Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με καταγγελίες και αναφορές που έχει λάβει από πιστωτικά ιδρύματα, ελέγχει υπόθεση εκμετάλλευσης και διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην οποία εμπλέκονται Λιμενικοί υπάλληλοι και ιδιώτες.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, που σύμφωνα με πληροφορίες του Radar, αφορά Λιμενικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα νησιά Λέρο, Κάλυμνο και Λέσβο.

Οι εν λόγω υπάλληλοι φαίνεται να χρηματίζονταν από παράτυπους μετανάστες με την καταβολή μετρητών μέσω των ΕΛΤΑ, με σκοπό την διαμεσολάβηση τους, με ιδιώτες που παρέχουν παράνομες υπηρεσίες διακίνησης μεταναστών με επιπλέον μεγάλο χρηματικό αντίτιμο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος προβαίνει σε δέσμευση των χρηματικών ποσών και διαβιβάζει την υπόθεση προς εξέταση στην Εισαγγελία καθώς το αδίκημα της παράνομης προώθησης και μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, προβλέπει κυρώσεις και ποινικές διώξεις που φτάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη των εμπλεκομένων.

Η Αρχή έχει ήδη διαβιβάσει κατάλογο με όλα τα ονόματα των κατηγορούμενων για «λάδωμα» λιμενικών υπαλλήλων στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας.

Είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος της Αρχής και έμπειρος εισαγγελέας Χ.Βουρλιώτης θα βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο στα θέματα παράτυπης μετανάστευσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έννοιες οι οποίες φαίνεται να συνδέοντα άρρηκτα μεταξύ τους.

Ούτε Άραβες, ούτε εφοπλιστές, ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες Έλληνες και ξένοι πρόκειται να μπουν στην Εθνική αν δεν λάβουν εγγυήσεις ότι ο Μυλωνάς και το παρεάκι θα πάρουν δρόμο

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, για να μην μπερδεύεστε με αντικρουόμενες πληροφορίες, σας λέμε ότι ο Μυλωνάς είναι «τελειωμένος» από Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας!

Απλώς η …αποπομπή του θα λάβει χώρα μόλις προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στην κρατική τράπεζα, δηλαδή μετά το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ειδικότερα περί τον Μάρτη – Απρίλη, εκτός και αν κατά το διάστημα αυτό προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Οπότε το placement θα μεταφερθεί το Φθινόπωρο του 2023 και θα επακολουθήσει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου!

Στην κυβέρνηση πάντως φέρονται έξαλλοι με τον Μυλωνά γιατί θεωρούν ότι υπονομεύει την προσπάθεια αποκρατικοποίησης της τράπεζας, με απώτερο σκοπό να μη χάσει θέση, ρόλους, οφίτσια, αμοιβές!

Βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από της τράπεζας και της εθνικής οικονομίας!

Άλλωστε μια σειρά από δημοσιεύματα των ημερών, υποτιμητικά για το ενδιαφέρον των Αράβων, θεωρείται ότι προέρχονται από διαρροές του CEO της Εθνικής και της παρέας του που γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, δίνουν μάχη για να μη χάσουν μισθούς, επιρροή, παρέμβαση και νταραβέρια.

Πάντως απόλυτα έγκυρες πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι Άραβες του Μπιν Σαλμάν, το περίφημο PIF (Public Investment Fund of Saudi Arabia) έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνση της σημερινής διοίκησης, ενώ μετά βεβαιότητας σας λέμε ότι αντίστοιχη άποψη διατύπωσαν κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών της Goldman Sachs, κορυφαίοι εφοπλιστές και πολύ ισχυροί επιχειρηματίες,

Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι είχαν πει τότε το «Ναι» για την απόκτηση συνολικά του 10% των μετοχών της Εθνικής από το placement του ΤΧΣ!

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Alpha Ocean (με εμπλοκή στα ακίνητα των Τουρκοβουνίων), το 7,91% της Παγκρήτιας, η αποτυχημένη επένδυση των 10 εκατ. και η άρνηση συμμετοχής στην αύξηση!

