσει η ΕΚΤ τον ερχόμενο μήνα με νέα αύξηση των επιτοκίων της, καθιστώντας και εδώ φυσικά τα προβλήματα ακόμα μεγαλύτερα για οικονομία, επιχειρήσεις και δανειολήπτες.

*** Προσέξτε τώρα το μίγμα που διαμορφώνεται στη χώρα μας και στην Ευρώπη, που μας αφορά αμεσότερα, γιατί το πρόβλημα είναι εξ ορισμού του διεθνές. Λόγω των μέτρων μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πολλά εργοστάσια είτε θα μειώσουν δραστικά τη λειτουργία και παραγωγή τους είτε – πολύ χειρότερα – θα κλείσουν. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε και λιγότερη παραγωγή και απολύσεις φυσικά ή μείωση ωρών εργασίας και συνεπώς και λιγότερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους, άρα και μείωση της κατανάλωσης αγαθών.

*** Όλο αυτό το εφιαλτικό τοπίο, που παραπέμπει άραγε; Μήπως σε αυτό που περιγράφει τόσο…γλαφυρά, αλλά και κυνικά συγχρόνως το ΔΝΤ; Ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε φάση “κοινωνικών αναταραχών”; Για σκεφτείτε το. Άλλωστε, η κερδοσκοπία έχει περάσει πολύ εύκολα, χωρίς κανένα ανάχωμα και με τρομακτική δυναμική από τον κλασικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα των εμπορευμάτων κάθε είδους. Είτε παράγονται εδώ είτε σε άλλες χώρες. Μαύρα μαντάτα σας φέρνω, φίλες και φίλοι, αλλά έτσι έχει, δυστυχώς η κατάσταση…

POS… είπατε;!

*** Και μέσα σε όλα αυτά, να και οι νέες…εφευρέσεις (sic), πολλών επαγγελματιών, που μάλλον έχουν τη ρίζα τους στις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών (που θησαυρίζουν από προμήθειες, αλλά η συζήτηση αυτή σταμάτησε εδώ και δύο χρόνια), πέραν της δεδομένης κουτοπονηριάς κάποιων ασυνείδητων μικροϊδιοκτητών.

*** Πηγαίνεις να πληρώσεις με κάρτα και σου λέει ο υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης, αν είναι μέσω POS, θα έχεις επιβάρυνση π.χ., 50 λεπτά! Αφού ξεπερνάς το αρχικό μικροσόκ, ρωτάς γιατί και οι απαντήσεις εδώ ποικίλουν – από το “έτσι είναι το σύστημα”, μέχρι “η τράπεζα με χρεώνει και εγώ εσένα”.

Οι… διεθνιστές εφοπλιστές μας!

*** Καλά, τώρα ανακάλυψαν οι Ουκρανοί και κάποιοι εγχωρίως ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρωτίστως…διεθνιστές και τραγουδούν καθημερινά τον ύμνο της Διεθνούς;! Από αυτή εδώ τη στήλη, εδώ και μήνες, σας έχουμε αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα. Όχι, διευθύνσεις δεν βάλαμε, μπορείτε εύκολα να τις βρείτε. Και δεν μεταφέρουν μόνο άνθρακα, αλλά και πετρέλαιο και σιτηρά και φυσικό αέριο! Τι να κάνουν, δηλαδή, να μείνουν άνεργοι και να τους…διαγράψουν από την Διεθνή;

Διπλό – καμένοι καταστηματάρχες

*** Δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά καταστηματάρχες της Αττικής, που καταστράφηκαν οι επιχειρήσεις τους από τις περυσινές φωτιές, μου λένε ότι ενώ αρχικά τους έδωσαν ένα ποσό π.χ. 30.000 ευρώ, τώρα τους ζητάει η Περιφέρεια πίσω περίπου το 1/3 του αρχικού ποσού! Είναι δυνατόν; Και μάλιστα την ώρα που πολλές από αυτές δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ορθοποδήσουν;

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!