Σε μία ακόμη (δυστυχώς) αποτυχημένη τραπεζική επένδυση προέβη ο μεγαλοεπιχειρηματίας Θόδωρος Αγγελόπουλος (της Γιάννας), ο οποίος μετά το κάζο με την Alpha bank στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν είχε επενδύσει μισό δις. στην τιμή των 23 ευρώ ανά μετοχή, τώρα βλέπει και την τοποθέτηση του στην Παγκρήτια να εξανεμίζεται με το ποσοστό του μετά την αύξηση από 7,91% σήμερα να υποχωρεί στο 3,96%, υπό την αυστηρή και αβέβαιη προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά με την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή θα εγκριθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και το πρόσθετο ενημερωτικό που υποχρεούται η διοίκηση της να υποβάλει, αλλά και να συναινέσει στα ανοικτά ζητήματα η ΤτΕ, όπως επίσης και να εξασφαλιστούν τα 100 εκατ. ευρώ της αύξησης.

Κάτι που δεν προκύπτει ακόμη, καθώς το ζήτημα της συμμετοχής του Μ. Σάλλα (Lyktos) είναι στον αέρα, μετά τα ζητήματα με το Fit and Proper που προέκυψαν από την Τράπεζα της Ελλάδος!

Όπως έγινε γνωστό μετά την υποβολή του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διά μέσω της εταιρίας Alpha Ocean που ενασχολείται με το real estate (Δρυάδων, Τουρκοβούνια, αγοραπωλησία ακινήτων με χρηματοδότηση Alpha Bank) συμμετέχει με ποσοστό 7,91% στην Παγκρήτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ο κύριος Αγγελόπουλος φέρεται να κατέχει συνολικά γύρω στο 10% της Παγκρήτιας, διά μέσω και της συμμετοχής που φέρεται να έχει στην Lyktos του Μ. Σάλλα!

Σε απλά λόγια ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, του οποίου η σχέση με την Alpha Ocean δεν ήταν γνωστή και επιβεβαιώθηκε μέσα από το επίσημο ενημερωτικό της Παγκρήτιας, φέρεται να έχει βάλει συνολικά στο τραπεζικό αυτό project κοντά στα 10 εκατ. ευρώ τα οποία και επί της ουσίας «έχει χάσει»!

Γιατί η αύξηση είναι στον αέρα, όπως και το μέλλον της τράπεζας σε αυτή την περίπτωση, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι παρά τις πιέσεις δεν πρόκειται να συμμετάσχει και να ασκήσει τα δικαιώματα του!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο γνωστός στην πιάτσα Δ. Δημόπουλος (ή Μίμης όπως τον αποκαλούν οι οικείοι του) είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Θ. Αγγελόπουλο να μετάσχει στο project της Παγκρήτιας και την ώρα τούτη φέρεται να προσπαθεί να πείσει τον σύζυγο της Γιάννας Αγγελοπούλου να βάλει άλλα 7 εκατ. ευρώ στην αύξηση!

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες 2 εβδομάδες κρίνονται ως καθοριστικές για την Παγκρήτια, όπου κάποιοι «πονηροί» όπως μαθαίνω θεώρησαν ότι μπορούν να πετύχουν αύξηση κεφαλαίου και χωρίς τον Μιχάλη Σάλλα, όπως άνωθεν τους υποδείχτηκε!

Και επιβεβαιώνεται έτσι για μια ακόμη φορά η ρήση ότι οι αυτοκρατορίες πέφτουν από μέσα…

Με ποια ιδιότητα παρέστησαν στο γεύμα του Μπιν Σαλμάν στον Αστέρα Βουλιαγμένης Μαργαρίτης Σχοινάς και Εύα Καϊλή, όταν είναι γνωστή η ευαισθησία της ΕΕ σε μείζονος σημασία ζητήματα Δημοκρατίας;

Ήρθε με σχετικά – εκ των υστέρων- δημοσιεύματα να επιβεβαιωθεί η αποκάλυψη του Radar ότι ο μόνος Έλληνας επιχειρηματίας με τον οποίο συναντήθηκε προσωπικά και συνέφαγε ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη χώρα μας ήταν ο Θοδωρής Κυριακού του Antenna ο οποίος έχει ήδη συνάψει μετοχική συμφωνία με αραβικά κεφάλαια!

Ωστόσο όπως προκύπτει από την δημοσιοποίηση του γεύματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης (Four Seasons) όπου και διέμενε ο διάδοχος του θρόνου της ηγέτιδας αραβικής δύναμης, μεταξύ των συνδαιτημόνων του τραπεζιού, πέραν του πρωθυπουργού που ευλόγως παρίστατο αφού πρόκειται για επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους κατόπιν επίσημης πρόσκλησης, βρίσκονταν από ελληνικής πλευράς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Εύα Καϊλή!

Το γεγονός αυτό, της παρουσίας δύο Ελλήνων (πολιτικών προσώπων) εγείρει ερωτήματα, τόσο ως προς την επίσημη ιδιότητα υπό την οποία παρέστησαν, όσο και σε σχέση με τον θεσμικό ρόλο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει σταθεί κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή τη δολοφονία Κασόγκι καθώς και μείζονος σημασίας ζητήματα Δημοκρατίας, για τα οποία η ΕΕ είναι ευαισθητοποιημένη!

Στο τραπέζι στον Αστέρα παρέστη μεταξύ άλλων και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, στον οποίο σημειώνεται ότι ο ιταλικός τύπος έχει ασκήσει δριμεία κριτική με αφορμή την παροχή υπηρεσιών αντί αμοιβής προς την Σαουδική Αραβία!

Δείγμα της ευρύτερης κοινωνικής δημοκρατικής ευαισθησίας στη γείτονα χώρα!

Ποιος κάλεσε λοιπόν Μαργαρίτη Σχοινά και Εύα Καϊλή στο γεύμα με τον Μπιν Σαλμάν και υπό ποια ιδιότητα (θεσμική;) παρευρέθηκαν;

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τις Επιτροπές διαγωνισμών για τα μεγάλα έργα! Στελέχη παραιτούνται ή παύονται και αντικαθίστανται με γραμματείς και συνεργάτες των γραφείων των αρμοδίων υπουργών!

Περίεργα πράγματα, που ανοίγουν μεγάλη συζήτηση, μαθαίνω ότι συμβαίνουν στο Υπ. Υποδομών σχετικά με ζητήματα Διεθνών διαγωνισμών και τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις αρμόδιες Επιτροπές αξιολόγησης και κατακύρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών επί τη βάσει των προσφορών που έχουν επισήμως υποβληθεί!

Εκείνο που εσχάτως, παραδόξως παρατηρείται είναι ότι σε αρκετούς διαγωνισμούς του Δημοσίου πολλών εκατομμυρίων (πχ Μπράλος – Άμφισσα), από δεκάδες έως εκατοντάδες, οριστικοί ανάδοχοι δεν κηρύσσονται οι προσωρινοί μειοδότες, δηλαδή εκείνοι που κατέθεσαν την πιο χαμηλή – φθηνή προσφορά, αλλά άλλοι, τρίτοι ή τέταρτοι στη σειρά και με προσφορά σε απόλυτα νούμερα κατά πολύ ακριβότεροι!

Το γεγονός τούτο εγείρει προβληματισμό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή μας, ότι πρόσωπα που απάρτιζαν τις Επιτροπές των Διαγωνισμών είτε παύτηκαν, είτε αντικαταστάθηκαν από στελέχη του Υπ. Υποδομών και ειδικότερα από γραμματείς και λοιπούς συνεργάτες – υπαλλήλους των γραφείων των αρμοδίων υπουργών!

Αληθεύει; Και αν ναι, είναι νόμιμο; Σε απλά λόγια, μήπως την ώρα τούτη εγείρεται ζήτημα νομιμότητας των αρμοδίων επιτροπών για τους διαγωνισμούς;